Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
13.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 13.30

8 let

Jamiroquai Special ta ponedeljek na Planet TV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dve oddaji v eni! Ne zamudite nekaj dogajanj iz zakulisja in dveh odličnih nastopov ene največjih britanskih novodobnih funk skupin.

Jamiroquai je na začetku devetdesetih ustanovil pevec in glavni skladatelj Jason "Jay" Kay, ki je poleg bobnarja Derricka McKenzieja do danes ostal tudi edini stalni član te zasedbe. Kay je pred tem neuspešno poskušal opraviti avdicijo za pevca The Brand New Heavies.

Jamiroquai so na začetku kariere izhajali iz razvejane britanske acid jazz scene, katere glavni predstavniki so bili: Incognito, The Brand New Heavies in Galliano. Kmalu je bend izoblikoval lastni slog, ki ni bil tako klišejski in zapet. Bend je v soul in funk glasbo vpletel tudi veliko bolj plesnih elementov in predvsem disco zvoka. Pri tem početju je bil zelo temeljit in je najraje snemal na identične instrumente in snemalne naprave, kot so jih uporabljali disco in funk bendi v sedemdesetih. Kombinacija moderne ritmike in starih zvokov jim je hitro prinesla prepoznavnost in popularnost.

Po uspehu prvega singlea, na katerem je bila skladba When You Gonna Learn?, ki jo je bend izdal leta 1992 pri založbi Acid Jazz, so Jamiroquai podpisali pogodbo z založbo Sony za kar osem albumov, kar je še danes nekaj neverjetnega. Prvi album za Sony je bil Emergency On Planet Earth (1993), s katerim je skupina postala nekakšna eksotična funky atrakcija. Naslednje leto so si Jamiroquai precej utrdili pozicije po Evropi z albumom The Return Of The Space Cowboy in singleom Space Cowboy. Pravi uspeh za skupino pa je prišel leta 1996 z albumom Travelling Without Moving in ultra-hitoma Virtual Insanity ter Cosmic Girl. Tri leta kasneje je bend objavil album Synkronized, na katerem se je dramatično obrnil k bazičnemu funku in pravovernemu discu. Na petem albumu A Funk Odyssey iz leta 2001 so Jamiroquai naredili že takšen zvočni in tudi slogovni obrat, da skoraj ni bilo več povezave s tistim, kar je skupina počela na prvih treh albumih, kar so jim mnogi zamerili. Kljub temu pa je bila nosilna skladba tega albuma, Little L, velik hit v mnogih državah po vsem svetu. Svoj zadnji studijski album, ki nosi naslov Dynamite, so Jamiroquai objavili leta 2005. S to plošči pa niso dosegli kakšnih posebnih uspehov.

Kay, ki se je hotel vmes že upokojiti, sedaj pripravlja novi album. Trenutno se vozi po Evropi in piše besedila. Ravno te dni so pevca opazili tudi v Ljubljani.

Ne spreglejte