Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2013,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 17. 4. 2013, 11.25

8 let

Kako postati zenvoznica?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S protistresno delavnico varne vožnje smo se voznice lahko naučile, kako obvladati in nadzorovati stres na cesti tudi v trenutkih, ko se to zdi nemogoče.

Ogrevanje za mame

Na stezi letališča v Slovenj Gradcu so nas v zgodnjem jutru pričakala vozila znamke Škoda, dekleta smo se razdelila v skupine in začela z vajami. Prvi sklop je bilo predavanje o otroških sedežih, njihovi izbiri, pravilnih nastavitvah in uporabi, ki ga je vodil strokovnjak za otroške avtosedeže Bojan Oblak. Glede na to, da smo bile skoraj vse udeleženke delavnice tudi mame, smo se z radovednimi vprašanji odlično ogrele in se pripravile na težko pričakovani losov test.

Med losom in visokimi petkami

Pri naslednjem izzivu nas je prevzel Andrej Brglez, sodelavec našega portala in inštruktor varčne in varne vožnje, ki nas je vodil skozi losov test. To je test, ki ponazarja položaj, ko se pred nami na cesti nenadoma znajde ovira, ki jo moramo hitro obvoziti in pot nadaljevati nazaj po svojem pasu, če je to mogoče, saj se je včasih treba znajti tudi drugače in na primer zaviti s ceste. Gre za test, pri katerem preizkušamo stabilnost vozila, medtem ko zaviramo, kar ni vedno preprosto, sploh če to počnemo v petkah, ki podaljšajo našo zavorno pot.

Z Andrejem smo se preizkušali še v hitrem zaviranju, vožnji skozi ovinek oziroma predvidevanju ovinka, preverjali smo držo volana in pravilno nastavitev sedeža, vse to z mobitelom v roki – seveda samo v zadnjem krogu. Že na stezi, kjer ni drugih avtomobilov, si lahko dobil občutek, da se z mobitelom v roki igraš z življenjem, telefoniranje med vožnjo pa dokazano zmanjšuje pozornost voznice, tudi če ima ta "pet rok", in tako ogroža varno vožnjo.

Bočno parkiranje gre samo od sebe

Praktični del protistresne delavnice se je končal z vajo iz bočnega parkiranja in vzvratno vožnjo avtomobila med ovirami. Tukaj nas je škoda presenetila, saj nam je s samodejnim parkiranjem olajšala sicer ženskam tako zoprno bočno manevriranje in odvzela nekaj stresa.

Sicer pa bi bilo še bolje, če bi obstajal dodatni gumb, ki bi izklopil voznika v avtu za nami, ki se nam noče umakniti, da bi lahko parkirali, čeprav smo vklopili smernike.

V razmislek

Zadnja ura delavnice je bila namenjena predavanju, ki ga je vodil dr. Tristan Rigler, specialist klinične psihologije, ki je opozoril na razlike v delovanju moških in ženskih možganov, ki vplivajo tudi na način vožnje.

Povzetek: Ženske lahko počnemo več stvari hkrati enako dobro, vendar to ne pride v poštev pri vožnji avtomobila, kjer se moramo osredotočiti samo na eno stvar!

- Če dojenček izpljune dudo med vožnjo, ustavite avto in jo poiščite, nikar ne segajte z eno roko nazaj.

- Če je za vami prenapet voznik, ki vas izsiljuje, ohranite mirno kri in se ne pustite zmesti.

- Če vam zvoni telefon, vrnite klic, ko se ustavite, ali telefonirajte prostoročno.

- Če je sovoznik prepameten, ga prosite, da utihne.

In tako naprej. Vožnja z avtom naj končno postane to, kar je: vožnja z avtom. Na cesti ni prostora za čustva oziroma jih je treba znati obvladati.

Protistresna delavnica nam je s številnimi nasveti pokazala, kako lahko to storimo in uživamo v vožnji. Udeleženke delavnice so se domov odpeljale navdušene nad novim znanjem in opremljene z novimi izkušnjami, ena izmed njih pa je imela med vožnjo proti Ljubljani prvič v življenju izklopljen telefon.

Ne spreglejte