Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
22. 2. 2017,
10.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Lahti 2017 nordijsko svetovno prvenstvo

Sreda, 22. 2. 2017, 10.19

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc je lahko umirjen #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Peter Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Zadnji skoki so pri slovenskem šampionu Petru Prevcu poskrbeli za dodaten optimizem pred začetkom nordijskega svetovnega prvenstva v Lahtiju. Finsko skakalno središče mu sicer še ni prineslo velikega zadoščenja, zato upa, da mu ga bo tokrat. "Razliko bi zagotovo naredila medalja. Naslov sem že osvojil na poletih, a ti ne spadajo v olimpijsko disciplino, tako da je vseeno drugače. Bi pa medalja zagotovo spremenila celotno sezono in izbrisala, kar se je zgodilo," je povedal Peter.

"Po eni strani so bili zadnji rezultati stabilni, tako da sem lahko pred svetovnim prvenstvom umirjen. Je pa res, da velikih pričakovanj nimam, saj se mi je v tej sezoni zgodilo toliko stvari, da težko vem, kaj mi bo prinesla naslednja tekma. Dejstvo je, da sem bil na prvenstvih že favorit za medaljo oziroma za zmago, pa je nisem osvojil. Zgodilo se je tudi obratno, da nisem bil favorit, pa sem zmagal. Nikdar ne veš, kaj ti bo prineslo svetovno prvenstvo," je Peter Prevc dejal o svetovnem prvenstvu, ki se bo za skakalce začelo z današnjim treningom ob 14. uri.

Na azijski turneji v Saporu in olimpijskem Pjongčangu se je spet znašel med najboljšimi. Na Japonskem je zmagal, kar je dobra napoved za Finsko.

"Mozaik se je na Japonskem že večkrat sestavil, saj sem nekajkrat zmagal. Pomirja te, ko vidiš, da še nisi za v smeti. Če se vse sestavi, se lahko glava umiri. Ko pokažeš še dober skok in si v tem primeru najboljši na svetu, dobiš potrditev in se pomiriš," pravi najstarejši od bratov Prevc.

Uvrstitve Petra Prevca na nordijskih svetovnih prvenstvih

Oslo 2011

Srednja skakalnica  17. mesto
Velika skakalnica  25. mesto
Ekipna tekma  3. mesto

Val di Fiemme 2013

Srednja skakalnica – 3. mesto
Velika skakalnica – 2. mesto
Tekma mešanih ekip – 8. mesto
Ekipna tekma  6. mesto

Falun 2015

Srednja skakalnica – 13. mesto
Velika skakalnica – 4. mesto
Tekma mešanih ekip – 5. mesto
Ekipna tekma – 6. mesto

"Letos sem si sam uničil ugled, zato sem bolj kaznovan pri sodnikih"

"Na tekmi na srednji skakalnici je razlika med skakalci bistveno manjša. Vsi namreč skačemo v isto luknjo. | Foto: Sportida "Na tekmi na srednji skakalnici je razlika med skakalci bistveno manjša. Vsi namreč skačemo v isto luknjo. Foto: Sportida Letošnja sezona je zanj povsem nova izkušnja, saj po lanski odlični zimi v tej išče skoke, s katerimi bi večkrat stal na odru za zmagovalce. Njegova spremenljiva forma se pozna tudi pri sodniških ocenah, saj tudi za res dobre skoke ne dobiva takšnih ocen kot lani, ko so bile najvišje ocene ob njegovem imenu stalnica.

"Velikokrat dobiš občutek, da se sodniki odločajo po priimku. Za dobro oceno je HS (velikost skakalnice, op. a.) točka, če greš čez njo. Če imaš ime, dobiš še pol točke več. Sicer je bolj strogo. Letos sem si sam uničil ugled, zato sem pri sodnikih bolj kaznovan," je o tej temi povedal Peter.

Prva preizkušnja na nordijskem svetovnem prvenstvu bo na srednji skakalnici. Prvi trening bodo imeli skakalci danes ob 14. uri: "Na tekmi na srednji skakalnici je razlika med skakalci bistveno manjša. Vsi namreč skačemo v isto luknjo, ker je manj metrov na razpolago. Vsaka stvar se zelo pozna in tekme so zelo napete, kar zadeva točkovni izplen."

