TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 12. 2010,
6.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 30. 12. 2010, 6.52

8 let

Stene predora že puščajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Šest let so zdržale debele betonske stene predora Dekani, pred kratkim pa je skoznje pritekla voda.

Darsovi delavci so morali zaradi tega v predoru celo posipati proti zmrzali, zdaj pa so vodo z asfaltnimi robovi usmerili v odtočne cevi. Predori so še v garanciji, zato naj bi SCT napako odpravil takoj po praznikih. Pločniki in prehitevalni pas vedno mokra Vozniki so že dalj časa opažali, da sta približno 50 metrov po vstopu v cev predora Dekani proti Kopru pločnik in prehitevalni pas vedno mokra. Ob deževnem vremenu to seveda ni bila nobena posebnost, ker pa je bila v predoru voda tudi takrat, ko je bilo zunaj suho, so vozniki posumili, da je s predorom nekaj narobe. Zato smo pred dnevi na Dars vprašali, kaj se dogaja v predoru Dekani proti Kopru. Odgovorili so nam, da so vzdrževalci avtocestne baze Kozina že 10. decembra opazili, da voda priteka skozi steno predora in se zliva na pločnik ter cesto. Podobno nevšečnost so opazili že pred časom v nasprotni cevi predora, ker pa tam cesta visi proti odtočnim jaškom, voda ni dosegla cestišča, ampak se je prej stekla v jaške. Cesta kot ledeno drsališče Ker cesta v prvem delu predora Dekani visi stran od stene, skozi katero teče voda, je voda seveda stekla na cestišče in ob nizkih temperaturah celo zamrznila. Zato so morali darsovi vzdrževalci približno sto metrov avtoceste v predoru v hudem mrazu celo posipati, da se cesta ne bi spremenila v ledeno drsališče. Ob dnevih, ko je voda intenzivneje pritekala skozi steno, se je na cesti v predoru ustvarilo celo za kakšen centimeter brozge.

Dars pozval SCT naj popravi napako

Kot so pojasnili na Darsu, voda pušča iz sten predora na tako imenovanih kritičnih mestih, kjer so zaradi projektiranih vdolbin za debelimi stenami težko zaključili hidroizolacijo. Voda iz hriba nad predorom je očitno našla razpoke v hidroizolaciji in si utrla pot skozi betonsko steno. Dars je zaradi tega takoj obvestil gradbeno podjetje SCT, ki je predor zgradilo, in ga pozval, naj napako popravijo.

Popravilo bo moral SCT opraviti na svoje stroške, saj za predor velja desetletna garancijska doba. SCT naj bi že predlagal način sanacije, Dars naj bi ga potrdil, z deli pa naj bi začeli takoj po božično-novoletnem kolektivnem dopustu. Dela naj bi trajala dva tedna, zaradi del pa naj bi zaprli le prehitevalni pas, ne pa cele predorske cevi.

Ne spreglejte