Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 2. 2009,
17.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 13. 2. 2009, 17.50

7 let, 12 mesecev

Pred začetkom biatlonskega SP dež odplaknil odprtje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V korejskem Pjoengčangu se bo jutri s sprintoma za ženske (8.45) in moške (11.15) začelo letošnje biatlonsko svetovno prvenstvo.

Dan pred prvenstvom pa je prireditelje presenetil dež, ki je padal tako močno, da so morali celo odpovedati današnje odprtje in vse uradne treninge.

V biatlonski areni je prava poplava, zato tekmovalci in obiskovalci hodijo po vodi, ki je praktično zalila snežni stadion. zaradi ugodnih vremenskih napovedi pa prireditelji obljubljajo, da bodo jutrišnje tekme izpeljane po načrtih. Če se vreme ne bo spremenilo, je praktično ogrožena izvedba celotnega prvenstva, saj je v Pjoengčangu snega malo, ob močnem nalivu pa so vremenoslovci danes namerili kar 15 stopinj Celzija.

Trening ni možen

Petek trinajstega je bil tokrat tudi črn za svetovni biatlon. "Trening danes ni možen, ker močno dežuje in ne želimo izpostavljati tekmovalcev nevarnosti. Naredili pa bomo vse, da bi bili jutri sprinterski tekmi izpeljani. Organizator je z deponij že pričel dovažati sneg, s katerim bo dodatno prekril proge in stadion. Na zalogi ima približno 3000 kubičnih metrov snega, ki jih namerava do jutri zjutraj prepeljati v biatlonski center," je bilo kratko sporočilo Franza Bergerja, direktorja tekmovanj pri Mednarodni biatlonski zvezi (IBU), medtem ko so v ozadju tovornjaki že vozili sneg, ki so ga s snežnim teptalcem razgrinjali po progah.

Nekateri tekmovalci in tekmovalke so vseeno prišli v biatlonski center, kjer jim je bil omogočen zgolj neuradni tekaški trening na razdalji približno enega kilometra. Med njimi so bili tudi slovenski predstavniki Teja Gregorin, Lili Drčar in Jože Mehle, ki so v dežju pretekli nekaj krogov po biatlonskem stadionu. "Tole res ni v redu," je bil po treningu komentar Gregorinove, ki pred tekmo pravi: "Težko bodo za vse zagotovili enake pogoje. Če tekma vseeno bo, bo vse na meji regularnosti. V takšnih razmerah glede mojega nastopa ne morem in ne želim nič napovedovati."

Ženski trener bil bolj zgovoren

Bolj zgovoren je bil slovenski ženski trener Tomaš Kos: "Nimamo kaj narediti. Proti naravi se je težko boriti, vendar bi morali organizatorji misliti tudi na takšen razplet dogodkov in se bolje pripraviti. Bolj bi jih morali spodbuditi tudi pristojni pri mednarodni zvezi. Sneg je potrebno delati že od prvega mraza, kar pa dvomim, da so tukaj počeli. Tekmovališče so začeli zares pripravljati šele prejšnji teden in zame je vprašljivo, da IBU do organizacijo prirediteljem, ki nimajo pretiranih izkušenj."

Glavnina slovenske moške ekipe (Janez Marič, Klemen Bauer, Peter Dokl, Vasja Rupnik) pa je našla rešitev za trening kar ob vznožju smučišča pri hotelu. "Izkazalo se je, da je bila to glede na vse pogoje še najboljša rešitev, kar so nam pozneje priznali tudi člani drugih reprezentanc," je pojasnil trener Uroš Velepec. "Fantje so opravili enourni trening z ogrevanjem in iztekanjem, vmes pa predtekmovalni pulz, da so dodobra prečistili 'ventile'. Opravili smo lep trening, čeprav so bili pogoji na stadionu praktično nemogoči. Kot kažejo napovedi, bi lahko jutri na strelišču močno pihalo in to bo svojevrstna loterija, kjer bi znali iztržiti kak večji dobitek tudi naši tekmovalci. Tekaško imamo dva ali pogojno tri močne tekmovalce, Dokl pa bo poskusil predvsem unovčiti svoje strelsko znanje. Mehle bo za sprint počival, ker bo nastopil na posamični 'dvajsetki'. Fantje so optimistično razpoloženi in čakajo jutrišnji dan."

Za črn dan oziroma pregovorno nesrečen petek trinajstega, pa je poskrbela tudi potrditev dopinškega primera v ruski reprezentanci. IBU je danes namreč potrdila, da so bili rezultati vzorcev A in B analiz, odvzete ruskim zvezdnikom Jekaterini Jurjevi, Albini Ahatovi in Dimitriji Jarošenku na tekmi v Ostersundu, pozitivni. Vse nadaljnje postopke bo vodila protidopinška komisija IBU, ki bo v skladu s pravili WADA (svetovna protidopinška agencija) in po prejetju potrebne dokumentacije iz akreditiranega laboratorija v Lausanni, zaslišala ruske biatlonce in se odločila o kaznih. "Očitno se soočamo s sistematičnim in razširjenim dopingom v eni izmed najmočnejših reprezentanc na svetu. Mogoče je sicer, da smo odkrili vse, lahko pa je to le vrh ledene gore. Prav nobenega opravičila ni za to nečedno početje in za ljudi, ki stojijo za tem," je dejal predsednik IBU Anders Besseberg. Omenjeni ruski tekmovalci pa so medtem že odpotovali domov.

Ne spreglejte