Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2013,
11.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 20. 8. 2013, 11.22

8 let

NAGRADNA IGRA: Gewandhaus Orkestra Leipzig

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nagradna igra za enega od vrhuncev letošnjega Ljubljana Festivala: koncerta enega najstarejših simfoničnih orkestrov Gewandhaus Orkestra Leipzig, je zaključena.

Med vrhunce 61. Ljubljana Festivala se bo zagotovo zapisalo gostovanje enega najstarejših simfoničnih orkestrov na svetu Gewandhaus Orkestra Leipzig. Njegove korenine segajo vse do leta 1743, prvi je na primer leta 1811 izvedel Beethovnov Koncert za klavir in orkester št. 5, v sezoni 1825/26 pa celoten cikel njegovih simfonij. Premiero sta v Leipzigu doživela tudi Simfonija št. 3 v A-molu (Škotska simfonija) in Koncert za violino v E-molu Felixa Mendelssohna Bartholdyja, ki je leta 1835 postal glasbeni direktor in dirigent tega izjemnega orkestra, ki danes velja za enega najboljših na svetu. V preteklosti je prvič izvedel tudi dela priznanih skladateljev, kot so Robert Schumann, Franz Schubert, Richard Wagner in Johannes Brahms.

Biti vodja ali kapelnik Gewandhaus Orkestra Leipzig je prestiž in velika čast. Od leta 2005 je to Riccardo Chailly. Letos so mu podaljšali pogodbo do leta 2020. V Milanu rojeni dirigent je med drugim študiral tudi pri svojem očetu Lucianu Chaillyju, priznanem opernem skladatelju. Pri dvajsetih letih je postal asistent dirigentu Claudiu Abbadu v La Scali, kjer je kot dirigent debitiral leta 1978. Sodeloval je z izjemnimi orkestri, kot so Berlinski radijski simfonični orkester, Londonski filharmonični orkester, bolonjski Teatro Communale, amsterdamski Kraljevi orkester Concertgebouw. Gewandhaus Orkestru Leipzig je prvič dirigiral leta 1986 na Salzburškem festivalu, potem ko ga je priporočil Herbert von Karajan.

Ljubljana Festival bo gostil prestižni orkester in njegovega izjemnega dirigenta, ki se ponaša z viteškim nazivom cavalieredi Gran Croce, ki mu ga je za posebne zasluge narodu podelila Republika Italija, in sicer kar dvakrat.

28. avgusta bomo lahko prisluhnili Simfoniji št. 9 Gustava Mahlerja, naslednji dan pa Simfoniji št. 9 Ludwiga van Beethovna. Ljubljanska koncerta bosta v Cankarjevem domu ob 20.00 in bosta prva dogodka v prenovljeni Gallusovi dvorani.

Ne spreglejte