Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
9.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 9.40

8 let

Pravi pogum – pravi poraženec Oskarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vestern bratov Coen Pravi pogum (True Grit), ki je bil nominiran za deset oskarjev, ni dobil niti enega in tako ostaja največji poraženec letošnjih Oskarjev.

Pravi pogum je tako največji poraženec po letu 2003, ko je film Tolpe New Yorka prav tako domov odšel praznih rok kljub desetim nominacijam. Najnovejši film bratov Coen je bil velika uspešnica za kinoblagajne, vseeno pa ni bil velik favorit med letošnjo sezono filmskih nagrad. Celo tako slabo mu je šlo, da je bila že njegova uvrstitev na drugo mesto med nominirance za oskarja za najboljši film pravo presenečenje. Pred njim je bil le Kraljev govor z dvanajstimi nominacijami.

Direktor filmske fotografije Roger Deakins je bil med bolj razočaranimi v filmski ekipi Pravega poguma, saj je bil že devetič v tekmi za oskarja. Premagal ga je Wally Pfister, ki se je za kipec potegoval že četrtič, za film Izvor.

Med drugimi filmi, ki so brez nagrade odšli domov, je tudi 127 ur s šestimi nominacijami, Z otroki je vse v redu in Pot za očetom, vsak s po štirimi. Annette Bening je bila že četrtič poražena, vse odkar je bila leta 1991 nominirana za stransko vlogo v filmu The Grifters. Tokrat jo je premagala Natalie Portman s filmom Črni labod.

Režiser Filma Izvor Christopher Nolan, ki je bil presenetljivo izpuščen iz konkurence najboljših režiserjev, je prejel vsaj nekaj priznanj v drugih kategorijah. In čeprav je znanstveno fantastična saga prejela štiri zlate kipce, njegovega imena niso poklicali niti enkrat.

Prihodnji dobitniki zlatih globusov za najboljši film se torej verjetno lahko kar poslovijo od oskarjev. Že šestič zaporedoma v sedmih letih jo je izbranec za najboljši film združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu, ki izbira zlate globuse, slabo odnesel na oskarjih. Tokratni nesrečnik je bil film Socialno omrežje.

Zlate globuse mediji jemljejo kot zanesljiv barometer za oskarje, čeprav jih izbira približno 80 tujih filmskih kritikov, medtem ko oskarje voli približno 6.000 filmskih strokovnjakov.

Ne spreglejte