SiolNET. Sportal Zimski športi
9,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tina Maze

Zbogom, smučanje!

9,93

termometer

Zlata Lisica
Foto: Vid Ponikvar

"Ne živim v preteklosti, zato je današnja tekma moj najlepši mariborski trenutek," je ob koncu tekmovalne kariere v Mariboru dejala dolgoletna prva dama slovenskega smučanja Tina Maze. 

Dobrih 21 mesecev po veleslalomu svetovnega pokala v Meribelu, kjer je nazadnje smučala z zanjo tekmovalno ostrino, a ostala brez drugega velikega kristalnega globusa, po tednih negotovosti in vnovič obujenih nesoglasij s Smučarsko zvezo Slovenije, ki so bila vidna tudi pod Pohorjem, je Tina Maze tekmovalne smuči dokončno postavila v kot.

Čeprav je oktobra v Söldnu napovedala predstavo na najvišji ravni, obljube pa je z dovtipom "nažgi jih" podžigal še Andrea Massi, se je 33-letna Črnjanka tokrat vendarle predstavila v drugačni luči. Že med ogrevanjem je veselo mahala snemalcem in na štartu postregla s širokim nasmehom. Tudi nastop je bil napadalno naravnan le v prvem delu proge, nato pa se je ustavila, objela Massija ter lahkotno odpeljala zadnjo strmino.

Tina Maze: čas za slovo

Še zadnji pozdrav smučanju Še zadnji pozdrav smučanju Foto: Vid Ponikvar

Danes!

"Ne živim v spominih. Ne želim izbirati najlepših tekem. Sem ponosna na svojo zgodbo in hvaležna vsem, ki so mi stali ob strani, a živim tukaj in danes, zato je ta tekma v tem trenutku moj najlepši mariborski trenutek," je dejala Mazejeva in dodala: "Šport mi je veliko dal. Odprl mi je tudi številna vrata. Zato ostajam v športu. To področje mi je najbližje. Tu imam največ izkušenj. Nato pa počasi, a res počasi tudi kam drugam."

Lara Gut: Tina, uživaj!

Zvezdnice svetovnega pokala so že po prvem nastopu, predvsem pa po koncu tekme druga za drugo pristopale do Mazejeve. Najdlje se je v čvrstem objemu brez besed Tina zadržala ob Anni Veith, zadnji veliki tekmici v sezoni 2014/15 in takratni dobitnici velikega kristalnega globusa.

S komplimenti pa niso skoparile niti glavne junakinje tokratne tekme. "Čeprav sem tekmovala, sem uživala v trenutkih slovesa. Zaslužila si je takšen dan, predvsem tukaj – v Mariboru. Veliko je dala našemu športu že zgolj s prisotnostjo in seveda tudi železno voljo," je dejala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Lara Gut.

"Tudi jaz sem uživala, da sem bila del tega spektakla. Zaslužila si je tako veličasten dan," je dejala Tessa Worley, še bolj čustvena pa je bila Sofia Goggia. "Ko sem spremljala njen nastop, sem jokala kot dež. Za njo je velika kariera," je dejala Italijanka.

"Tina, srečno," je dejala Lara Gut. "Tina, srečno," je dejala Lara Gut. Foto: Vid Ponikvar

V družbi team to aMaze

Ob koncu kariere je Mazejeva znova zbrala tudi svojo ekipo iz zadnje sezone. Poleg Massija so se v njenem objemu znašli še trener Valerio Ghirardi, ki se je po delu v kanadski ekipi odločil za prosto sezono, Stöcklijev serviser Andrea Vianello ter fizioterapevtka Nežka Poljanšek.

"Lepo se je posloviti na takšen način. Tina je srčna tekmovalka. To je pokazala tudi ob našem zadnjem sodelovanju. Žal ni imela dovolj moči, da bi še zadnjič smučala tako kot v zadnjih letih," je ob tem dejal Ghirardi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 591
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin