Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2023,
19.10

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Natisni članek

Srbija Kosovo Grand Slam tenis OP Francije Novak Đoković

Sreda, 31. 5. 2023, 19.10

11 mesecev

Ogorčen tudi kosovski olimpijski komite

Mednarodna teniška zveza Đokovića ne bo kaznovala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25
Novak Đoković | Novak Đoković je dvignil ogromno prahu. | Foto Reuters

Novak Đoković je dvignil ogromno prahu.

Foto: Reuters

Srbski teniški igralec Novak Đoković je v ponedeljek po zmagi v prvem krogu OP Francije dvignil veliko prahu z zapisom na kamero: "Kosovo je srce Srbije. Ustavite nasilje." Na zapis Srba so se odzvali številni, med drugim se je oglasila tudi francoska ministrica za šport Amelie Oudéa-Castéra. Predsednik Olimpijskega komiteja Kosova Ismet Krasniqi je mednarodni olimpijski komite pozval, naj odpre disciplinski postopek. Mednarodna teniška zveza (ITF) ga ne bo kaznovala.

OP Francije Carlos Alcaraz
Sportal Đoković se je samo podpisal, Alcaraz z zapisom ogrel srca Parižanov
Mednarodna teniška zveza je potrdila, da proti Novaku Đokoviću zaradi političnega sporočila med odprtim prvenstvom Francije ne bo uvedla disciplinskega postopka. Predsednik ITF David Haggerty je povedal, da so prejeli pismo s Kosova, nanj odgovorili ter ga posredovali francoskim organizatorjem grand slama v Parizu ter Združenju poklicnih teniških igralcev ATP. "Tam ustvarjajo pravila za ta turnir," je dejal Haggerty. Je v zvezi s tem še dejal, da morajo biti športniki previdni pri izražanju političnih stališč. "Pogovarjamo se o športu in politiki in to mora ostati ločeno."

Novak Đoković je s sporočilom, namenjenim srbskim rojakom na Kosovu, razburkal javnost. Čeprav so nekateri poročali, da bi Srba zaradi političnega sporočila celo izključili iz turnirja, pa jo je Srb odnesel brez posledic. "Sporočilo nikakor ni bilo primerno in zelo politično. To se ne sme ponoviti," je za TV France 2 dejala francoska ministrica, ki je ob tem še povedala, da je direktorica OP Francije Amelie Mauresmo opravila pogovor z Đokovićem in njegovo ekipo z željo po ohranjanju nevtralnosti na igrišču.

"Ko gre za obrambo človekovih pravic in združevanje ljudi okoli univerzalnih vrednot, lahko športnik to stori svobodno," je dejala. Toda Oudea-Castera je dodala, da je Đokovićevo sporočilo "militantno in zelo politično".

Đoković je z omenjenim dejanjem med drugim požel glasne kritike kosovske teniške zveze. Kosovska teniška zveza je v torek sporočila, da so Đokovićevi komentarji "obžalovanja vredni", ker je podžigal napetosti med Srbijo in Kosovom.

Đoković je v pogovoru z novinarji v srbščini v ponedeljek dejal, da se mu zdi to, kar je zapisal v televizijsko kamero, "najmanj, kar lahko stori. Čutim odgovornost kot javna osebnost ... pa tudi kot sin človeka, rojenega na Kosovu."

Ne da bi omenili Đokovića po imenu, so organizatorji OP Francije v izjavi, izdani v torek, navedli, da niso bila prekršena nobena pravila, in dejali: "Občasno razprave o mednarodnih novicah preidejo na področje turnirja, kar je razumljivo."

Srb, ki je osvojil 22 turnirjev za grand slam, bo danes zvečer nastopil v drugem krogu Roland Garrosa. Njegov nasprotnik bo Madžar Marton Fucsovics.

"Novak Đoković je znova delil srbsko nacionalistično propagando in za njo izkoristil športno platformo. Dodatne izjave po dvoboju, ki jih je brez obžalovanja dala takšna športna ikona, so še dvignile napetost in nasilje med državama," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Olimpijskega komiteja Kosova Ismet Krasniqi je Mednarodni olimpijski komite (MOK) pozval, naj odpre disciplinski postopek proti Đokoviću.
Novak Đoković
Sportal Bi lahko Novaka Đokovića izključili z OP Francije?
Novak Đoković
Sportal Đoković suveren, brez težav tudi Alcaraz
Ne spreglejte