Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
16. 10. 2015,
13.24

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Laibach Branimir Glavaš

Petek, 16. 10. 2015, 13.24

6 mesecev, 1 teden

Hrvaški skrajni desničarji uporabili skladbo skupine Laibach

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skrajna desničarska stranka Branimirja Glavaša HDSSB je v svojem promocijskem videu uporabila skladbo slovenske skupine Laibach Geburt Einer Nation. Laibach so že sprožili pravne postopke.

Slavonska sokolska garda je po poročanju hrvaških medijev paravojaška organizacija, ki naj bi jo na skrivaj urili pod vodstvom Branimirja Glavaša, predsednika Hrvaškega demokratičnega zbora Slavonije in Baranje (HDSSB) in nekdanjega sodelavca Iva Sanaderja.

Za promocijske namene so posneli video urjenja, v katerem so za podlago uporabili skladbo Geburt Einer Nation, ki so jo leta 1987 po izvirniku One Vision skupine Queen posneli Laibach. Skladba je bila v osemdesetih označena za fašistično, subverzivnosti protitotalitarnih sporočil skupine Laibach pa skoraj 30 let pozneje ne razumejo niti hrvaški desničarji.

Videoposnetek, ki je bil sprva namenjen interni rabi, se je znašel na lokalni TV-postaji STV in na YouTubu, ker pa stranka HDSSB oziroma njeni črnosrajčniki niso pridobili dovoljenja za uporabo skladbe, so Laibach o tem obvestili svojo založbo.

Kot nam je potrdil Jani Novak iz skupine Laibach, je bilo pri videu kršenih več avtorskih pravic, tako avtorske pravice skupine Queen, ki so avtorji izvirnika, kot avtorske pravice skupine Laibach, ki je posnela priredbo. "Avtorske pravice se sicer, če smo iskreni, kršijo ves čas, tokrat pa je šlo za res ekstremen primer," nam je povedal Novak.

Kot nam je povedala Nina Sever z IDM Music Slovenija, ki se ukvarja s primerom, so postopek proti kršiteljem sprožili danes in uradnega odziva od njih še nimajo. Ker je šlo za nedovoljeno jemanje glasbe, pa tudi za poseg v avtorsko delo z rezanjem posnetka, so kršiteljem poslali poziv za plačilo nadomestila za uporabo. Čeprav o konkretnih zneskih ne govorijo, pa je Sever dodala, da je znesek naknadnega plačila, torej po kršitvi, seveda vedno višji od tistega, ki bi ga plačali, če bi se za uporabo dogovorili po legalni poti.

Ne spreglejte