Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 11. 2008,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 29. 11. 2008, 12.36

8 let

Mlada Francozinja do prve zmage, Slovenki uspešni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mlada 19-letna Francozinja Tessa Worley je zmagovalka drugega ženskega veleslaloma v letošnji sezoni. Lep ekipni uspeh sta v Aspnu dosegli tudi Slovenki Tina Maze in Mateja Robnik.

Mazejeva, ki je pred dobrim mesecem dni na uvodnem veleslalomu v Söldnu razočarala ter bila uvrščena daleč od dobitnic točk, je tokrat v drugi vožnji napredovala z 18. na 10. mesto, Robnikova pa je ostala na zanjo odličnem 11. mestu, ki ga je držala že po prvem delu tekme. Drugo mesto je odšlo na Finsko, osvojila ga je Tanja Poutiainen (+0,28), tretje pa po zaslugi Elizabeth Görgl (+0,71) v Avstrijo.

V Aspnu sta nastopili še dve slovenski predstavnici, ki pa se nista uvrstili v drugo vožnjo. Maruša Ferk je končala na 36. mestu, Ana Drev pa še dve mesti nižje.

Mazejeva je z dobrim ritmom že v prvi polovici finalnega nastopa prišla do lepe prednosti, ki jo je do cilja še povečala na več kot pol sekunde. To je bilo preveč tudi za številne tekmovalke, ki so bile po prvi vožnji pred njo. Ko je nastopila Robnikova, je bila pred Mazejevo le Italijansko Nicole Gius. Pred slednjo je imela Robnikova pri vmesnem času več kot pol sekunde prednosti, dve napaki tik pred ciljem, ko je na ravninskem delu izgubila precej časa, pa so jo oddaljile od trenutnega prvega mesta za slabe pol sekunde, za Mazejevo pa je zaostala za 15 stotink.

Smola za Karbonovo Sledila je prava drama. Karbonova se je z velikim naskokom bližala koncu tekme. Nato pa se je v ravninskem delu, ko se je bila z eno nogo praktično že v cilj, pet vratc pred zaključkom skorajda usedla smuči in izgubila ravnotežje ter se dobesedno zavrtela ter padla na 15. mesto s skoraj tremi sekundami za zmagovalko. To je prvič v karieri v svetovnem pokalu postala 19-letna Worleyjeva, ki je bila po prvi vožnji šele šesta, pred tem pa le enkrat med deseterico v svetovnem pokalu; lani je bila v Söldnu na ledeniškem uvodu v sezono peta. Na najvišjo stopničko je stopila v svojem trinajstem nastopu v svetovnem pokalu. V evropskih pokalih se je le enkrat prebila med prve tri; februarja letos je bila v Andori tretja, prav tako v veleslalomu, to mesto pa je letos zasedla tudi na mladinskem SP. Zanimivo je tudi njeno poreklo, saj je po očetovi strani Avstralka in ima poleg francoskega tudi avstralsko državljanstvo.

Na stopničkah pa sta tokrat ostali, tako kot po prvi vožnji, Poutiainenova in Görglova, le da sta po finalu zamenjali mesti. Američanka Lindsey Vonn je bila tik za njima na četrtem mestu, vendar je morala skupno vodstvo v pokalu prepustiti Poutiainenovi.

Tekma je potekala v zelo zahtevnih razmerah, posebej v prvi vožnji, ko je močno sneženje preprečilo, da bi bile razmere za nastop za vse enakovredne, bilo pa je tudi zelo nevarno. Najhuje sta jo skupili Avstrijka Nicole Hosp, lanska skupna zmagovalka svetovnega pokala, in Španka Maria Jose Rienda Contreras. Medtem ko podroben zdravniški pregled v bolnišnici Aspen Valley pri prvi, ki je imela sicer nesrečno številko 13, ni odkril nobene težje poškodbe, sprva so sumili celo poškodbe kolenskih vezi, pa si je 33-letna Španka po prvih podatkih poškodovala desno koleno. Na Aspen ima sicer že slabe spomine, saj se je v tem zimskošportnem središču novembra leta 2006 zelo hudo poškodovala levo koleno in nato 14 mesecev ni nastopala na tekmah svetovnega pokala. O morebitnem nedeljskem slalomskem nastopu Tirolke Hospove, lani je v Aspnu v tej disciplini zmagala, bodo v avstrijski reprezentanci odločili tik pred tekmo.

Med drugimi so padle so tudi obetavna švicarska najstnica Lara Gut, Italijanki Chiara Costazza in Manuela Mölgg, Avstrijke Michaela Kirchgasser, Andrea Fischbacher in Stefanie Köhle. Vremenske napovedi za nedeljski slalom so še slabše, saj naj bi sneženje zamenjal dež.

Ne spreglejte