SiolNET. Sportal Tenis
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poljska v Davisovem pokalu s 3:2 odpravila Slovenijo

2

termometer

Slovenska teniška reprezentanca je s 3:2 izgubila dvoboj s Poljsko v 1. krogu prve evroafriške skupine Davisovega pokala.

V Vroclavu je najprej Grega Žemlja v dvoboju dveh najboljših igralcev reprezentanc izgubil z Jerzyjem Janowiczem s 6:7 (4), 3:6 in 3:6, potem pa je Tomislav Ternar premagal Mariusza Fyrstenberga s 4:6, 7:5 in 7:5. Ternar iz Beltincev je v zadnjem dvoboju tekme 1. kroga prve evroafriške skupine Davisovega pokala v Vroclavu med Poljsko in Slovenijo premagal Mariusza Fyrstenberga s 4:6, 7:5 in 7:5 ter s tem omilil poraz Slovencev, gostitelji so tako zmagali s 3:2. Ternar je prvič nastopil za člansko reprezentanco, v svojem debiju v Davisovem pokalu pa je prvič zaigral pred številčnejšo publiko. Po izgubljenem prvem nizu je najprej dobil dve zaporedni igri v zaključku drugega niza in izenačil. V tretjem nizu pa je Poljak že vodil s 5:4, nato pa je 22-letni Beltinčan nanizal tri igre zapored in zmagal.

"Imel sem kar nekaj težav in ves čas dvoboja nisem našel pravega ritma. Večino turnirjev namreč igram na peščenih igriščih, le nekajkrat sem nastopil tudi na trdi podlagi. Imel sem kar nekaj težav, da sem se privadil nanjo. Še posebej zato, ker je tekmec zelo dobro serviral in ves čas prihajal na mrežo, kar pomeni, da je bilo zelo malo izmenjav udarcev. Poskusil sem, na koncu mi je uspelo zmagati. Še posebej sem bil uspešen v zaključku tretjega niza, ko je Poljak vodil s 5:4 in serviral, a slabše odigral v nadaljevanju. Sam sem manj brezglavo napadal in bolj natančno odigral ta del dvoboja," je dejal Ternar.

Ternar, 730. na lestvici ATP, je prejšnji teden v reprezentanci nadomestil Aljaža Bedeneta, ker je drugi slovenski igralec z lestvice ATP obnovil poškodbo zapestja. "Malo sem bil šokiran, ker je vse skupaj potekalo nenadoma in na hitro. Prejšnjo nedeljo zjutraj smo odpotovali na Poljsko, za vpoklic pa sem zvedel dva dneva prej, v petek. Jasno, bil sem zelo vesel, da sem dobil priložnost," je povedal Ternar.

Zmagovalka Poljska se bo v drugem krogu med 5. in 7. aprilom pomerila z Južnoafriško republiko, Slovenija pa bo septembra igrala za obstanek v prvi evroafriški skupini proti poražencu aprilskega dvoboja Rusija - Velika Britanija.

Žemlja je odlično začel dvoboj z za glavo višjim, 2,03 metra visokim Janowiczem. Dobil je vseh sedem uvodnih točk zapored, vendar mu ni uspelo povesti z 2:0 v igrah. Na koncu je prvi niz izgubil šele po podaljšani igri. V tem delu je bilo veliko raznovrstnih udarcev in dolgih točk na obeh straneh. V drugem in v začetku tretjega niza sta oba igralca izvrstno servirala, to pa je tudi najboljša teniška prvina Janowicza. Slednji je z zgolj z enim odvzemom servisa v drugi igri dobil drugi niz, v tretjem pa je Žemlji odvzel servis v sedmi in zadnji, deveti igri, ter gostiteljem zagotovil končni uspeh.

Po uvodni seriji točk je imel Žemlja pri vodstvu s 40:0 v drugi igri priložnosti za odvzem servisa Poljaku. Janowicz pa je dobil šest točk zapored ter v tem nizu z asom, ko je žogica letela z 233 kilometri na uro, izenačil na 1:1. V nadaljevanju sta igralca dobivala igre po svojih začetnih udarcih. Na začetku prvi servis Poljaku ni šel in je imel več dela od Žemlje, da je ohranjal izid izenačen. V podaljšani igri je Žemlja vrnil poljskemu tekmecu za odvzeto četrto točko po njegovem servisu ter je izenačil na 3:3 ter nato po svojem prvem servisu še na 4:4. Takoj zatem je napravil dvojno napako pri servisu (4:5). Poljak je s tremi zaporednimi točkami in asom zaključil niz.

Janowiczu je uspelo že takoj na začetku drugega niza povesti s 3:0, v drugi igri pa je po lepi izmenjavi udarcev Žemlja žogico poslal v mrežo in izgubil svoj servis. To je tudi odločilo ta niz, saj sta oba tekmeca izgubila neverjetno malo točk po svojih servisih (končevali so se s 40:0 ali 40:15), izmenjave pa so bile dolge največ dva do tri udarce. Tretji niz se je začel podobno, kot je potekal drugi; odločali so servisi. Pri vodstvu z 2:1 je Žemlja prosil za pomoč fizioterapevta, ki mu je zmasiral hrbet in del leve noge.

Sledila je najdaljša izmenjava udarcev v drugem in tretjem nizu, ko je Žemlja na servis tekmeca povedel s 30:0, dve točki pozneje pa je imel priložnost za break. Janowicz je z dvema izjemnima servisoma vendarle izenačil na 2:2. Po izenačenju na 3:3 je v sedmi igri Žemlja z asom izničil prvo prednost tekmeca, svoje pa ni izkoristil. Poljak mu je pri drugi priložnosti odvzel servisno igro in po svojem servisu brez izgubljene točke povedel s 5:3. Slavje je Poljski zagotovil z drugo žogico za zmago v dvoboju, čeprav je Žemlja igro začel z izidom 40:0 in imel med dvema žogicama za zmago tekmeca tudi sam še eno priložnost, da bi znižal izid na 4:5.

Škoda dvojne napake v podaljšani igri, a boril sem se do zadnje točke

"Mislim, da sem dobro odigral uvodni niz. Dobro sem začel in tudi nadaljeval. Škoda pa zaradi dvojne napake v podaljšani igri, ki me je stala uvodnega niza. Če bi prvi niz osvojil, bi bilo vse bolj odprto in bi imel veliko več možnosti za končni uspeh. Žal pa se ni izteklo tako. V drugem nizu je Janowicz zelo izboljšal svoj servis, bil zelo agresiven ter nepredvidljiv z osnovne črte. Napravil sem vse, kar sem lahko. Žal pa imam težave z mišicami in zato sem že v soboto med dvojicami vzel zdravniški premor, danes ponovno. Naredili so se vozli v mišicah in sem pri vsakem servisu čutil bolečine, pa tudi močne servise tekmeca sem težko vračal. Kljub zaostanku sem se do zadnje točke boril ter opravil stoodstotno, kar sem v tem trenutku sposoben," je po tekmi dejal Grega Žemlja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin