Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
4. 6. 2016,
11.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

Natisni članek

Sobota, 4. 6. 2016, 11.28

6 let, 7 mesecev

Nekdanji veliki up slovenskega smučanja se poslavlja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

Dolgoletni slovenski smučarski reprezentant Matic Skube, ki se na članski ravni nikoli ni približal največjemu uspehu iz mladinske kategorije, je tekmovalne smuči postavil v kot.

Matic Skube se ne bo vrnil v karavano svetovnega pokala. | Foto: Matic Skube se ne bo vrnil v karavano svetovnega pokala.

Vsega nekaj dni po tem, ko je bil uvrščen v slovensko smučarsko reprezentanco za tekmovalno sezono 2016/17, je 28-letni slalomski specialist Matic Skube oznanil konec tekmovalne kariere. Kot pravi, je ob tehtanju o vztrajanju v smučarski karavani odločila želja. Ta ni bila več tako izrazita kot v preteklosti.

"Morda sem se smučanja v zadnjih letih nasitil. V novo sezono se ne bi podal s tako velikim veseljem in pravo željo po dokazovanju. Če pa smučar ni stoodstoten, pravega smisla za vztrajanje ni," pojasnjuje Škofjeločan, ki je po marčevski tekmi svetovnega pokala v Kranjski Gori sicer nastopil še na nekaj tekmah nižje ravni in se pred dnevi vnovič podal na sneg, a pravega motiva za nadaljevanje kariere ni našel.

Večni talent, ki je ugnal Marcela Hirscherja

"Želel sem doseči več, toda ..." | Foto: "Želel sem doseči več, toda ..." Skube, sicer udeleženec olimpijskih iger 2010, je v svoji karieri nastopil na 79 tekmah svetovnega pokala ter se desetkrat prebil med dobitnike točk. Njegov najboljši rezultat je dvanajsto mesto s slaloma leta 2011 v Adelbodnu. Toda skupaj z ožjo smučarsko javnostjo je vendarle gojil večja pričakovanja. Ta so izvirala iz uspehov v mlajših kategorijah, predvsem naslova mladinskega svetovnega prvaka v slalomu leta 2007. Takrat je na tekmi v Flachauu ugnal vse mlade slalomiste, na čelu s srebrnim Marcelom Hirscherjem, ki je medtem v domačo vitrino postavil pet velikih kristalnih globusov in še sedem malih.

"Vsak športnik si začrta pot, katere značilnost je vsakoletni napredek. Pri meni tega žal ni bilo. Stagniral sem. Razlogov zdaj ne želim iskati. Kar je bilo, je pač bilo. Lahko pa priznam, da sem po dobrih začetkih kariere pričakoval več. A ponavljam – kar je bilo, je pač bilo. Smučanje mi je vseeno dalo zelo veliko, ponosen pa sem tudi na dosežene rezultate," pravi v zadnjih letih najboljši slovenski slalomist, ki se je v pretekli sezoni dvakrat prebil med dobitnike točk.

Rad bi ostal v smučanju

"Zdaj je čas za druge stvari," pravi član škofjeloškega kluba, ki ima pri tem v mislih več ur z družino, a tudi novo kariero. "Rad bi ostal v alpskem smučanju. Vidim se predvsem v vlogi trenerja. Res pa je, da sem še povsem na začetku te poti. Najprej sem želel v glavi razčistiti, kaj želim," razmišlja Skube, ki zdaj slalomske količke prepušča novim slovenskim rodovom, v prvi vrsti Štefanu Hadalinu. Ta je v mlajših kategorijah navduševal kot vsestranski smučar, zdaj pa ga želi trenersko vodstvo na čelu s Klemnom Bergantom usmeriti v bolj tehnične vode in kombinacijo. "Za slovenski slalom se ne gre bati. V ozadju vidim perspektivo. Le tem mladim fantom je treba pomagati pri usmerjanju na pravo pot napredka," je pogovor ob koncu kariere sklenil sveži slovenski smučarski upokojenec.

Ne spreglejte