Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
19.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 19.01

8 let

Štiri ustvarjalne ideje za letošnji praznični venček (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za nami je prva adventna nedelja, še tri so ostale do letošnjega božiča. Venčki, s štirimi svečami ali brez njih, so lepi znanilci prihajajočih praznikov. Predstavljamo nekaj idej zanje.

Z venčki ne krasimo le miz, pogosto jih obesimo na vhodna vrata, da z njimi pozdravimo goste ali domačim pričaramo praznično vzdušje. Domišljija pri pletenju in krašenju vencev ne pozna meja, ponj se lahko v tem času odpravite v skoraj katerokoli trgovino, za bolj naravne različice poglejte na tržnici ali cvetličarnah. Še bolje pa bo, da se ustvarjanja lotite kar sami.

Venček iz storžev, orehov, lešnikov ali arašidov

Na sprehodu naberite drobne borove ali macesnove storžke. Posušite jih in jih z lepilno pištolo prilepite na leseno osnovo za venec. Podobno lahko storite tudi z orehi, lešniki, celo arašidi.

Te lahko nanizate na cvetličarsko žico. Najprej skupaj povežemo dve žički. To storimo tako, da dva konca nekajkrat ovijemo drugega okoli drugega in spoj utrdimo s kleščami. Nato začnemo na en konec čez sredino, tam, kjer navadno ni arašidovih zrnc, nabadati oreške.

Venček iz smrečja, pušpana ali drugega zelenja

Pozimi, ko narava spi pod snežno odejo, je še posebej lepo občudovati zimzelene vejice. Najbolj preprost venček lahko spletete iz smrekovih vejic ali vejic pušpana. Potrebujete le okroglo osnovo (leseno, iz žice, vrbovih ali leskovih vej), okoli katere nizate in sproti vežete vejice. Okraski so stvar vašega okusa.

Za naš venček smo uporabili leseno pleteno osnovo za venček, vrvico smrekove veje, storže, cvetličarsko žico, vrtne škarje in kos blaga.

Venček, ovit v blago

Osnovo iz stiropora lahko ovijete v trak poljubnega blaga. Izberite praznične barve: rdečo, vijoličasto, temno zeleno, zlato. Svečk pa na takem venčku raje ne prižigajte.

Izdelava je preprosta. Začnemo tako, da konec traku z buciko pritrdimo na spodnji del venčka, nato pa blago pazljivo ovijamo okoli venca. Vsake toliko blago ob stiropor pričvrstimo z buciko. Ko popolnoma prekrijemo površino venca, trak odrežemo in konec pritrdimo na spodnjo stran venca. Venček okrasimo z doma izdelanimi okraski iz slanega testa.

Venček iz papirja

Še en venček brez sveč, a kljub temu zelo zanimiv okras doma v prazničnih dneh. Venček naredimo iz žičnatega oboda in navadnega belega pisarniškega papirja. Nekaj listov papirja preganemo na tretjine in skiciramo nekaj preprostih listkov. Izrežemo jih s škarjami, da dobimo kupček listov. Prepognemo po sredini, da ustvarimo vtis drevesnega lista. Lepilo nanašamo na spodnji konec listov in jih prilepimo na obod. Nadaljujemo okoli oboda, nato pa listke lepimo na spodnjo vrsto listov ter ustvarjamo pahljačasto obliko.

Ne spreglejte