Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 4. 2010,
8.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 21. 4. 2010, 8.33

8 let

Premalo kamer za Titane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avatar je režiserju filma Spopad Titanov Louisu Leterrierju preprečil snemanje v tehniki 3D.

Leterrier je za snemanje svojega spektakla o grški mitologiji želel uporabiti posebne 3D kamere, ki pa so bile rezervirane za Jamesa Camerona in njegov film Avatar. Tehnologija je namreč tako nova, da je ni bilo ravno na pretek. Zato se je moral Leterrier sprijazniti, da bodo film nadgradili s 3D tehniko v postprodukciji.

"Predstavniki Warner Brosa so mi povedali, da bom z metodo View D film kasneje lahko predelal v 3D in me vprašali, če bi želel poskusiti," je povedal Leterrier, ki pa se ni hotel pogoditi. "Videl sem že predelave v 3D in me niso prepričale, saj je vse še vedno bilo videti preveč ploskovito," je dodal. Končno je le pristal in film je bil predelan v desetih minutah. Nad rezultatom je bil popolnoma navdušen: "Ni videti, kot da bi podobe izrezali in jih nalepili na ozadje. Vse je zelo realistično."

Bo 3D postal standard? Leterrier je prepričan, da se bo pričakovanje gledalcev spremenilo, in sicer da bodo za akcijske filme "zahtevali" 3D tehniko.

"Nič ne more ustaviti 3D formata. To je dodatno orodje za zapeljevanje gledalcev, z njim gledalce povabimo v naš svet. Bližamo se popolnoma doživljajski izkušnji gledanja filmov, kjer ne bomo več potrebovali zaslona, pa tudi občinstva ne. Vse bo interaktivno," je prepričan Leterrier. Gledalec bo vstopil v svet, ki ga bodo ustvarili filmarji, umetniki in igralci in katerega del bo tudi gledalec sam.

Predelava filma v 3D format je vključevala 2.000 ljudi. Igralka Gemma Arterton, ki igra pol žensko in pol boginjo Io, je prepričana, da je uspeh Avatarja spodbudil tudi uspeh Titanov.

"Pred nekaj meseci sem še dvomila, ali film res potrebuje nadgradnjo v 3D format," je povedala Artertonova in dodala: "Ko pa sem dejansko videla film v 3D formatu, lahko rečem, da je čudovit. Dobil je novo dimenzijo in postal še bolj napet, zato sem zelo zadovoljna, da so se odločili za to potezo."

Vse se dogaja hitreje kot leta 1981 Film se ne bo mogel izogniti primerjavam z Avatarjem, še posebej zato, ker Sam Worthington, ki je igral tudi v Avatarju, tokrat v Titanih igra Perzeja.

Igralec pravi, da mu je Avatar izjemno spremenil življenje, moral pa se je tudi sprijazniti s kritikami 3D tehnike. "Vedno bo precej kritik na ta račun, saj jih mnogo še vedno meni, da je 3D tehnika preveč senzacionalistična. Mnogi jo prezirajo, pa vendar je to v bistvu tako kot Dolby digital. Nihče ni želel imeti 'surrounda'. 3D je samo orodje, zgodba mora gledalca še vedno prepričati," je povedal Worthington.

Film Spopad Titanov je predelava izvirnika iz leta 1981, kar je ustvarjalcem nove različice predstavljajo dodatno breme, saj so morali upoštevati priljubljenost izvirnika pri gledalcih. Predelave so se lotili odgovorno, saj niso želeli narediti le kopije.

"Želeli smo narediti nadgradnjo izvirnika, vse se dogaja veliko hitreje kot leta 1981," je povedal Leterrier.

Ne spreglejte