Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
20. 3. 2015,
12.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 20. 3. 2015, 12.46

8 let

Norišnica v Planici: dvojna zmaga Slovenije, Prevc Freundu diha za ovratnik

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kakšen razplet na prvi tekmi v Planici. Slovenija se je veselila dvojne zmage Petra Prevca in Jurija Tepeša. Prevc je z veliko zmago in rekordom letalnice napovedal neizprosen nedeljski boj.

Pred prihodom v Planico smo govorili o veliki prednosti 94 točk, ki jo je imel Severin Freund v boju za veliki kristalni globus pred našim Petrom Prevcem. V glavah smo premlevali scenarije, ki bi bili za našega skakalnega junaka najboljši, da bi na zadnji tekmi v nedeljo ostal v igri za laskavo lovoriko.

Z neverjetnim prvim poletom se je praktično že zapisal kot zmagovalec petkove tekme. Poneslo ga je kar 248,5 metra in za vsega tri metre je zaostal za svetovnim rekordom, občutno pa popravil rekord Letalnice bratov Gorišek, ki je bil po poskusni seriji 241,5 metra – postavil ga je Michael Hayböck.

Odličen drugi je bil po prvi seriji Jurij Tepeš, z nestrpnostjo pa smo čakali, kaj bo prikazal Freund. Nemec je pristal pri 223 metrih in si delil četrto mesto. Od njega pa se ni odlepil niti v drugi seriji, čeprav ga je poneslo 230,5 metra, a so bili Stefan Kraft, Tepeš in, jasno, Prevc boljši od njega.

Prevc s petimi, Tepeš s tremi 20

Ko sta na vrhu stala še naša junaka, je v izteku završalo. Zastave ogromne množice, ki je priromala v dolino pod Poncami, so zaplapolale. Tepeš je kot prvi skočil 233 metrov in trepetal, kaj bo pokazal semafor, saj je Kraft poletel pet metrov in pol več. Za pičlo desetinko točke ga je prehitel, za svoj nastop pa od sodnikov prejel tudi tri 20. "Pri prvem skoku sem bil jezen, ker sem imel najslabše razmere, a je to del športa. To jezo sem nato pretvoril v drugi polet, ki je bil zelo dober. Zelo sem vesel, da sta mi uspela dva dobra poleta. Če včeraj nisem bil zadovoljen z njima, danes sem. To sta bila med top desetimi skoki v letošnji sezoni," je petkov dan pokomentiral Tepeš, ki je bil zadnji zmagovalec na stari planiški letalnici.

Zadnjo besedo je imel Prevc, ki je rutinirano opravil svoj posel in se z daljavo 233 metrov za skoraj 17 točk veselil šeste zmage v svetovnem pokalu, drugič zapored v Planici, le da je Bloudkovo velikanko zamenjal z Letalnico bratov Gorišek. Sodniki so mu namenili kar pet 20, kar je prava redkost na skakalnih tekmah. Slovenska junaka sta tako ponovila dosežek Primoža Ulage in Rajka Lotriča, ki sta leta 1988 v Planici slavila dvojno zmago.

"Drugi skok sem videl krajšega kot prvega. Vse se je lepo izšlo. Tisto, kar sem hotel, se je poklopilo. Enostavno se mi je skok dobro sestavil. Nekaj izjemnega je zmagati pred domačimi navijači v Planici," je bil Prevc miren po zmagi.

Freund bo moral do nedelje ogromno premisliti

Zmaga mu je prinesla dodatno zadoščenje, saj je v primerjavi s Freundom pridobil kar 50 točk in zdaj za njim zaostaja le še 44 točk. Ob istem nedeljskem razpletu bi bil veliki junak sezone 2014/15 Peter Prevc, kar bi bilo drugič v zgodovini, da je veliki kristalni globus osvojil slovenski skakalec. Dvakrat je to uspelo Primožu Peterki.

Za popoln slovenski uspeh so poskrbeli še Anže Semenič z desetim mestom, kar je zanj najboljša uvrstitev v karieri, Robert Kranjec je z 11. mestom le zadihal, Jernej Damjan je bil 16., Nejc Dežman pa 26.

V soboto bo v Planici ekipna tekma, v nedeljo pa bo sledilo zadnje dejanje te zime.

Ne spreglejte