Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2020,
14.19

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Jeff Shiffrin Koronavirus alpsko smučanje

Petek, 6. 3. 2020, 14.19

4 leta, 1 mesec

Naključno srečanje z Bodejem Millerjem, ki je vlilo upanje Mikaeli Shiffrin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Mikaela Shiffrin Jeff | Ameriška smučarka Mikaela Shiffrin je odpotovala na Švedsko, kjer se bo ta konec tedna po več kot mesecu dni odsotnosti zaradi smrti očeta, pridružila smučarski karavani. Prepričana je, da bi si tega želel tudi njen pokojni oče. | Foto Getty Images

Ameriška smučarka Mikaela Shiffrin je odpotovala na Švedsko, kjer se bo ta konec tedna po več kot mesecu dni odsotnosti zaradi smrti očeta, pridružila smučarski karavani. Prepričana je, da bi si tega želel tudi njen pokojni oče.

Foto: Getty Images

Potem ko je Mikaela Shiffrin, trikratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v alpskem smučanju preko družbenih omrežij sporočila, da se vrača v smučarsko karavano, je v telefonskem pogovoru za ameriški časopis razkrila, kaj jima je z mamo Eileen vlilo upanja, da se bo po nenadni smrti moža in očeta Jeffa, življenje slej kot prej spet vrnilo v ustaljene tirnice.

Prav na isti dan, ko sta Mikaela Shiffrin in njena mama Eileen izvedeli, da se je Mikaelin oče Jeff usodno poškodoval v delovni nesreči, in sta na letališču v Münchnu čakali na polet proti ZDA, sta naleteli na nekdanjega ameriškega smučarja, za mnoge smučarsko legendo Bodeja Mullerja.

Ni šlo za klasično srečanje, polno vljudnostnih fraz, ampak za srečanje, ki je bilo prav zato, ker je minilo skoraj brez besed, toliko več vredno in pomenljivo.

"Bode je dejal, da ni vedel za nesrečo, da pa je takoj, ko ju je zagledal na letališču, začutil, da nekaj ni v redu," je Eileen Shiffrin pripovedovala novinarju ameriškega časnika The New York Times.

Takole je Shiffrinova leta 2014 pozirala s svojim vzornikom Bodejem Millerjem, letos na letališču v Munchnu nista pozirala, je bilo pa njuno srečanje zanjo izredno navdihujoče. | Foto: Getty Images Takole je Shiffrinova leta 2014 pozirala s svojim vzornikom Bodejem Millerjem, letos na letališču v Munchnu nista pozirala, je bilo pa njuno srečanje zanjo izredno navdihujoče. Foto: Getty Images

"Čeprav naju je samo objel in na začetku ni rekel ničesar, sem začutila, kaj mi govori – ne, nisi dobro, ampak vse bo v redu," pa je o pomembnem srečanju s svojim vzornikom povedala Mikaela. Dejala je, da je bilo srečanje zanjo navdihujoče in da ji je vlilo upanja.

Glede na težki preizkušnji, ki sta že pretresli življenje nekdanjega smučarskega zvezdnika – leta 2018 se mu je utopila 19-mesečna hči Emmy, pet let prej pa je nepričakovano izgubil mlajšega brata Chelona, a se mu je vseeno uspelo sprijazniti s tem, z ženo Morgan sta postala ambasadorja zgodnjega uvajanja otrok v svet plavanja, je vsekakor vedel, o čem govori.

Napovedala je vrnitev, a ne ve, če bo lahko smučala

Najboljša smučarka zadnjih let, ki ima v svoji lasti že tri velike kristalne globuse za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, je se včeraj preko družbenih omrežij zahvalila za vse izraze sočutja in podpore, ki jih je bila njena družina deležna ob tragični izgubi, in napovedala skorajšnjo vrnitev (ali pa vsaj poskus vrnitve) v smučarsko karavano, ki jo je zapustila 26. januarja.

Če bo vse po sreči, bo ta konec tedna v Areju na Švedskem nastopila na tekmi paralelnega slaloma in veleslaloma, če pa tega ne bo zmogla, ji bo v zadoščenje že to, da je vsaj poskušala.

"Verjamem, da bi moj oče želel, da vsaj poskusim," je sporočila svojim navijačem.

Mikaela Shiffrin Jeff | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Upa, da bo na smučišču bližje očetu

Tudi v telefonskem pogovoru za New York Times je priznala, da ne bi mogla živeti sama s sabo, če se ne bi vrnila v štartno hišico. "Morda bom prav zaradi tega bližje očetu. Mogoče bo moji mami pomagalo, da se bo počutila, kot da mu je bližje. Če ne bo tako, se bova vrnili domov," je dejala Shiffrinova, ki je z mislimi še vedno drugje, kot pri smučanju, a se, kot kaže, ne misli vdati brez boja.

V času njene odsotnosti jo je v skupnem seštevku svetovnega pokala prehitela Italijanka Federica Brignone, ki si je pred Američanko nabrala 153 točk prednosti. V slalomski razvrstitvi je zdrsnila na drugo mesto – od prvega mesta, ki ga drži Petra Vlhova, jo loči 20 točk. V veleslalomski razvrstitvi je na tretjem mestu, peta je v smuku in sedma v superveleslalomu.

Do konca sezone je še sedem tekem, seveda pod pogojem, da bi zaradi novega koronavirusa prišlo do odpovedi.

Mikaela Shiffrin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dan po pogrebu nazaj na smuči

Shiffrinova, ki je priznala, da njena družina sploh še ni začela žalovati za svojim ljubljenim očetom, v zadnjem mesecu ni veliko trenirala.

Na smuči je po očetovi smrti stopila dan po očetovem pogrebu, ko se je z mamo in starejšim bratom, v družbi nekaj družinskih prijateljev odpravila na smučišče v Vail, kjer sta jo starša naučila smučati.

"To smo naredili zaradi očeta," je dejala. "Nekatere stvari smo resetirali in prav to je bilo tisto, kar smo najbolj potrebovali," je pojasnila.

Razkrila je tudi, da je za pogrebno slovesnost pripravila 20-minutni video, ki je nastal iz kar 112 ur domačih posnetkov. "Namesto da bi jaz govorila o njem, sem želela, da vsi vidijo, kakšen je bil moj oče, da slišijo njegov glas in smeh," je osvetlila svojo odločitev.

Ne spreglejte