TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 14.33

8 let

Telekom ne vidi nove prevzemne tarče za letos

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Telekomu Slovenije nadaljujejo s strategijo regionalne širitve, ki se je od prvega dneva izkazala za pravilno.

Letos se bodo usmerili predvsem na optimizacijo in konsolidacijo poslovanja tujih hčerinskih družb, zlasti na Kosovu in v Makedoniji, ki sta za Telekom Slovenije najpomembnejši naložbi zunaj Slovenije. Podpredsednik uprave Telekoma Slovenije Dušan Mitič je pojasnil, da so se pred leti začeli ozirati po tujih trgih zaradi zasičenosti in ostalih značilnosti domačega trga, ki Telekomu Slovenije niso obetale take rasti kot razvijajoči se trgi v regiji. Prihode na tuje trge je opisal kot "vstop na mala vrata": z nakupom manjšega internetnega ponudnika ter razvojem in dodatnimi nakupi so si odpirali pot do ponujanja celovitih telekomunikacijskih storitev v novi državi. Cilj Telekoma Slovenije na regionalnih trgih je, kot je povedal Mitič, postati prvi alternativni ponudnik "četverčka" v vsaki državi. Zlasti na Kosovu in v Makedoniji jim to gre dobro od rok, ker so ne le v skupni ponudbi temveč tudi v večini posameznih segmentov dosegli visoke tržne deleže.

Štiri leta, 400 milijonov evrov Marca bo štiri leta odkar se je Telekom Slovenije podal v tujino – leta 2006 so kupili alternativnega internetnega ponudnika v Makedoniji, kjer so danes z naknadnim nakupom (sedaj že nekdanjega) operaterja Cosmofone razvili celovitega telekomunikacijskega operaterja One. Nekoliko pozneje je Telekom Slovenije vstopil tudi na Kosovo, Ipko pa je danes prav tako ponudnik širokopasovnih, telefonskih in mobilnih storitev ter storitev digitalne kabelske televizije na domala celotnem ozemlju Kosova. V Telekomu so zlasti ponosni, da je Ipko največja neposredna tuja naložba na Kosovu.

Telekom Slovenije je za krepitev navzočnosti v regiji doslej porabil okoli 400 milijonov evrov, predvsem na Kosovu in Makedoniji, ki sta za Telekom paradna konja njihove regionalne strategije. V manjši meri je Telekom Slovenije prisoten tudi v Albaniji, Bosni in Hercegovini, Gibraltarju in na Hrvaškem. Posamezne investicije naj bi se povrnile v treh letih, kar naj bi, napoveduje Mitič, v Telekomu uspeli doseči, kljub temu da je bila večina nakupov opravljena v obdobju pozitivnih gospodarskih gibanj in da so "v lanskem letu doživeli določeno streznitev".

Kosovo, Makedonija in Albanija še daleč od zasičenosti Večji prepoznavnosti Telekoma Slovenije in njegovih operacij na ključnih tujih trgih bo gotovo prispevala usklajena celostna podoba kosovskega operaterja Ipko, makedonskega One in albanskega Primo. Nadaljnja uskladitev delovanja omrežij in optimizacija poslovanja bosta pomembna koraka pri nižanju stroškov poslovanja in zagotavljanju še boljše ponudbe na teh trgih, ki zasičenosti še niso dosegli niti na enem segmentu "četverčka".

Poslovni rezultati čez mesec dni O konkretnih rezultatih bo več govora konec februarja, ko bodo predstavljeni lanski poslovni rezultati, a je Mitič namignil, da je na teh trgih gospodarska kriza udarila pozneje kot pri nas. Te države so namreč manj neposredno vpete v gospodarske tokove zahodnega sveta in zato spremembe bodisi negativne bodisi pozitivne pridejo z zamikom.

Ipko v novo leto z novim izvršnim direktorjem Družbo Ipko, ki je svoje zaveze o pokritosti s signalom mobilne telefonije na Kosovu dosegla dve leti pred rokom in je v kratkem času obstoja dosegla 42-odstotni tržni delež kosovske mobilne telefonije, od prvega januarja letos vodi Branko Babič, ki je pri združitvah in prevzemih v okviru Skupine Telekom Slovenije sodeloval prejšnja tri leta. Ipko danes s svojim mobilnim signalom, ki ga posreduje prek 331 baznih postaj, že pokriva 98,5 % ozemlja in več kot 99,5 % prebivalstva.

Ne spreglejte