Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 12. 2016,
16.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

tek na smučeh Rusija doping

Torek, 27. 12. 2016, 16.25

6 let, 7 mesecev

Šesterica ruskih tekačev in tekačic na smučeh začasno suspendirana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Julija Ivanova | Foto Reuters

Foto: Reuters

Trener ruske reprezentance v smučarskih tekih Oleg Perevozčikov je za rusko tiskovno agencijo Tass potrdil, da so štirje ruski tekači na smučeh Aleksander Legkov, Maksim Vilegžanin, Jevgenij Belov in Aleksej Petuhov začasno izključeni s tekmovanj zaradi suma kršenja protidopinških pravil. To velja tudi za Julijo Ivanovo in Jevgenijo Šapalovo.

Vsi omenjeni bodo izpustili novoletno turnejo Tour de Ski, ki se bo začela v soboto v Val Mustair v Švici, trajala pa bo do 8. januarja, s tradicionalnim vzponom na Alpe Cermis.

Ivanova potrdila, da je suspendirana

Minuli petek je Mednarodna smučarska zveza (Fis) sporočila, da je šest ruskih tekačev zaradi domnevne zlorabe dopinga na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 začasno suspendiranih, vendar imen ni objavila.

Po tem sporočilu so na ruskem športnem spletnem portalu chamiponat.com poročali, da gre za Legkova, Vilegžanina, Belova, Petuhova, Julijo Ivanovo in Jevgenijo Šapalovo. Pozneje je Ivanova v pogovoru za Tass potrdila, da je začasno suspendirana.

Jiluja Ivanova (desno) je potrdila, da je začasno suspendirana. | Foto: Reuters Jiluja Ivanova (desno) je potrdila, da je začasno suspendirana. Foto: Reuters

Suspenz spodbudila objava McLarnovega poročila

Fis je s tem sledil Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (MOK), ta je uvedel disciplinski postopek proti 28 ruskim športnikom, ki so barve Rusije zastopali OI v Sočiju. Postopek je spodbudila objava drugega dela McLarnovega poročila v začetku meseca, ki je razkrila sistemski doping v Rusiji.

Glavni preiskovalec Svetovne protidopinške agencije Wade je analiziral 95 vzorcev ruskih športnikov iz Sočija in jih dal na voljo MOK. Po poročanju kanadskega odvetnika Richarda McLarna so kar pri 28 športnikih ugotovili in dokazali zlorabo prepovedanih sredstev in manipuliranje z vzorci.

V dopinški zaroti med olimpijskimi igrami v Sočiju se je znašlo 12 ruskih športnikov, ti so v Sočiju osvojili kolajne.

Ne spreglejte