Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2008,
10.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 10.35

7 let, 12 mesecev

Grange: avstrijski »sovražnik« št. 1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avstrijski smučarski navijači pred spektaklom v Schladmingu ne skrivajo zahtev. Pod pritiskom se je znašel predvsem Benjamin Raich.

Benjamin Raich ima v koledarju tekem svetovnega pokala dve veliki »ljubezni«. V Kranjski Gori se je v manj kot desetletju devetkrat zavihtel na zmagovalni oder, pri čemer izstopajo predvsem štiri veleslalomske zmage. Še čvrstejša pa je njegova vez s Schladmingom, v katerem je ob štirih zmagah še trikrat stal na stopničkah. Za nameček imajo zmagoslavja na progi Planai še dodatno težo, zaradi izjemnega navijaškega in čustvenega naboja, za katerega vselej poskrbi množica ljubiteljev alpskega smučanja. Pravi »kotel«, ki ga ustvari skoraj 50.000 navijačev, je pač najlepša kulisa na zmagoslavja. »Proga mi res ustreza, saj gre za zahteven teren, ki tekmovalcu ne privošči niti malo oddiha. Poleg tega je tudi podlaga vselej zahtevna. Tu res rad nastopam,« pred novim nočnim izzivom v Schladmingu razlaga trenutno vodilni smučar skupnega seštevka svetovnega pokala, ki bo letos še pod dodatnim pritiskom. V boju za veliki globus se mu je namreč Bode Miller približal na vsega 29 točk, blizu pa je tudi Didier Cuche, medtem ko pa v slalomu vse bolj izgublja stik z vodilnimi.

Poleg tega tudi ni skrivnost, da so avstrijski navijači razburjeni po neuspešnem koncu tedna v Kitzbühlu. Na štirih tekmah (smuk, superveleslalom, slalom, kombinacija) so ostali brez zmage. Tudi v posamičnih disciplinah naši severni sosedje trenutno nimajo vodilnega tekmovalca, ob Danielu Albrechtu, Didierju Cuchu in Bodeju Millerju pa jim gre v nos predvsem Jean-Baptiste Grange. Francoz je v sezoni 2007/08 dobil že tri slalomske preizkušnje, zobe pa kaže tudi pred Schlamdingom, zato zaključek, da je Grange pred nocojšnjim slalomom (prvi tek ob 18.00, drugi 20.45) avstrijski sovražnik številka 1, ni pretiran.

Med favoriti za prestižno zmago v Schladmingu bo seveda tudi Šved Jens Byggmark, ki pa misli ne namenja zgolj tradicionalni preizkušnji pod žarometi. Trenutno drugi slalomist sezone se je namreč ob padcu na ponedeljkovem treningu lažje poškodoval, a bo vseeno stisnil zobe in nastopil.

Ne spreglejte