Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
14.49

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

dresi meritve Peter Prevc Peter Prevc Jaka Hvala

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 14.49

2 leti, 10 mesecev

Skakalce nadzirali trije "policisti"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vsako sezono je v skakalni šport vpeljana kakšna novost. Tudi za novo so se pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) odločili, da poostrijo nadzor nad dresi. Nov način testiranja so preizkusili v Kranju.

Za nadzor dresov je pri skokih do zdaj skrbel le Sepp Gratzer, ki pa bo v novi sezoni dobil okrepitve na vrhu skakalnice, kjer bodo skakalcem in skakalkam merili razkorak pred nastopom. Po opravljeni meritvi si ne bodo več smeli popravljati dresa.

V preteklosti se je namreč dogajalo, da so se skakalci igrali z dresi in izkoriščali sivo cono. Drese so si namreč močno potegnili navzdol, da so pridobili površino, zdaj pa tega manevrskega prostora nimajo več.

V Kranju na tekmah celinskega pokala pretekli konec tedna so odgovorni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) preizkusili novost. Po koncu poletnega dela bodo vse meritve preučili in sprejeli sklep za zimo.

"Na vrhu skakalnice narediš razkorak. Imaš le en poskus. Če se številka ne ujema s tvojimi merami, ne smeš skočiti in moraš dol z žičnico. Od meritve do rampe in skoka se dresa ne smeš dotikati, le zadrge," je o načinu preverjanja dresov povedal Jaka Hvala.

"Če delaš po pravilih, se nimaš česa bati"

Dodaten nadzor podpira tudi naš najboljši skakalec Peter Prevc: "Zdi se mi smiseln. Prej si lahko dres zelo potegnil navzdol in dobil površino. Zdaj smo za to prikrajšani, vendar je za vse enako. Če delaš po pravilih, se nimaš česa bati. Če delaš kaj narobe, pa se lahko."

Bi lahko ta pravila spremenila način priprave skakalca pred samim nastopom? "Mogoče je treba vse skupaj drugače načrtovati. Na vse se je treba navaditi, vendarle gre za razvoj. Vse hudo moramo sprejeti," odgovarja Prevc.

Na tekmah v Kranju so skakalce na zaletni mizi nadzirali trije "policisti", da so se meritve ujemale ter da se ni kdo spozabil in dresa po meritvi naknadno popravljal.

Ne spreglejte