SiolNET. Trendi Film in TV
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Almodovarjevi filmi na kavču psihoanalitikov

1

termometer

Kalifornijska univerza UCLA bo organizirala simpozij psihoanalitikov, analizirali bodo filme španskega režiserja Pedra Almodovarja.

Psihoanalitike kalifornijske univerze zanima režiserjeva pohotna podzavest. Ameriški psihiatrični inštitut bo 16. aprila na simpoziju, imenovanem Ogledalo srca: filmi Pedra Almodovarja, raziskal filma Vse o moji materi in Ženske na robu živčnega zloma.

Lani so psihoanalitiki predelovali filme Charlieja Kaufmana, ki so domišljijsko tako oddaljeni, da z njimi nismo močno čustveno povezani, medtem ko Almodovarjevi filmi gledalca čustveno povsem prevzamejo. Filmi španskega režiserja imajo tako dovolj psihološke kredibilnosti, ker se režiser položajev ne loti terapevtsko, ampak nas samo popelje vanje.

Celo kratek premislek o Almodovarjevih filmih – Vrni se je zgodba o spolni zlorabi, nezvestobi in materi, ki vstane od mrtvih; Govori z njo je film o moškem, ki ima zvezo z žensko v komi; Meseno poželenje pa govori o moškem, ki čaka na žensko, poročeno s policistom, ki ga je prav on nekoč ustrelil in paraliziral – nam daje vedeti, da en dan za analizo ne bo dovolj.

"Almodovarjevi filmi nas zabavajo s svojo sanjsko, pohotno podzavestjo, razkrivajo skrite resnice o človeškem srcu. Almodovar nas vozi v vzporedno vesolje, kjer neodvisnost prekaša prepovedi in kjer se gledalec lahko z junaki presenetljivo identificira," sporočajo organizatorji simpozija in dodajajo, da se z ogledom Almodovarjevega opusa gledalec lahko seznani prav z vsako izprijenostjo, znano človeku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin