Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 9. 2012,
17.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

OP ZDA Serena Williams Viktorija Azarenka

Sobota, 8. 9. 2012, 17.39

7 let, 12 mesecev

Perfekcionistka Serena: To je res 'cool'

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V ženskem finalu odprtega prvenstva ZDA je Američanka Serena Williams v dramatičnem dvoboju v treh nizih premagala prvo nosilko Viktorijo Azarenko. US open je osvojila v treh različnih desetletjih.

Finalni dvoboj med Williamsovo in Azarenkovo so vsi nekako pričakovali, saj sta obe igralki v prvih šestih dvobojih bržkone pokazali največ. Čeprav je Belorusinja Viktorija Azarenka na svetovni teniški lestvici WTA trenutno na prvem mestu, so več možnosti za zmago pripisovali domačinki Sereni Williams. Tekmici sta se doslej med seboj pomerili desetkrat, od tega je kar devet dvobojev dobila Serena. Tradicija se je nadaljevala tudi na OP ZDA. Američanka je v treh nizih slavila zmago, a je bila zelo blizu velikemu uspehu tudi Azarenkova. V tretjem nizu je namreč pri rezultatu 5:4 servirala za zmago, vendar se je Serena zbrala in po Wimbledonu in olimpijskih igrah dodala še naslov na OP ZDA.

Serena ima zdaj v vitrini 15 lovorik z grand slamov v posamični konkurenci in za legendarnima Chris Evert in Martino Navratilovo zaostaja za tri naslove, sedem za Steffi Graf in devet za Margaret Court. Williamsova, ki bo ta mesec dopolnila 31 let, se je pridružila starejši sestri Venus Williams ter legendarni Nemki Grafovi, ki sta bili doslej edini igralki, ki jima je uspelo v istem letu osvojiti Wimbledon, olimpijske igre in US Open. "Po odprtem prvenstvu Francije sem se zavedala, da je pred mano dolgo poletje in da se moram nanj res dobro pripraviti. Vedela sem, da ga lahko dobro odigram, če se le posvetim tenisu stoodstotno. Osvojiti olimpijsko zlato, nato pa še US Open - to je res nekaj nepozabnega," je dejala zmagovalka 53 dvobojev to sezono.

Poleg tega je mlajša od sester Williams postala druga najstarejša zmagovalka OP ZDA v sodobni eri; Avstralka Margaret Court je leta 1973 ob zmagi že dopolnila 31 let, vse od slovite Čehinje Martine Navratilove leta 1987 pa zmagovalka na igriščih Flushing Meadowsa nikoli ni dopolnila 30. rojstnega dne. A Williamsova poudarja, da je iz leta v leto bolj motivirana. "Tudi zmage me motivirajo, saj sem po naravi perfekcionistka. Vedno se sprašujem, kaj vse bi lahko storila še bolje, zakaj nisem storila tega in tega, kaj lahko storim na boljši način? Zelo sem motivirana in res osredotočena le na tenis," je pojasnila ameriška zvezdnica in dodala: "Če se nečesa lotim, tega ne želim narediti na pol. Res si želim biti pri stvari in z uspehi ohranjati svoje sanje."

Prvi finale po letu 1995, ki je trajal tri nize, je bil razmeroma razburljiv. Williamsova je v odločilnem tretjem nizu dvakrat zaostajala za "break", vendar se je borila do konca in si po dveh urah in 18 minutah priigrala nov naslov. Williamsova, za katero je to že 45. turnirska zmaga v karieri, bo domov odnesla tudi ček za 1,9 milijona dolarjev. Pred tem je na OP ZDA zmage slavila že v letih 1999, 2002 in 2008, poleg tega pa ima v zbirki še naslove na OP Francije leta 2002, OP Avstralije 2003, 2005, 2007, 2009 in 2010 ter v Wimbledonu v letih 2002, 2003, 2009, 2010 in 2012. "Tri desetletja. Ta turnir sem osvojila v devetdesetih (1999), v prvem desetletju novega tisočletja (2002, 2008) ter zdaj v drugem, kar je svojevrsten dosežek," je po zmagi dejala 30-letnica, ki že komaj čaka, da si bo lahko vzela nekaj počitka.

"Ravno sem brala, kako je sloviti Pete Sampras tukaj zmagal tako leta 1990 kot leta 2002. V razmaku 12 let. To je bilo res nekaj posebnega. Zdaj je meni uspelo zmagati v razmaku 13 let, kar je res 'cool'. Res sem vesela tega dosežka," je še dejala Williamsova, katere veliki vzornik je nekdanji ameriški zvezdnik Pete Sampras.

Ne spreglejte