Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 9. 2010,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 2. 9. 2010, 14.53

8 let

Na Kinu Otok bo letos zasidranih 22 celovečercev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mednarodni filmski festival Kino Otok-Isola Cinema bo v Izoli potekal od 8. do 12. septembra.

Kot je na novinarski konferenci pojasnila direktorica festivala Lorena Pavlič, so določene programske sekcije razširili ter ponovno uvedli programski sklop Mojstri. V sedmih sekcijah bo na ogled 22 celovečernih filmov. Znova obujena programska sekcija Mojstri bo po besedah Pavličeve ljubiteljem filma postregla z novejšo produkcijo "starih filmskih mačkov". Med njimi so se znašli Haitijec Raoul Peck s filmom Tropski moloh, Iranec Bahram Bayzani s filmom Ko vsi spimo in "legenda" afriške kinematografije, Malijec Souleymane Cisse, ki bo s filmom Povej mi, kdo si, začel letošnji filmski festival.

V tekmovalni sekciji Trgatev bodo letos predstavili štiri filme: Sinko ruske režiserke Larise Sadilove, Javna Govorilnica alžirskega režiserja MohammedA Soudanija, Sidrišče švedsko - ameriškega režijskega dvojca C. W. Winterja in Andersa Edströma in Naseljena dežela španske režiserke Anne Sanmarti.

Festivalska sekcija Odprti otok spaja poglede, estetike in metode filmskega ustvarjanja iz vsega sveta. Predstavlja filme s širokim spektrom podajanja zgodbe, od doživetji glavnega protagonista do opisa družbenih razmer ali nostalgičnega obujanja spominov. Med drugim bodo v tem sklopu predvajani filmi Nalezljiva zadetost avstrijskega režiserja Michaela Glowoggerja, Mongsil južnokorejskega avtorja Lee Ji-sanga in Petropolis: Zračne perspektive bituminoznega peska Alberte v režiji Kanadčana Petra Mettlerja.

Filmska sekcija Dobri sosedje predstavlja izstopajoče filmske stvaritve avtorjev iz sosednjih držav, predvsem italijanskih in avstrijskih režiserjev. Pavličeva je povedala, da so bili nekateri filmi, ki jih bodo predvajali v tej sekciji, izbrani na avstrijskem filmskem festivalu v Innsbrucku. Zvrstili se bodo dokumentaristično-eksistencialistični portret Totoja avstrijskega avtorja Petra Schreinerja, Zmagati kontroverznega italijanskega avtorja Marca Bellochia in Poplava, ki jo po besedah Pavličeve odlikuje specifičen dokumentarističen pristop hrvaškega režiserja Gorana Devića.

Festivalska stalnica je sekcija Video na plaži, kjer dobijo priložnost neuveljavljeni filmski ustvarjalci. V tem sklopu bodo na izolski plaži predvajali 32 slovenskih in tujih filmov. V sklopu festivala bo potekala tudi filmska delavnica Vesela kamera namenjena usposabljanju bodočih mentorjev. Primerna je za tiste, ki obvladajo osnovno znanje filmskega jezika. Delavnico bosta vodila režiser Marko Cvejić in montažer Nemanja Babić.

Sekcijo posvečeno režiserju, scenaristu, kritiku in ustanovitelju Slovenske Kinoteke Silvanu Furlanu, so preimenovali v Silvanov zaliv. Programsko je sekcijo opremil Vlado Škafar, ki se je tokrat osredotočil na področja literature, glasbe in slikarstva. Tako bodo izolske ulice krasili plakati in grafiti z odlomki iz romana Marcela Prousta V senci cvetočih deklet, med borovci na izolski plaži bo koncert pripravila hrvaška kantavtorica Nina Romič, svojo sliko Se še spominjaš ljubezni pa bo odkrila slikarka Joni Zakonjšek.

V sklopu Silvanova kinoteka bosta predvajana filma po izboru Koena van Daeleja: Pekel Henri-Georgesa Clouzota, ki sta ga režirala Serge Bromberg in Ruxandra Medrea in Sodankylä za vedno, v režiji Petra Von Bagha.

V istem obdobju bo od 8. do 12. septembra potekal tudi Otok v Ljubljani, kjer bodo prikazali skoraj polovico vseh filmov z izolskega festivala, med drugimi Petropolis: Zračne perspektive bituminoznega peska Alberte in Povej mi, kdo si ter dokumentarca Zmagati in Poplava.

Preberite še:

Ne spreglejte