Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 1. 2012,
22.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

OP Avstralije Novak Đoković Rafael Nadal

Sobota, 28. 1. 2012, 22.19

8 let

Đoković: Škoda, da ne moreta zmagati dva (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije je Novak Đoković. Srb je v finalu po skoraj šestih urah ugnal Španca Rafael Nadala in drugič zapored ter skupno tretjič dobil avstralski grand slam.

Nadal, zmagovalec OP Avstralije leta 2009, je pred dvobojem izgubil zadnjih šest finalov proti Đokoviću; med drugim je klonil tudi lani v finalu Wimbledona, nato pa še v finalu odprtega prvenstva ZDA. Dvoboj je bolje začel Španec in v peti igri prvega niza s prvim brejkom povedel s 3:2. Srb je uspel izkoristiti šele šesto žogico za brejk in po 40 minutah izenačiti na 4:4. Na obeh straneh smo videli kar nekaj napak: Đoković je imel že 14 neizsiljenih napak, Nadal pa šest. Po nekaj dobrih udarcih je Rafael prišel do drugega brejka, vodstva 6:5 in servisa za osvojitev prvega niza. Izkoristil je tretjo zaključno žogico in po uri in 20 minutah niz dobil s 7:5. Srb je imel štiri ase in 14 "winnerjev", Španec dva asa in 15 "winnerjev". Đoković si je dovolil 19 neizsiljenih napak, Nadal 17. Slednji je na prvi servis dobil 66 odstotkov točk (tekmec 57 odstotkov).

V drugem nizu je Đoković dvignil nivo svoje igre, pokazal je svoj strašni "forehand". Nadal se je komaj ubranil, da ni že v drugi igri oddal servis (1:1), ga je pa v četrti in Srb je povedel s 3:1. Španec je igral premalo agresivno in njegov tekmec je bil pred pred zmago v drugem nizu (5:2). A Nadal se ni dal. V osmi in deveti igri je ubranil več Novakovih žogic za osvojitev niza in z brejkom znižal na 4:5 (Srb je naredil dvojno napako). Sledila ja maratonska deseta igra in tudi ta se je končala z dvojno napako. Tokrat Rafaelovo in drugi niz je s 6:4 dobil prvi igralec z lestvice ATP. Dvoboj je trajal že dve uri in 27 minut, skorajda dvakrat dlje kot sobotni ženski finale, ki ga je dobila Belorusinja Viktoria Azarenka.

V četrti igri tretjega niza je Đoković prišel do brejka za vodstvo s 3:1. Zadnja izmenjava žogic je trajala kar 20 udarcev (v povprečju pa sta si žogico izmenjevala po 5,4 krat). Novak je vse močneje napadal. Ob 4:1 se je zdel Rafael vse bolj nebogljen. Odkimaval je z glavo in se zavedal, da s toliko napakami ne more dobiti finala. Za 5:2 je Novak sedmo igro dobil v štirih potezah. Niz je bil s 6:2 končan po vsega 44 minutah, ko je Španec gladko izgubil igro na svoj servis. Đoković je bil le še igro oddaljen od svojega tretjega naslova najboljšega na OP Avstralije. Nadal, pa tudi gledalci na Rod Laver Areni so delovali, kot da ne verjamejo, da je Đoković premagljiv.

A obupovati so začeli prezgodaj. Četrti niz je spet ponudil boljši, bolj izenačen tenis. Dolge izmenjave žogic so si sledile, ne en ne drug ni prišel do brejka. Ob 4:4, ko sta bila finalista v soju luči natanko štiri ure, pa je začelo rahlo deževati. Sledil je premor, da so organizatorji lahko zaprli streho na Rod Laver Areni. Po 10 minutah se je finale nadaljeval, Novak pa je z nekaj močnimi servisi prišel do vodstva 5:4 in nato 6:5. V podaljšani igri je Đoković povedel že s 5:3, a ni vzdržal in Nadal je poravnal izid na 2:2 v nizih.

Odločilni peti niz sta igralca začela 25 minut čez polnoč. Do 2:2 je bilo izenačeno, nato pa je nekaj časa na igrišču Rod Laver Arene kraljeval Nadal, ki je povedel s 4:2. A najboljši igralec sveta je že v naslednji igri vrnil "break" in znižal zaostanek na 3:4 ter se s 4:4 spet vrnil v igro. V deveti igri si je že priigral priložnost za odvzem servisa Nadalu, a se je ta uspešno ubranil in povedel s 5:4. Đoković je izenačil in v naslednji igri odvzel Nadalu začetni udarec.

A ni bilo še konec. V 12. igri, ko je serviral za zmago, je srbski igralec pri 30:15 napravil napako na mreži, dopustil izenačenje, nato pa je Nadal prišel do žoge za "break". Vendar je Đoković v naslednji potezi izenačil ter si nato priigral zaključno žogo, ki jo je z "winnerjem" tudi izkoristil in po skoraj šestih urah igre postal peti igralec v zgodovini, ki je osvojil tri turnirje za veliki slam zapored - Wimbledon, OP ZDA in OP Avstralije.

"Najprej čestitke Novaku, hvala moji ekipi in vsem, ki mi pomagajo. Začeti sezono s finalom na odprtem prvenstvu Avstralije, odigrati pet nizov proti Novaku, je zame kljub porazu fantastičen uvod v sezono," je po koncu epskega dvoboja teniških velikanov dejal Nadal in dodal: "Nikoli v življenju ne bom pozabil tega dvoboja. Čeprav sem izgubil, ga bom ohranil v lepem spominu."

Tudi Đoković, ki je lahko zmagoslavno v zrak dvignil trofejo, je najprej čestital tekmecu: "Z Rafo sva spisala zgodovino in iskrene čestitke! Škoda, da na koncu ne moreta zmagati dva. Upam, da bova letos odigrala še veliko finalov," je dejal srbski šampion.

Ne spreglejte