Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
8. 11. 2017,
14.05

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

1

Natisni članek

tenis ATP teniški globus

Sreda, 8. 11. 2017, 14.05

6 let, 5 mesecev

Prvi odzivi na spremembe so bili pozitivni

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

1

V Milanu se je v torek začel zaključni masters turnir prihodnje generacije (NextGen ATP Finals), kjer preizkušajo nova pravila v tenisu. Prvi odzivi so večinoma pozitivni, a predsednik ATP je že povedal, da noče diktatorsko voditi turneje.

Tenis, next_gen | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

Zveza teniških profesionalcev (ATP) se je odločila, da bo na omenjenem turnirju, kjer sodelujejo perspektivni teniški igralci, preizkusila nova pravila, ki bi jih lahko kmalu uporabili tudi na preostalih turnirjih.

Novosti, ki jih preizkušajo na turnirju v Milanu:

- Igra se na tri dobljene nize, vsak niz pa šteje štiri igre.

- Ob izidu 3:3, se igra podaljšana igra.

- Pri izidu 40:40 ni prednosti, ampak igro dobi tisti, ki dobi naslednjo točko.

- Igralci med dvobojem lahko komunicirajo s trenerjem, kar je sicer strogo prepovedano.

- Pri izvajanju servisa ni mrežice (nec).

- Dvoboji potekajo brez linijskih sodnikov, vse odločitve sprejema sokolje oko.

- Igralci imajo na voljo le en zdravniški odmor

- Gledalci se lahko med igro prosto gibajo – razen tistih, ki sedijo za osnovno črto.

- Na igrišču je tudi ura, ki po vsaki točki odšteva 25 sekund. V tem času morata igralca začeti novo točko.

- Zanimiva je sprememba, da morata igralca že po petih minutah, ko prideta na igrišče, začeti dvoboj.

Najdaljši dvoboj prvega dne: 

V torek so na turnirju igrali štiri dvoboje. En se je končal po petih, dva po štirih in en po treh nizih. Najdaljši dvoboj je trajal uro in 49 minut, najkrajši pa uro in devetnajst minut. Bolj ali manj so igralci vse spremembe pozitivno sprejeli.

Prva sta na igrišče stopila Daniil Medvedev in Karen Kačanov. Pri sami igri je bilo morda najbolj opazno, da na igrišču ni bilo linijskih sodnikov, ampak je avt po zvočnikih dosodil računalnik.

"Zelo mi je bilo všeč," je glede tega povedal Medvedev. Bilo je zabavno, nekaj novega in svežega. Sploh na koncu sezone, ko si že utrujen, je bilo dobro igrati po takšnih pravilih."

Borna Ćorić je prav v zadnji točki udaril nec:

Še glavni sodnik se je motil

Zadovoljen je bil tudi Rus Kačanov, ki je med dvobojem pogrešal osebni stik z linijskim sodnikom. Predlagala je, da bi sodniki posneli svoje glasove.

Med dvobojem Daniila Medvedeva in Karena Kačanova se je pri izvajanju servisa žoga prvič dotaknila mreže (nec). Zanimivo je bilo, da je glavni sodnik Carlos Bernardes instinktivno zaklical nec, preden je igralcu dosodil točko. To pravilo je prišlo v ospredje tudi med igro Borne Ćorića in Jareda Donaldsona. Hrvaški igralec je ravno pri točki za dvoboj udaril nec, kar mu je zelo pomagalo, da je dobil točko.

Tudi Borna Ćorić se je med dvobojem pogovarjal s trenerjem. | Foto: Twitter - Voranc Tudi Borna Ćorić se je med dvobojem pogovarjal s trenerjem. Foto: Twitter - Voranc

Hrvat je čutil pritisk zaradi ure

"Rad imam to pravilo, saj mi je zelo pomagalo, da sem dobil odločilno točko. Res sem imel veliko srečo. Mislim, da bi morali to uporabljati tudi na drugih turnirjih," je povedal mladi Zagrebčan, ki je imel nekaj več težav z uro (shot-clock), ki odšteva čas do naslednje točke. Ćorič je zaradi tega čutil pritisk. Kot je povedal, je bil med dvobojem bolj utrujen kot sicer.

"Nisem hotel dobiti opozorila. Prav tako mi je trener nekajkrat dejal, da mi ostaja tudi po 15 sekund. Ta pritisk mi ni bil všeč, po drugi strani pa je dobro, saj igra poteka hitreje," je še povedal Ćorić.

Komunikacija med trenerjem in igralcem: Vsaj eno stvar mi povej, ki bo koristna

Med dvoboji smo lahko videli igralce s slušalkami in mikronom, saj so komunicirali s svojimi trenerji na tribuni. To je bila ena od novosti, ki je gledalcem dala nov vidik in dodatno zabavo med dvobojem. Pred časom nad to idejo nikakor ni bil navdušen Roger Federer.

"Mi lahko poveš kaj koristnega. Ne bodi ves čas nekoristen. Vsaj eno stvar mi povej, ki bo koristna."

"Pojdi večkrat na mrežo, ne samo takrat, ko se moraš rokovati."

Kdaj bodo uveljavili prve spremembe? Chris Kermode bi nekatere novosti uvedel že leta 2019. | Foto: Twitter - Voranc Chris Kermode bi nekatere novosti uvedel že leta 2019. Foto: Twitter - Voranc

Chris Kermode, predsednik zveze ATP, meni, da bi nekatere novosti lahko že kmalu uveljavili, za nekatere pa bodo potrebovali več časa. Tako imenovani shot-clock bi lahko začel veljati že leta 2019, za nekatere spremembe pa Kermode želi dobiti odzive igralcev. Kot je že večkrat poudaril, je sam velik zagovornik sprememb, saj se zaveda, da se z novo generacijo spreminjajo navade spremljanja športa in televizijskih prenosov.

"Bodo spremembe čez pet let? Verjetno ne. Čez deset let pa bi že lahko igrali po teh pravilih. Nočem diktatorsko voditi turneje. Dobiti moramo povratne informacije vsakega posameznika ter jih pravilno in strateško analizirati. Če bomo v prihodnjih dveh ali treh letih ugotovili, da je igra popolna, bo dobro, vendar moramo vse dobro preveriti," je razkril Kermode.

Zaradi seksizma so se takoj opravičili

Predsednik se je moral pred dnevi opravičiti zaradi povsem ponesrečenega žreba igralcev, potem ko so neprimerno (seksistično) vlogo odigrale manekenke. Nad tem sta se prek družbenih omrežij zgražali Amelie Mauresmo, dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam, in Judy Murray, mama Andyja Murrayja.

Dekleta so namreč na precej provokativen način razkrila črki A in B, ki sta določali, v kateri skupini bo igralec. Ta je moral pred tem izbrati dekle. "Nikakor nismo hoteli biti do nikogar žaljivi. Namen je bil prikazati Milano kot mesto mode. Na žalost je bilo to prikazano na nesprejemljiv način. Za to se opravičujemo in zagotavljamo vam, da se to ne bo več zgodilo."

Ne spreglejte