SiolNET. Sportal Zimski športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zupan tudi uradno trener skakalcev

1

termometer

 | Foto:
Odbor za skoke in nordijsko kombinacijo Smučarske zveze Slovenije je na seji potrdil Matjaža Zupana za glavnega trenerja slovenske A reprezentance.

Športni direktor Franci Petek je predstavil načrt dela in trenerske ekipe za prihodnjo sezono pa tudi dolgoročno strategijo do leta 2014. "Podlaga za načrte je nastala med mojim dveletnim delom in jo je sprejel tudi strokovni svet za skoke. Veseli me, da so trenerji izkazali zavezanost smernicam. Najpomembnejše dosedanje pomanjkljivosti sem razdelil na tri sklope: na sistem delovanja, na organizacijske zadrege in na tehniko ter metodiko skokov v primerjavi z mednarodno konkurenco. Ena od največjih pa je siceršnje demografsko stanje, ki se kaže v manjšanju števila naših aktivnih skakalcev. Cilji so razdeljeni na rezultatske dosežke prve ekipe, da bi bili v prvi skupini skakalnih nacij. V obdobju šestih let bi morali priti med prve tri države po osvojenih točkah v svetovnem pokalu; med 2500 in 3000 točk. Želimo, da bi bil leta 2014 realen cilj medalja na olimpijskih igrah in da uspehi na velikih tekmovanjih ne bi bili vezani le na posameznega skakalca ali trenerja, ampak bi bile plod sistematičnega dela pri nas. Vzpostavili bi radi sistem zdravstvene pomoči tekmovalcem. Potrebno je poskrbeti tudi za celostni razvoj osebnosti tekmovalcev prek panožnih šol. Pripravil sem tudi okvirje, kako pomagati športnikom po končani karieri, ali kako najti občasne zaposlitve za tiste, ki niso vrhunski in zato niso deležni vseh ugodnosti. Strokovno znanje naših najboljših trenerjev bomo morali učinkoviteje prenesti v klube... V nordijski kombinaciji si želimo, da bi vsaj en naš tekmovalec nastopil na OI. S 735.000 evri lahko kvalitetno pokrijemo vse programe sezone, stroškovnik pa sem uskladil tudi z Ulago," je navedel Petek, nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih in doktor geografskih znanosti.

Matjaž Zupan, sicer nekdanji skakalec, ki se lahko pohvali tudi z odličjem z olimpijskih iger leta 1988, se tako vrača na čelo "slovenskih orlov". Njegov pomočnik bo Igor Medved. V prvi ekipi, ki je ogrodje reprezentance za OI 2014, so Robi Kranjec, Primož Pikl, Jernej Damjan, Mitja Mežnar, Primož Roglič, Jurij Tepeš in Matic Kramaršič. Goran Janus bo s pomočjo Janija Grilca vodil ekipo B, ki je prehodna in v kateri je trenutno tudi Primož Peterka, edini slovenski skupni zmagovalec sezone svetovnega pokala v skokih.

58.000 evrov primanjkljaja

Direktor SZS Jaro Kalan je povedal, da imajo nordijci trenutno 58.000 evrov primanjkljaja, kar pa bo z nekaj načrtovanimi prihodki pokrito. Dejal je, da imajo nordijske discipline na današnji dan dva milijona 400.000 evrov na prihodkovni strani in 58.000 evrov minusa. "Poslovni direktor nordijcev Primož Ulaga je napovedal še nekaj prilivov, zato ocenjujem, da stanje pri nordijcih ni slabo in bodo nordijske discipline sezono zaključile pozitivno. Imamo pa precej notranjih rezerv, ki jih moramo izkoristiti, da bi bilo naše celotno poslovanje boljše," je dejal Kalan.

Ulaga je dejal, da bodo celotno sliko in tudi nekaj neskladij med njegovimi podatki in računovodsko službo SZS razčistili v začetku junija. "Trenerji bodo plače za marec dobili v naslednjih dnevih, tudi sicer pa naše plačevanje računov poteka zelo tekoče. Želimo pa si, da bi bilo poslovanje posameznih disciplin ločeno in tako bolj pregledno," je dejal Primož Ulaga, katerega finančno poročilo je bilo sprejeto soglasno, kot tudi vsa preostala razen programa Francija Petka; pri glasovanju sta se dva člana zbora vzdržala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin