Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
23. 1. 2014,
21.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Enzo Smrekar

Četrtek, 23. 1. 2014, 21.39

8 let

V Sloveniji je najlažje kritizirati in komentirati, ne pa zavihati rokave

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novi predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar bo poskušal vpeljati nekaj novih prijemov v delovanje naše krovne smučarske organizacije. Lovke želi raztegniti tudi v tujino.

Z absolutno večino je Enzo Smrekar v četrtek postal osmi predsednik Smučarske zveze Slovenije. Stanje na Podutiški zanj ni tuje, saj ima že nekaj časa podroben vpogled vanj. Dvakrat je imel namreč funkcijo vršilca dolžnosti predsednika, potem ko sta odstopila Tomaž Lovše in Primož Ulaga.

Prvotna naloga prvega moža na zvezi je seveda usmerjanja v pridobivanje finančnih sredstev, a želi Smrekar razširiti svoja obzorja in stopiti naproti tudi klubom ter predvsem športnikom, ki bodo dobili večjo podporo pri izobraževanju in morebitnem iskanju služb po koncu karier. V tem delu vidi veliko pomoč v Petri Majdič, to bo tako kot Draga Bahuna predlagal za podpredsednika na naslednji seji izvršilnega odbora.

"Sprememba statuta je nujna"

"Funkcija predsednika SZS prinaša veliko čast in odgovornost, ki jo bo treba s trdnim in vzajemnim delom tudi upravičiti. Ena od prvih nalog bo, da postavimo malce bolj trdno vizijo, ki mora biti ambiciozna in na drugi strani realna. Znotraj tega bo treba pripraviti strategije, čemur mora slediti sprememba statuta. Ta ne gre v korak s časom. Ima veliko nelogičnosti in lukenj. Na seji bom predlagal tudi, da se razširi številnost podpredsednikov (omenjajo tudi Toneta Vogrinca, op. p.). To so častne funkcije in ne obremenjujejo proračuna SZS. So pa dodana vrednost, sploh če so to ljudje s karizmo in avtoriteto. In te potrebujemo," poudarja Enzo.

Višji izvršni direktor strateškega poslovnega področja Atlantic Grup in član uprave Droge Kolinska bo poskušal spremeniti tudi pogled na delo v naši majhni Sloveniji, v kateri je vse preveč negodovanja: "V Sloveniji je najlažje kritizirati in komentirati, ne pa zavihati rokave. Poskušal bom dati zgled, da je to mogoče."

Po dodaten denar v tujino

Ena od pomembnih nalog, ki si jih je zadal, je tudi javna podoba naše krovne smučarske organizacije, ki se je v preteklosti zaradi neracionalnih poslov in nespametnih napak večkrat znašla v negativnih javnih okvirjih. "Škoda je bila, da so majhni zapleti v preteklosti – nespoštovanje pravil ali pomanjkanje le-teh – kvarili podobo ob uspehih naših športnikov. Verjamem, da bomo z vzpostavitvijo temeljnih načel delovanja majhne združbe takšne nerodnosti odpravili," poudarja Smrekar, ki bo tudi v prihodnje pustil vse seje izvršilnega odbora odprte za javnost.

Najbolj pomembna naloga pa bo kajpak zbiranje sredstev, saj lahko nato od njih posamezne discipline sploh izvajajo programe. Pri tem namerava Smrekar, ki ima mandat do leta 2018, na podlagi izkušenj in znanj razširiti obzorja: "S pokrovitelji moramo vzpostaviti dolgoročno sodelovanje. V preteklosti niso bili vedno zadovoljni z ravnanjem in komunikacijo. To bo eno od pomembnih področij, s katerim se bom ukvarjal. Pri svoji kandidaturi sem imel podporo velikih pokroviteljev in sem se veliko pogovarjal z njimi. Priložnost vidim v tujini. V obdobju velikih uspehov nismo poiskali mednarodnih sponzorjev. Zato se bom za teden dni udeležil olimpijskih iger, saj verjamem, da lahko kot gospodarstvenik veliko pripomorem na tem področju. Vendarle sem v podjetju, ki je navzoče v vsaj Evropi, prav tako pa imamo močno družbo v Rusiji. Morda pa ti tuji sponzorji prinesejo kaj več kapitala."

Ne spreglejte