Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 5. 2008,
15.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 6. 5. 2008, 15.57

8 let

Prirediteljem v Planici ostalo 31.000 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prireditelji tekem finala svetovnega pokala v Planici so po opravljenem delu potegnili črto in izračunali, da jim je po letošnji preizkušnji smučarjev skakalcev ostalo 31.000 evrov.

Finančno stanje je po mnenju generalnega sekretarja organizacijskega odbora Primoža Finžgarja zadovoljivo, a z njim pod Poncami še zdaleč niso zadovoljni.

Največja zimskošportna prireditev v Sloveniji je v dolino pod Poncami tudi letos pripeljala skoraj 60.000 obiskovalcev. Pohval so bili prireditelji deležni z vseh strani, tako od veljakov Mednarodne smučarske zveze (FIS), domačih strokovnjakov, širše javnosti, pa tudi novinarjev. Dober glas o prireditvi je segel daleč, vendar pa organizatorji niso bili povsem zadovoljni.

Planica resnično uspela

"Letos nam je Planica resnično uspela, tako po tekmovalni kot tudi prireditveni plati. Pohvale so kar deževale, slovenski praznik pa je skupaj obiskalo 57 oziroma 58.000 ljudi. Skakalnica je bila ves čas odlično pripravljena, žal pa razmere niso dopuščale novega rekorda. Naredili smo velik korak naprej na področju varnosti, prometa in informiranja, vse skupaj smo dvignili na višjo raven. V prihodnje nas čaka še veliko dela, oblikovati moramo sodoben nordijski center, svetovno prvenstvo, ki ga gostimo leta 2010, mora potekati na najvišji ravni," je napore sodelavcev ocenil predsednik organizacijskega odbora Drago Bahun.

Finžgar je predstavil finančno poročilo. "Dobiček je nekakšno gibalo razvoja, a v Planici dobiček pomeni obstoj tekmovanja. Prihodkov je bilo za 1.780.000 evrov, odhodkov za 1.700.000 evrov, ko odštejemo še amortizacijo in finančne stroške, nam je ostalo 31.000 evrov. To je sicer zadovoljivo, a še zdaleč nismo zadovoljni. Tako prav dolgo ne bo šlo več. Ali bomo zagotovili potrebne investicije v nordijski center, ali pa bomo morali za končen pozitiven rezultat znižati raven prireditve," je dejal Primož Finžgar.

95 odstotkov pokroviteljskih sredstev od domačih sponzorjev

Slednji je predstavil še nekaj finančnih podrobnosti: "Kar 95 odstotkov vseh pokroviteljskih sredstev dobimo od domačih sponzorjev, manjka nam tujega kapitala. Domači pokrovitelji so nam zagotovili 870.000 evrov, 407.000 evrov smo dobili od prodanih vstopnic, 380.000 so navrgle TV pravice, nekaj dobimo še od oddaje stojnic ipd. Kar nas najbolj 'tepe', je odsotnost tujih gostov, saj je bila prodaja VIP vstopnic pod pričakovanji. Glavni izpad gre pripisati predragim nočitvam in močno upam, da bomo s turističnimi delavci v Kranjski Gori to v prihodnje rešili. Samo nastanitve so nas namreč stale 140.000 evrov. Precej denarja gre seveda tudi za pripravo skakalnice, za nagrade tekmovalcem in najem infrastrukture - tribun, video zaslona, toaletnih prostorov in zdravstvene službe."

Posodobitev žičnice v prvem planu

Ob dobičku so bili bolj zadovoljni v tekmovalnem sektorju. Jelko Gros je dejal, da je bilo poročilo FIS zelo dobro, da so Planico celo drugod predstavili kot model, kako morajo stvari potekati. "A povsem brez graje ni šlo. Najprej bo potrebno posodobiti žičnico. To je nujno, saj lahko izpad delovanja pomeni pravo katastrofo. Od velikih zamud, do odpovedi tekmovanja. Hišice za kontrolo opreme so premajhne, to gre pripisati tudi širitvi FIS, ki zdaj potrebuje več prostora za svojo lastno opremo, poskrbeti pa bomo morali tudi za zaščito pred vetrom, ki je Planica nima. Tistih nekaj dreves ni dovolj in v prihodnje bo zaščita postala standard, tekme bodo lahko prirejali zgolj tisti, ki bodo to lahko zagotovili. Nekaj posodobitev bo potrebnih tudi pri komentatorskih kabinah. Smo pa veseli, ker je bila skakalnica v dobrem stanju vse dni," pa je povedal Gros, ki je pohvalil pomoč delovne sile, nekaj manj pa je bil navdušen nad infrastrukturo, ki je v veliki meri premična, začasna, kar vsako leto precej obremenjuje finančno plat.

Ne spreglejte