Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 3. 2013,
18.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 23. 3. 2013, 18.22

7 let, 12 mesecev

Udobje življenja v kleti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kletna stanovanja so pogosto težavnejša za opremljanje, saj moramo biti zaradi pomanjkanja naravne svetlobe veliko bolj iznajdljivi pri ustvarjanju prijetnega ambienta. Predstavljamo nekaj nasvetov!

Stanovanj, ki se nahajajo v kletnih prostorih hiš in stanovanjskih zgradb, bi se morda najraje izognili, vas pa lahko k ustvarjanju domovanja v kleti premami nižja cena in praktičnost. Z nekaj preudarnega načrtovanja in poznavanja pravil pri opremljanju takšnih prostorov lahko na prvi pogled neugledno in zatemnjeno klet spremenite v svetal in udoben dom. Svetloba Najpomembnejši element je svetloba, ki naše življenje precej poenostavi. Saj veste, poleti imamo več zagona in energije, za kar upravičeno krivimo tudi sonce in naravno svetlobo. Ker so kletna stanovanja za večjo količino naravne svetlobe prikrajšanja (kletna okna so navadno majhna, zaradi okoliških hiš pa sonce do njih ne seže), moramo naravno svetlobo nadomestiti z umetno, ki pa ni tako kakovostna, obenem pa je vedno enaka, medtem ko sončna svetloba čez dan stanovanje obarva v različne odtenke in deluje bolj zračno in živo. Naravno svetlobo najlažje posnemamo tako, da vire svetlobe razporedimo po stanovanju tako, da svetloba ne bo zgoščena zgolj na enem mestu. Raje kot en velik sistem stropnih luči izberite več manjših, kombinirajte stoječe, namizne in stenske vire svetlobe.

Barve Če se v kletnem stanovanju počutite utesnjeno, za stene in pohištvo izberite svetle barve: belo, umazano belo, kremasto, bež. Kontrast večjim svetlim površinam dodajte z dodatki. Blazine, preproge, sedežna garnitura, posteljnina … Izogibajte pa se norim vzorcem in barvitim tapetam, ki bodo prostor zadušili in ustvarili občutek prenasičenosti. Ogledala Ogledala so učinkovit dekorativni element vsakega stanovanja, še posebej pa do izraza pridejo v manjših prostorih, saj jih optično povečajo. Smiselno jih je postaviti tja, kjer se čez dan pojavi največ naravne svetlobe, da se bo ta od stekla odbila globlje v prostor. Svetloba se odbija tudi od srebrnih in kovinskih elementov. Red Pomembno je, da v (vsakem) stanovanju vzdržujete red. V kletnih stanovanjih je to še posebej pomembno, zato vedno skrbite za lepo zložene revije in knjige ter ostale drobnarije. Kljub temu, da veliko lahko pospravite v omare in predalnike, ne zapolnite vsakega razpoložljivega kotička s pohištvom. Raje kot za visoke omare se odločite za nizke predalnike, ki bodo prostoru dali dihati.

Zavese Četudi so vam všeč, se zavesam v kletnih stanovanjih raje izognite in se odločite za roloje. Zavese, ki segajo do tal, prostor otežijo in pomanjšajo. Rolete v svetlih barvah prepuščajo svetlobo, obenem pa vas zaščitijo pred neželenimi pogledi radovednežev. Z njimi lahko tudi uravnavate smer svetlobe in njeno jakost. Tla Podobno je tudi s tlemi. Če izbirate talno oblogo, izberite svetle odtenke, ki bodo prostor povečali, od njih pa se bo odbijala tudi svetloba. Izogibajte se velikim in temnim preprogam ter raje izberite manjše kose z zanimivimi vzorci.

Ne spreglejte