Skakalni spored na SP v Lahtiju

Sreda, 22. februar
11.00 – trening skakalke HS100
13.30 – trening skakalci HS 100

Četrtek, 23. februar
11.00 – trening skakalke HS100
13.00 – kvalifikacije skakalke HS100
15.40 – trening skakalci HS100

Petek, 24. februar
11.30 – trening skakalci HS100
13.30 – kvalifikacije skakalci HS100
16.30 – tekma skakalke HS100

Sobota, 25. februar
16.30 – tekma skakalci HS100


Nedelja, 26. februar
16.30 – tekma mešanih ekip HS100

Ponedeljek, 27. februar
16.00 – trening skakalci HS130

Torek, 28. februar
16.00 – trening skakalci HS 130

Sreda, 1. marec
15.00 – trening skakalci HS130
17.00 – kvalifikacije skakalci HS130

Četrtek, 2. marec
17.30 – tekma skakalci HS130

Petek, 3. marec
16.30 – trening skakalci HS130

Sobota, 4. marec
16.15 – ekipna tekma skakalci HS130

"Želim si, da bi skakal na čim višji ravni, sicer pa sem se v Lahtiju večkrat stepel z glavo"

"V Lahtiju so moji skoki tako turbulentni, kakor je tamkajšnji veter. Želim si, da bi skakal na čim višji ravni, in to konstantno." | Foto: Sportida "V Lahtiju so moji skoki tako turbulentni, kakor je tamkajšnji veter. Želim si, da bi skakal na čim višji ravni, in to konstantno." Foto: Sportida Lahti je za slovenske skakalce posebna zagonetka, tudi za najstarejšega Prevca. Na oder za zmagovalce se mu še ni uspelo uvrstiti. Lani mu je po prvi seriji na večji napravi kazalo dobro, saj je bil prepričljivo prvi, nato pa je v drugi padel na peto mesto.

"V Lahtiju sem se velikokrat skoraj stepel z glavo. Na treningih in kvalifikacijah sem večkrat dobro skakal, na tekmi pa je bila potem druga zgodba. Lani sem na manjši napravi pokazal zelo dober skok, drugi pa je bil slabši. V Lahtiju so moji skoki tako turbulentni kakor tamkajšnji veter. Želim si, da bi skakal na čim višji ravni, in to konstantno. Morda bi bilo najbolje, da se vse skupaj stopnjuje," se je dotaknil Lahtija in dodal, kaj posebnega je na Finsko prinesel iz Slovenije: "Kavo. Pravzaprav so tukaj zelo vodene kave, in če jih spiješ 14 dni, ni dobro."

"Razliko bi zagotovo naredila medalja"

"Razliko bi zagotovo naredila medalja. Naslov sem sicer že osvojil na poletih, a ti ne spadajo v olimpijsko disciplino, tako da je vseeno drugače. Bi pa medalja zagotovo spremenila celotno sezono in izbrisala, kar se je zgodilo."  | Foto: Getty Images "Razliko bi zagotovo naredila medalja. Naslov sem sicer že osvojil na poletih, a ti ne spadajo v olimpijsko disciplino, tako da je vseeno drugače. Bi pa medalja zagotovo spremenila celotno sezono in izbrisala, kar se je zgodilo." Foto: Getty Images O favoritih za prvenstvo ni razmišljal, saj pravi, da lahko poleg najboljše deseterice v svetovnem pokalu na največjih tekmovanjih daleč skoči tudi kakšen od skakalcev, na katerega ni nihče računal. In s čim bi bil zadovoljen sam? "Kaj pa vem ... S tem, da bi bili skoki na visoki ravni in stabilni. Konec koncev mi v tej sezoni to manjka. So bili stabilni, a ne na visoki ravni. To je vse. Rezultatskih pričakovanj nimam, ker sem v tej zimi preveč čuden, da bi si lahko predstavljal, kam me lahko ponese," je odgovoril.

Najlepši spomini z nordijskega svetovnega prvenstva so povezani z letom 2013 in skakalnicama v Predazzu, kjer se je na manjši napravi veselil bronastega, na večji pa srebrnega odličja. Bi v njegovi glavi razliko naredila že medalja ali le naslov svetovnega prvaka? "Razliko bi zagotovo naredila medalja. Naslov sem sicer že osvojil na poletih (Kulm 2016, op. a.), a ti ne spadajo v olimpijsko disciplino, tako da je vseeno drugače. Bi pa medalja zagotovo spremenila celotno sezono in izbrisala, kar se je zgodilo," je dodal osrednji slovenski adut za odličja.

Ne spreglejte