Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 12. 2008,
13.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 31. 12. 2008, 13.46

8 let

Kuitunenova premočna, Majdičeva peta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finska smučarska tekačica Virpi Kuitunen je zmagovalka klasične preizkušnje na 10 kilometrov v okviru četrte tekme novoletne turneje Tour de Ski.

V češkem Novem Mestu je drugo mesto osvojila Finka Aino Kaisa Saarinen, tretja je bila Norvežanka Marit Björgen. Slovenka Petra Majdič je preizkušnjo končala na petem mestu, Vesna Fabjan pa je bila 41.

Majdičeva tudi po četrti tekmi turneje Tour de Ski ostaja povsem v vrhu. Tokratna klasična preizkušnja na deset kilometrov ji ni delala večjih preglavic, nekoč je bila to celo njena najljubša disciplina. A finski tekmovalki sta danes pritisnili na plin, še posebej Kuitunenova je pred zasledovalkami slavila s precejšnjo prednostjo, slediti ji ni mogla niti reprezentančna kolegica Saarinenova, ki je zaostala skoraj 40 sekund.

Majdičeva se je v smučino podala pogumno in vseskozi tekla nekje med drugim in petim mestom. Še največ težav ji je povzročal zadnji, tretji krog, ko je zaostala nekoliko več kot na prejšnjih vmesnih časih. Premočno je vse vmesne postaje najhitreje prevozila Kuitunenova, sledila so Saarinenova, Björgnova in Majdičeva, vmes pa se je kasneje vrinila še Poljakinja Justyna Kowalczyk. Vrh torej vsaj v klasični tehniki ostaja nespremenjen, Kuitunenova pa je z današnjo zmago prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku. Do danes vodilna Italijanka Arianna Follis je bila s 16. mestom prepočasna, medtem ko je Majdičeva pred nadaljevanjem še vedno peta.

"Nastop se mi danes ni izšel po načrtih, predvsem oprijem ni bil optimalen. Jutri sledi nov dan, upam, da bo boljše. Veliko je odvisno od počutja, če bo vse v redu, potem ni panike, saj vem, da sem lahko ob spodobnem teku povsem zraven najboljših," je po tekmi dejala mlajša od slovenskih tekmovalk Vesna Fabjan, ki je preizkušnjo danes zaključila na 41. mestu, za Kuitunenovo pa je zaostala nekaj manj kot tri minute in pol.

V moški konkurenci je bil znova najboljši Nemec Axel Teichmann, ki je dobil tudi uvodni prolog ter se tako prebil na tretje mesto v skupni razvrstitvi. Moški so tekli na 15 km in morali opraviti s petimi krogi. Kot drugi je ciljno črto prečkal Norvežan Martin Johnsrud Sudby, tretji pa je bil Kazahstanec Nikolaj Čebotko. Skupno še naprej vodi Švicar Dario Cologna, ki je bil danes 15., medtem ko edini slovenski predstavnik Nejc Brodar na Touru ne tekmuje več.

V četrtek bo v Novem Mestu na sporedu še sprint v prosti tehniki, nato pa sledi še drugi dan premora na turneji. V soboto in nedeljo v italijanskem Val di Fiemmeju sledi še zaključek letošnje novoletne turneje, ko bo najprej na sporedu tekma na distanci, potem pa še zaključni vzpon na Alpe Ceramis.

Ne spreglejte