TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
28. 11. 2008,
10.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 28. 11. 2008, 10.07

8 let

Telekom odločno naprej v regijo, Mobitel najbolje do zdaj

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skupina Telekom Slovenije je objavila rezultate poslovanja v prvih devetih mesecih letošnjega leta.

V tem obdobju je bila rast prihodkov Skupine 10-odstotna, kar je toliko pomembneje ob upoštevanju velikih sprememb v poslovnem okolju in konkurenčnosti trga. Uspešne so tudi posamezne družbe v Skupini: Mobitel je posloval najbolje do zdaj, kosovski Ipko pa je eden redkih mobilnih operaterjev, ki se lahko pohvali z izjemnimi uspehi ter povečanjem števila uporabnikov in tudi števila zaposlenih v prvem letu poslovanja.

Skupina Telekom Slovenije je letos v prvih devetih mesecih ustvarila za 643,6 milijona evrov poslovnih prihodkov. Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) se je povečal za 7 odstotkov in je znašal 245,1 milijona evrov, čisti poslovni izid pa je znašal 71,8 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je dosegel 107,3 milijona evrov in je bil na enaki ravni kot v primerljivem obdobju lani, predvsem zaradi povečane amortizacije, ki je logična posledica velikih vlaganj. »Naložb ne ustavljamo, krizo jemljemo kot podjetniško priložnost in ne kot birokratsko tveganje. Imamo vizijo, imamo motivirane zaposlene, zato ostajamo optimisti,« je ob predstavitvi rezultatov, ki jih je včeraj obravnaval in potrdil nadzorni svet družbe, poudaril predsednik uprave Telekoma Slovenije Bojan Dremelj. Poslovni načrt se uspešno izpeljuje, za kar so priznanje izrekli tudi člani nadzornega sveta, načrti za naprej pa so enaki kot pred tremi meseci, ponekod pa so še ambicioznejši: »Vrednost naložb ostaja pri 250 milijonih evrov, od tega je približno polovica naložb v optično omrežje, preostalo pa večinoma v mobilni segment in naložbe v tujini,« je pojasnil Dremelj. Prvi mož Telekoma je vnovič poudaril, da je regijska krepitev na jugovzhodu Evrope še naprej dobra strateška odločitev: »Odpirajo se nove priložnosti v Makedoniji, na Hrvaškem in drugod; ko bomo potrebovali sredstva, pa vemo, da jih lahko tudi dobimo, saj so banke pokazale zanimanje za naše načrte.«

»Mobitel je letos v prvih devetih mesecih posloval najbolje v svoji zgodovini,« je zeleno obarvane poslovne številke komentiral Klavdij Godnič, glavni izvršni direktor družbe Mobitel. Največji in po oceni tujih strokovnjakov tehnološko najboljši slovenski mobilni operater je v letošnjih devetih mesecih dosegel 349,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za 6 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Največji deleži prihodkov odpadejo na naročnike (59 odstotkov), sledijo predplačniki (13 odstotkov) ter medomrežno povezovanje in tranzitiranje prometa (11 odstotkov). EBITDA se je povečal za devet odstotkov, na 123 milijonov evrov, in EBIT za 10 odstotkov, na 67,1 milijona evrov. Čisti poslovni izid je znašal 48,4 milijona evrov, kar je za 14 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Mobitel je končal obdobje z 1.223.408 uporabniki, ki jim je v tem obdobju ponudil bogat izbor storitvenih novosti in možnosti. Število naročnikov se je povečalo, število predplačnikov pa se je nekoliko zmanjšalo, kar pa je v skladu s strategijo podjetja. »Kljub nenehno nižjim cenam imamo večji prihodek na uporabnika, kar pripisujemo uporabi naprednih negovornih storitev,« pojasnjuje Godnič, ki z zadovoljstvom poudarja petnajstkratno rast mobilnega podatkovnega prenosa v Mobitelovem omrežju, predvsem zaradi ugodne ponudbe storitev in opreme. Že 700 tisoč Mobitelovih uporabnikov uporablja negovorne storitve, pokritost slovenskega prebivalstva z najsodobnejšo mobilno telefonijo 3.5G dosega že 73,3 %. »Drugo leto bo ta pokritost še večja,« je prepričan Godnič.

Skupina Telekom Slovenije gradi svoja ambiciozna pričakovanja tudi na visokih pričakovanjih poslovanja hčerinskih družb v tujini. Skupina Telekom Slovenije ima že zdaj tretjino od svojih približno 385 tisoč širokopasovnih priključkov zunaj meja Slovenije, kosovski Ipko pa vedno bolj prispeva tudi k deležu mobilnih operaterjev. »Gremo v pravo smer,« je odločen Dremelj tako ob doseženih rezultatih kakor tudi ob načrtih v Sloveniji in zunaj nje.

Ne spreglejte