Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 10. 2009,
19.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 14. 10. 2009, 19.43

8 let, 3 mesece

Glasbeniki služijo denar tudi po svoji smrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Prva "nova" skladba po smrti Michaela Jacksona je že bila izdana. Verjetno ji bodo sledile še mnoge, saj velja, da so glasbeniki "vredni več" mrtvi kot živi.

Pred smrtjo je Jackson pripravljal svoj povratek na glasbeno sceno. Snemal je z glasbeniki, kot so Will.i.am, Akon in Ne-Yo. Tako se je nabralo kar nekaj neizdane glasbe, zato lahko v prihodnosti pričakujemo nove izdaje. Jackson pa ni prvi primer, ko založbe in družine po smrti služijo denar preminulih zvezdnikov.

The Beatles Štirinajst let po smrti Johna Lennona so se v studiu spet zbrali člani skupine, da bi posneli dva nova singla. Yoko Ono je Paulu McCartneyju pred tem izročila dve kaseti z Lennonovim vokalom. Tako so posneli skladbo Free As A Bird, ki so ji dodali instrumentalno podlago in besedilo McCartneyja, Harrisona in Starra. Skladba je bila izdana kot singel leta 1995 in je dosegla drugo mesto na britanski lestvici.

Tupac Shakur Leta 1996 je bil Tupac Shakur na vrhuncu slave, predvsem zaradi hita California Love. A ravno v trenutku največje prepoznavnosti, ko so ga mnogi imenovali kar največja zvezda rapa, je bil Tupac umorjen. A ker je bil kot glasbenik zelo dejaven, je po njegovi smrti ostalo ogromno neizdanih skladb. Tako so posmrtno izdali kar osem studijskih albumov, na katerih je sodelovalo tudi mnogo njegovih glasbenih prijateljev. Vsi posmrtni albumi so dosegli izjemen uspeh. Prav vsakega so prodali v več kot milijon izvodih. Tupac je tako postal najbolje prodajani raper v zgodovini, prodali so več njegovih albumov, kot so jih glasbeni velikani Bon Jovi in Bob Dylan. Naslednje leto naj bi izdali še en album, imenovan Shakurespeare. Ta album bo verjetno njegov zadnji, saj so izdali že skoraj vso neizdano gradivo.

Jimi Hendrix Jimi Hendrix je bil glasbeni deloholik. Tako je 39 let po njegovi smrti še vedno dovolj neizdanih pesmi, da bodo njegovi oboževalci zadovoljni vsaj še desetletje. Že leta 1971 sta izšla dva albuma, imenovana Cry of Love in Rainbow Bridge, predvsem po zaslugi bobnarja in zvočnega inženirja, ki sta sodelovala s Hendrixom. Po njegovi smrti se je bil oster boj za pravice do objave njegovega dela. Naposled so pravice pripadle njegovi družini, ki je zaslužna za Jimijev zadnji album First Rays of the New Rising Sun, ki je bil izdan leta 1997. Album velja za najboljši poskus izdaje Hendrixove glasbe po njegovi smrti.

Ne spreglejte