Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2012,
10.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 1. 2012, 10.26

8 let

Schlierenzauer drugič prvi, trije Slovenci med 20

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avstrijski skakalec Gregor Schlierenzauer je dobil še drugo tekmo novoletne turneje. To je bila njegova tretja zmaga v Garmischu in 28. v karieri. Najboljši Slovenec je bil Jure Šinkovec (14.).

Drugo tekmo novoletne turneje štirih skakalnic so med dobitniki točk končali štirje Slovenci, a je manjkal vrhunski rezultat. Jure Šinkovec (135 m in 130 m; 251,6 točke) je po devetem mestu po prvi seriji v finalu zdrsnil na 14. mesto. Robert Kranjec (128 in 130,5 m; 245,7) je v drugo prehitel Petra Prevca (19.) in Jurija Tepeša (22.) in osvojil 18. mesto. Brez finala sta ostala Jernej Damjan na 31. mestu in Mitja Mežnar na 42. mestu.

Pri vrhu pa nič novega: Avstrijec Gregor Schlierenzauer (138, 134 m; 274,5 točke) je z drugo zmago na turneji naredil velik korak do skupnega slavja na tem prestižnem dogodku. Njegov rojak Andreas Kofler se je z odličnim drugim skokom prebil v prvo deseterico - vse do vnovičnega drugega mesta. Japonec Daiki Ito je bil v Garmischu sicer najdaljši (141,5 metra v finalu), a je zaradi slabih ocen končal na tretjem mestu. Z osmega se je pod oder za zmagovalce prebil še Taku Takeuči. V obratni smeri je šel v finalu nemški up za zmago Severin Freund; potem ko je bil po polovici tekme na drugem mestu, pa drugega skoka ni najbolje izvedel in se moral nazadnje zadovoljiti s sedmim mestom.

"Neverjetno, kakšen dan je za mano. Skoka sploh nista bila najboljša, a je bilo vseeno dovolj za zmago. Komaj čakam, da pridem na Bergisel," se je že 28. uspeha v karieri veselil Gregor Schilerenzauer. Pred to tekmo so imeli prireditelji na tretji postaji v Innsbrucku od skupno 21.650 vstopnic na voljo le še kakšnih 1.500, ki pa bodo po novi dobri predstavi domače ekipe zanesljivo hitro pošle. Avstrijski skakalec pa je postavil še en mejnik; na novoletnih turnejah je dosegel že sedmo posamično zmago, tako da se je na večni lestvici izenačil z Mattijem Nykänenom, pred njim pa so le še Björn Wirkola in Jens Weissflog s po desetimi ter Janne Ahonen z devetimi.

Ker je v soboto najdaljši skok kvalifikacij uspel Robertu Kranjcu (141,5 m), so bili apetiti slovenskih ljubiteljev smučarskih skokov pred nedeljsko tekmo zelo veliki. A upov po stopničkah je bilo konec že po prvi seriji. S 128 metri je izgubil dvoboj proti Koflerju in se je v finale uvrstil kot srečni poraženec (20.). S skokom dolgim 135 metrov nas je presenetil Šinkovec. Na devetem mestu je za stopničkami zaostajal le tri točke.

"Na tekmi se je videlo, da je krog favoritov zelo širok. Nastopiti moraš popolno, da narediš dober rezultat. Z rezultatom slovenskih skakalcev moramo biti zadovoljni, saj so se štirje uvrstili v finalno serijo. Juretu, ki nastope stopnju, bi čestital za njegovo 14. mesto. Bile so pa majhne razlike. Na primer Juretu je vsega štiri točke zmanjkalo do deseterice. Kot rečeno, krog favoritov je zelo širok in malenkosti odločijo," je dejal glavni trener Goran Janus. "Glede na kvalifikacije smo nekoliko več pričakovali od Roberta Kranjca. Za dober rezultat je potrebno imeti tudi nekaj sreče z vetrom."

Po dveh tekmah jubilejne 60. turneje ima dvakratni zmagovalec Schlierenzauer s 557,8 točke že kar lepo prednost; Kofler je drugi s 535,6 točke, Ito tretji (532,3), tik za njim pa je Thomas Morgenstern (532,2). V tej konkurenci je od Slovencev najvišje Robert Kranjec na desetem mestu (487,9). Tretja preizkušnja bo na Bergislu v Innsbrucku v sredo, četrtega januarja, četrta pa v Bischofshofnu v petek, šestega januarja.

Ne spreglejte