Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 7. 2014,
19.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 15. 7. 2014, 19.09

8 let

Na pripravah v Avstriji preizkusili tudi ledeniški sneg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenske biatlonke in biatlonci so v nedeljo končali prvi del priprav na novo, poolimpijsko sezono. V Avstriji so pilili strelske veščine, preizkusili pa tudi sneg na ledeniku Dachstein.

Po 14 dnevih, ki so jih slovenski biatlonci preživeli na prvih letošnjih pripravah v Avstriji, so se v nedeljo vrnili v domovino. Prvi teden so Teja Gregorin, Andreja Mali, Anja Eržen, Urška Poje, Jakov Fak, Lenart Oblak in Miha Dovžan vadili v Ramsauu, kjer so preizkusili tudi ledeniški sneg. Zadnji teden pa so preživeli v biatlonskem središču Obertilliach na Tirolskem, kjer so veliko časa posvečali streljanju. Zaradi rojstva prvorojenca Aksla je priprave izpustil Klemen Bauer.

V tujini razbijajo pokljuško rutino

Prva dama slovenskega biatlona, bronasta olimpijska Teja Gregorin, se je priprav na prihajajočo sezono lotila zavzeto, pa čeprav je imela po minuli nekaj več počitka. "Spet smo šli malo v tujino in tega se vedno veselim, ker s tem razbijamo pokljuško rutino. Po koncu lanske uspešne zimske sezone sem se skoraj za dva meseca povsem odklopila od biatlona. To mi je precej pomagalo, da se zdaj še bolj motivirana vrnila na treninge. Več sem se morala ukvarjati s kondicijsko pripravo, vendar se po trenerjevih besedah že povsem nadoknadila dni, ki sem si jih vzela za počitek. Tokratni sklop priprav je bil že kar obsežen in intenziven, na koncu smo imeli tudi mini tekme, kjer sem bila strelsko že zelo uspešna. Ker nam je glavni trener sedaj namenil 14 dni premora pred naslednjimi pripravami v Franciji, jih bom najverjetneje preživela nekje ob morju na slovenski obali," je ob koncu priprav pojasnila Gregorinova.

Fak se je priključil ekipi

Tudi Jakov Fak, ki se je ekipi pridružil prvič po fazi individualnih treningov, je bil zadovoljen. "Lahko rečem, da sem na treningih užival, saj gre vse po načrtih. Ramsau je bil morda nekoliko manj ugoden zaradi strme rolkarske steze, Obertilliach pa mi je pisan na kožo. Sicer je bilo koristno, da smo v kratkem času zamenjali kar dve strelišči in se obema hitro prilagodili, kot je pogosto potrebno tudi v zimski sezoni. Pred tem sem se veliko ukvarjal s tako imenovanim suhim streljanjem, zdaj pa sem izstrelil tudi prve naboje v letošnjem pripravljalnem obdobju. Na tekmah, ki smo jih simulirali, sem streljal še najbolje, kar kaže, da lahko očitno precej hitro preklopim na streljanje pod obremenitvijo. Zelo zadovoljen sem, da sem stabilen po moči in teži, saj sem je lani kar nekaj izgubil. K temu so veliko pripomogli tudi posebni treningi moči, ki sem jih po koncu sezone opravljal pod nadzorom specialista Janija Grila, s katerim poskušamo v reprezentanci čim več sodelovati. Že lani mi je pomagal pri terapijah ramena, zdaj pa smo to še nadgradili. Proces seveda še ni končan, vendar je občutek zelo pozitiven. Premor bom izkoristil za nekaj dni uživanja ob morju, preostanek bo minil aktivno s treningi."

Konec meseca še v Francijo

Glavni trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec je bil podobnega mnenja: "V poolimpijski sezoni smo želeli malo spremeniti rutino, zato smo nekoliko zamenjali kraje za vadbo ter tudi sistem treningov. Vključili smo težje rolkarske proge, velike obsege treningov, kompleksno streljanje, ki smo ga uvedli hitreje, miniaturne tekme za več tekmovalnega stresa, poleg tega pa še kolesarjenja, pohode, v duhu svetovnega nogometnega prvenstva še igre z žogo, h katerim smo pritegnili tudi ženski del ekipe. Predvsem za mlajše tekmovalce smo imeli tudi dva treninga tehnike na ledeniku Dachstein. Precej časa in tudi nekaj izboljšav smo uvedli v strelske treninge, kjer poleti načeloma ni prav veliko nepredvidenih in zahtevnejših položajev, te smo tokrat poskušali simulirati z različnimi nenavadnimi tarčami. Teja, Jakov in Andreja kot naši najbolj izkušeni tekmovalci imajo dovolj spodbude za treninge na vrhunski ravni, medse pa so zelo dobro sprejeli novince v ekipi, tem se posvečamo še s posebnimi pristopi. Osemindvajsetega julija se bodo naše priprave nadaljevale v francoskem Bessansu, kjer bo pomembno vlogo imela tudi višina."

Ne spreglejte