Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
6. 1. 2016,
21.43

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc novoletna turneja zmaga Bischofshofen

Sreda, 6. 1. 2016, 21.43

8 let, 1 mesec

Zlati slovenski orel Peter Prevc: To je neverjetno!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija se po zaslugi kralja Petra Prevca veseli. Takšen naziv je namreč dobil po osvojitvi novoletne turneje. Številni slovenski navijači v Bischofshofnu so mu na velikem pohodu dali dodatna krila.

Po zmagoslavju Petra Prevca na novoletni turneji je med številnimi slovenskimi navijači v Bischofshofnu, ki je bil v sredo Planica v malem, zavladala norišnica. Prišli so z vseh koncev Slovenije, da bi pospremili uspeh našega skakalnega asa.

Tudi na zadnji postojanki je pokazal svoje mojstrstvo in še tretjič na turneji zmagal ter se premierno v življenju veselil lovorike, ki je v skakalnem svetu izjemno cenjena. "Toliko slovenskih zastav sem videl na vrhu skakalnice ... To me je še potisnilo naprej, da sem se dodatno motiviral in še bolj osredotočil na skok. Tako sem lahko pokazal dobre skoke. Bilo je popolno," je umirjeno razlagal novi kralj novoletne turneje.

"Lepo je prvič v karieri v roke dobiti zmagovalni pokal"

Dolgo časa se ga je držal predznak večno drugi, zdaj pa je sebi in širši javnosti dokazal, da je mož, ki lahko na največjih tekmah stopi povsem na vrh.

"Lepo je, da sem, potem ko sem bil dvakrat drugi v svetovnem pokalu in osvojil medalje na olimpijskih igrah ter svetovnih prvenstvih, ki niso bile zlatega sijaja, zdaj prvič v karieri dobil v roke zmagovalni pokal. To je neverjetno. Odlično!"

Čeprav bo zdaj prišel čas za zbiranje vseh vtisov, ki so nastali na turneji štirih skakalnic, pa bo moral misli že v četrtek usmeriti proti Willingenu, kjer bodo v petek potekale kvalifikacije. Kot pravi, o svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu, ki bodo prihodnji teden, še ne razmišlja: "Naslednji cilj je Willingen. Zame je cilj vsak naslednji skok in to, da skačem na visoki ravni.

Z dobrim skoki lahko uživaš v tem športu. Willingen bo s fizičnega vidika zelo težek. Govorili bodo, Peter, ti si dober, a tam bomo vsi na ničli."

"Glava je razmišljala le o skokih, misli sem skušal odstraniti"

Turneja skakalcem, ki se potegujejo za zlatega orla, pobere veliko energije – tako s fizičnega, kakor tudi s psihološkega vidika –, zato bo pomembno, da bo čim hitreje spet napolnil baterije. Sicer pa je bilo v zadnjih dneh zelo težko misliti na kaj drugega kot na skoke in skupno zmago: "Trenutno še nisem utrujen, ker je še vedno veliko stvari, ki me držijo po konci. Ko bom vse obveznosti opravil, bom takoj zaspal. Zadnje dni sem vedno manj spal. Glava je razmišljala o skokih, misli sem skušal odstraniti."

Kar dela Peter Prevc, ki je po Primožu Peterku zdaj drugi Slovenec z lovoriko na turneji, v tej sezoni svetovnega pokala, je neverjetno. Res, da smo v zadnjih dneh nenehno govorili le o prestižni novoletni turneji, a Peter je z izjemnimi skoki pisal nova poglavja tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Pred večnim tekmecem Severinom Freundom, ki je bil na turneji drugi, ima v svetovnem pokalu že 205 točk prednosti. Na enajstih tekmah je nanizal deset uvrstitev na zmagovalni oder, od tega je šestkrat stal na najvišji stopnički. In ni še rekel zadnje besede …

Ne spreglejte