Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 3. 2015,
20.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher

Sobota, 21. 3. 2015, 20.01

8 let

Hirscher osvojil slalomski seštevek in potrdil veliki globus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Junak letošnje sezone Avstrijec Marcel Hirscher je z zmago na zadnjem slalomu nadoknadil 55 točk zaostanka za Nemcem Felixom Neureutherjem in prišel tudi do slalomskega globusa.

Nemec Felix Neureuther je imel po polovici tekme še vedno 15 točk prednosti v skupnem slalomskem seštevku pred Hirscherjem. Bil pa je povsem na robu, saj se je po hudi napaki sicer rešil, z 1,74 sekunde zaostanka pa je bil 14. in s tem na predzadnjem mestu, ki na finalu še prinaša točke.

"Marcel ima sedaj vse v svojih rokah in je velik favorit. Seveda bom skušal v finalu narediti vse, kar je v moji moči," je pred drugo vožnjo menil Neureuther. Nemec, tretji na SP, je imel pred tekmo 55 točk prednosti. S sedmim časom finala je napredoval na 12. mesto, kar pa je bilo premalo za mali globus. Hirscher ga je z zmago prehitel za 23 točk. Tridesetletni Bavarec je bil na koncu tako kot v prejšnjih dveh sezonah drugi in je znova zamudil priložnost, da bi kot prvi Nemec po 25 letih osvojil mali globus. Zato pa se je Horošilov iz ruske reprezentance, ki jo vodjo slovenski trenerji, veselil brona v seštevku slalomov.

Italijan Stefano Gross je vodil po prvi vožnji, ki je potekala v meglenem vremenu. Pred finalom zadnje tekme v zimi je bil drugi s stotinko zaostanka Norvežan Henrik Kristoffersen; oba sta nazadovala, prvi na šesto, drugi na sedmo mesto. Tretji je bil Hirscher z osmimi stotinkami zaostanka za Grossom. "V finalu je še vedno vse mogoče. To je slalom, tudi če Felix ostane brez točk, bom moral biti najmanj tretji, da ga prehitim," je dejal 26-letni Hirscher, preden se je podal na start finala.

Hirscher je po 31. zmagi v karieri in osmi v sezoni osvojil oba globusa v tehničnih disciplinah, preostala v hitrih pa sta pripadla Norvežanu Kjetilu Jansrudu. Ta se je po dolgem oklevanju v soboto pozno popoldne vendarle odločil, da ne bo nastopil na slalomu. V tej disciplini ni imel možnosti za vidnejšo uvrstitev, s katero bi lahko, a zgolj teoretično, sicer prehitel Hirscherja v skupnem seštevku. Avstrijec je tako skupno zmago slavil že v soboto.

Hirscher: Ne verjamem, da je tukaj moj konec

"Nisem izgubil skupne zmage, ampak sem osvojil drugo mesto," je Norvežan strnil sezono, Hirscher pa je ocenil: "Ne verjamem, da je tukaj moj konec, moj največji domet. Najprej se moram ozreti vase, da bom videl, kako naprej. Stagnacija namreč pomeni, da bom v resnici nazadoval."

V finalu je Hirscher dosegel drugi čas, hitrejši je bil le Francoz Jean-Baptiste Grange, na koncu deveti. Rojak slednjega, Julien Lizeroux, je poskrbel za veliko smeha, ko je že na startu prve vožnje izgubil ravnotežje in je naredil preval, nato zgrešil prva vratca in dolgo razmišljal, če naj se vrne. To je storil, z velikim zaostankom prišel v cilj in bil tekmo zaključil na zadnjem, 20. mestu (+16,80).

Ne spreglejte