Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
22. 10. 2014,
21.48

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec Sölden smučanje zimska rekreacija

Sreda, 22. 10. 2014, 21.48

5 let, 5 mesecev

Žan Kranjec pred prvim zrelostnim izpitom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec se zaveda, da bo v nedeljo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom njegova osrednja naloga (vsaj) preboj med dobitnike točk.

V zadnjih osmih letih se je Janez Jazbec kot edini Slovenec vsega enkrat prebil do točk svetovnega pokala na uvodnem veleslalomu sezone v Söldnu. Z neugodno in skrb vzbujajočo tradicijo se bo v nedeljo spopadel Žan Kranjec, ki je na zahtevnem ledeniškem veleslalomu, na katerem mora tekmovalec pokazati tako vrhunskost v strmini kot tudi občutek za drsenje smuči v dveh nekoliko bolj položnih delih, nastopil že v zadnjih dveh sezonah. A tokrat bo imel vendarle občutno boljše izhodišče, saj se bo na progo podal takoj za najboljšo trideseterico. Za veleslalom v Söldnu pa je znano, da le redko dopušča preboje smučarjem z višjimi številkami.

Obetavni 21-letni reprezentant iz Bukovice pri Vodicah se zaveda priložnosti in obenem tudi odgovornosti, saj je pravzaprav čez noč postal prvi slovenski adut v tehničnih disciplinah. "Pripravljen sem na ta izziv. Zanesljivo se na Tirolsko ne odpravljam z mislijo na le en nastop. Osredotočen sem na dva štarta in kakovosten začetek sezone. Izkoristiti moram ugodno izhodišče. Glavni cilj je res preboj v drugo vožnjo. Želje pa segajo še višje, a naj ostanejo skrivnost. Po zadnjih treningih, tudi po primerjavah s Finci, sem lahko optimist," razmišlja najboljši veleslalomist evropskega pokala in lastnik štirih kolajn z mladinskih svetovnih prvenstev, trdno odločen, da je v novi sezoni napočil trenutek za dokončen preboj tudi v svetovnem pokalu.

Skromnejša pričakovanja pa ima pred nedeljskim ledeniškim krstom vsega nekaj tednov starejši Mišel Žerak. Kot komaj 136. veleslalomist na lestvici Mednarodne smučarske zveze si lahko nastop obeta šele povsem ob koncu prvega dejanja nedeljske tekme, možnosti za senzacionalni prvi preboj med dobitnike točk pa so zato skoraj nične. "Uvrstitev na tekmo je bil eden od ciljev pripravljalnega obdobja. Vem pa, da finala realno ne morem pričakovati. Vseeno se bom poskušal pokazati v svetli luči. Za menoj so najboljše priprave v karieri, prvič tudi z vadbo v Argentini, ki mi je dala ogromno. Upam, da mi bo to uspelo pokazati na tekmah," pred odhodom v Avstrijo poudarja Žerak, za katerega bo nedeljski nastop šele peti v svetovnem pokalu oziroma drugi v tujini.

Ne spreglejte