Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2016,
14.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

HBO SiOL TV Cannes koprodukcija hrvaški film Dalibor Matanić Zenit

Petek, 26. 8. 2016, 14.54

6 let, 7 mesecev

Ekskluzivna premiera enega najbolj hvaljenih hrvaških filmov zadnjih let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Zenit

V nedeljo ob 20. uri si boste na programu HBO lahko ogledali ekskluzivno TV-premiero večkrat nagrajenega filma Zenit hrvaškega režiserja Daliborja Mataniča.

V filmu Zenit (Zvizdan) – prvem celovečercu iz regije, ki se bo na HBO-ju predvajal v najbolj gledanem "prime time" terminu – se tri ljubezenske zgodbe v treh zaporednih desetletjih odvijajo v sosednjih vaseh na Balkanu, ki jih muči dolga zgodovina vzajemnega etničnega sovraštva. Tam vzklije prepovedana ljubezen, ki s svojo močjo kljubuje nevarnosti.

Tri zgodbe o prepovedani ljubezni

Prva zgodba leta 1991 spremlja romantično privlačnost, ki se mora kot prepovedana ljubezen prikriti sredi vsesplošne napetosti, norosti, zmede in strahu pred bližajočo se vojno.

V drugi leta 2001 je krvavega spopada že konec, vendar je nemogoče, da bi se zaljubljenost razvila v dolgotrajno ljubezen in odnos: vojne rane so še sveže in se le počasi celijo.

Tretja zgodba se odvija leta 2011, ko ljubezen naposled naleti na plodna tla, če bi se le ljubimci lahko otresli bremena preteklosti. Zlonamernost in sumničenje sta še vedno prisotna, razbremenjujoče odrešitve ni lahko doseči, a če ne drugega, je za to končno vsaj nekaj upanja.

Vse tri pare sta odigrala Tihana Lazović in Goran Marković. | Foto: Vse tri pare sta odigrala Tihana Lazović in Goran Marković.

"S svojim univerzalnim sporočilom o boju za zmago ljubezni ter ob interakciji z občinstvom in odzivom na festivalih je Zenit v marsičem postavil nova merila v hrvaški kinematografiji. Premiera v 'prime time' terminu na programu HBO, prvič za katerikoli celovečerec iz te regije, je ena od sijajnih stvari, ki se dogajajo v zvezi z našim filmom.

Ta v kinodvorane še vedno privablja občinstvo po vsem svetu in je deležen priznanj na filmskih festivalih. Program HBO je prispodoba za sodobno televizijo in ponosni smo, da nas čaka še ena bleščeča premiera." Dalibor Matanić, režiser in scenarist filma

"Zenit ni samo lepo posnet in dobro odigran film, ampak je tudi izjemno pacifističen in human ter povsem apolitičen. /…/ Režiser se je v celoti odpovedal kakršnemukoli etiketiranju na etničnih, verskih in nacionalnih osnovah.

V filmu ni Srbov in Hrvatov, v njem ni katolikov in pravoslavcev ali Četnikov in Ustašev, so samo ljudje. Tisti, ki jih deli etnično sovraštvo, in tisti, ki jih povezuje ljubezen. Njihovi in naši, jaz in ti. Če med ogledom ne boste natančno vedeli, kdo je kdo, so ustvarjalci dosegli svoj namen." Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Zenit.)

Zenit je na 68. filmskem festivalu v Cannesu prejel nagrado žirije v kategoriji Un Certain Regard. | Foto: Zenit je na 68. filmskem festivalu v Cannesu prejel nagrado žirije v kategoriji Un Certain Regard.

Bučni aplavz in nagrada žirije v Cannesu

Film Zenit, deveti igrani celovečerec režiserja Daliborja Matanića, so premierno prikazali na 68. filmskem festivalu v Cannesu, kjer ga je občinstvo sprejelo z bučnim aplavzom. Osvojil je nagrado žirije v kategoriji Un Certain Regard.

Prikazali so ga na uglednih filmskih festivalih in osvojil je številna priznanja. Zmago je slavil na festivalu v Pulju, kjer je poleg velike zlate arene prejel še pet drugih odličij, na sarajevskem filmskem festivalu je osvojil nagrado Mednarodne konfederacije umetniških kinematografov (CICAE), priznanje Grand Prix za najboljši film na Mednarodnem filmskem festivalu in na forumu za človeške pravice leta 2016 v Ženevi.

Zenit je bil med drugim tudi letošnji hrvaški kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film.

Film Zenit bo premierno prikazan v nedeljo, 28. avgusta, ob 20. uri na programu HBO (programski mesti 6 in 200* na SiOL TV).

Drugi termini predvajanj:

25. septembra ob 20.30 in 29. septembra ob 20. uri na programu HBO.

30. septembra ob 23.45 in 6. oktobra ob 19. uri na programu HBO 2 (programsko mesto 204* na SiOL TV).

Film je dostopen tudi na storitvah videa na zahtevo – na HBO On Demand (programsko mesto 203* na SiOL TV) in HBO GO (programsko mesto 240* na SiOL TV).

*Velja za komunikator BOX.

Napovednik filma Zenit:

Programska opcija HBO na SiOL TV

Programska opcija HBO vam nudi pet kakovostnih filmskih programov (HBO, HBO 2, HBO 3, Cinemax in Cinemax2), ki so dostopni tudi v visoki ločljivosti (HD).

Poleg petih programov je brezplačno na voljo tudi spletna videoteka HBO GO in klasična televizijska videoteka HBO OD, kjer si vse vsebine ogledate brez dodatnega plačila.

HBO in Cinemax prinašata največje filmske uspešnice, nagrajevane serije iz izvirne produkcije, filmske klasike, festivalske filme, evropske in svetovne filme, prenose posebnih dogodkov in prinašata največje zvezde v vaše domove.

Ne spreglejte