Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
9.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

otroci revščina Zveza prijateljev mladine

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 9.06

6 let, 7 mesecev

Otroci našega časa – zaradi revščine oropani za enake možnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naša dežela dobesedno množi otroke in mlade, ki živijo pod pragom revščine.

Prikrajšani so za osnovne dobrine, spodbude in opremo za življenje. Vse več otrok in mladih nima več ustrezne prehrane, ki bi jim zagotavljala zdrav razvoj. In vse več jih je, ki ne zmorejo udeležbe na številnih šolskih in obšolskih dejavnostih ter tistih, ki nimajo potrebnih učnih pripomočkov, ki ne zmorejo plačila prevoza do šole ... V revščino je ujetih vse več in mnogo preveč otrok ter mladih Slovenije.

Enake možnosti za vse otroke Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje je pred več kot tremi leti v čas in prostor umestila vseslovenski projekt Botrstvo v Sloveniji. Na pobudo gospe Milene Štular, danes predsednice Nadzornega odbora Botrstva in ZPM Ljubljana Moste-Polje. Osnovni namen projekta je bil, da bi pomagali najbolj prikrajšanim otrokom in mladim po Sloveniji, ki jim starši ne morejo omogočiti enakih možnosti in vključevanja v življenje vrstnikov. Ki nimajo ustreznih šolskih potrebščin, ki nimajo celo nujno potrebnih plačljivih zdravil. In namen je bil, da bi otrokom in mladim odkrivali njihova močna področja, razvijali njihove talente, jim omogočili udejstvovanja, kjer si to želijo, tudi vključevanja na letovanja in tabore. Pa jih hkrati opremljali za doseganje življenjskih ciljev.

30 evrov na mesec za osnovno preživetje Danes je v projektu že več kot 2.200 botrov in prav toliko otrok. Botri pa pomagajo otrokom in mladim več ali manj preživeti. Sredstva, ki jih podarjajo otrokom, so namenjena za nakup prehrane, zdravil, plačljive dejavnosti v šoli in vrtcu. V večini primerov torej za osnovno preživetje in lajšanje tegob revščine in socialnega izključevanja. Mesečna obveznost za botra znaša 30 evrov. Celotna sredstva gredo od botra k otroku in so nadzorovana.

V projekt Botrstvo v Sloveniji so vključeni otroci in mladi od rojstva do 18. leta, izjemoma pa tudi starejši, če so v izobraževalnem procesu in imajo zdravstvene ali druge razvojne težave. Predloge za vključitev otrok v botrstvo posredujejo šolske svetovalne službe, centri za socialno delo, zdravstveni domovi in drugi strokovni delavci, ki poznajo družinske in druge razmere otroka ali mladostnika, pa tudi lokalne Zveze in društva prijateljev mladine po Sloveniji. Predlogi so posredovani Komisiji za humanitarna vprašanja ZPMS ali Komisiji za nadzor delovanja projekta in porabo sredstev Botrstva v Sloveniji, ki deluje pri ZPM Ljubljana Moste-Polje.

Izbor otrok opravi Komisija za humanitarna vprašanja in pri tem upošteva številne prednostne kriterije, kot so število otrok v družini, različne bolezni, družinske tragedije, izključenost otrok, slabi družinski in bivalni pogoji otrok, ki jim starši ali skrbniki ne morejo zagotavljati ustreznih pogojev za osnovno preživetje (hrane, plačljivih zdravil in terapij ter zdravniških pregledov, sanitetnega materiala, invalidskih pripomočkov, izobraževanja, šolskih potrebščin, oblačil in obutve, preživljanja prostočasnih dejavnosti). Med prednostno obravnavanimi otroki za vključitev v projekt Botrstvo so tudi bolni in otroci ter mladi z motnjami v razvoju, ki potrebujejo dodatne spodbude za svoje zdravje in napredovanje, otroci, ki živijo v revščini in socialni izključenosti, ter vzgojno zanemarjeni otroci, ki so hkrati prikrajšani tudi za druge življenjske spodbude.

Zaradi varnosti otroka se stik med botri in varovanci ne vzpostavlja Otroku in družini, za katerega je sklenjeno botrstvo, se podatki botra ne posredujejo. Boter prejme pravo ime otroka, kraj bivanja in na kratko opisane življenjske razmere ter stanje otroka, ki mu botruje. Zaradi varnosti otroka se stik med botri in varovanci ne vzpostavlja. Če kdo od botrov želi darovati več, se sredstva posredujejo otroku ali naložijo v sklad. Sredstva sklada so uporabljena za podporo in pomoč otrokom, ki botra nimajo, oziroma za kritje izpada plačil botrov ter za stroške projekta.

Kot pravna oseba torej lahko botrujete na dva načina – postanete boter enemu ali več otrokom ali pa enkratni znesek donirate v sklad botrstva. Če se boste odločili za botrovanje, je priporočljivo, da sklenete donatorsko pogodbo, ki je tudi temelj za oprostitev DDV-ja. V takem primeru pišite na elektronski naslov info@zpmmoste.net ali ZPM Ljubljana Moste-Polje pokličite na številko 01 544 30 43 in dogovorili se boste o načinu botrovanja, ki vam najbolje ustreza.

Več o projektu si lahko preberete na spletnem naslovu: www.boter.si.

Ne spreglejte