Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
1.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

finale OP ZDA Rafael Nadal

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 1.05

6 let, 6 mesecev

OP ZDA (ATP), finale

Nadal odpihnil Južnoafričana in je bogatejši za slabe tri milijone evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Rafael Nadal | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zmagovalec OP ZDA, zadnjega turnirja za grand slam, je Rafel Nadal, ki je v velikem finalu po treh nizih (6:3, 6:3, 6:4) odpihnil Kevina Andersona. Za Rafo je to letos druga zmaga na turnirjih za grand slam.

Že pred začetkom dvoboja je bil Nadal veliki favorit, kar je na koncu tudi dokazal. Kevin Anderson je bil proti razpoloženemu Nadalu praktično brez možnosti in po dveh urah in pol mu je moral priznati premoč. Zmagovalec je na koncu dobil ček za 3,4 milijona dolarjev (2,8 milijona evrov).

Za bika z Majorke je to že 16. lovorika na turnirjih za grand slam in druga letos. Pred tem je še desetič zmagal na OP Francije, kar velja za izjemen dosežek. 31-letni španski igralec je na OP ZDA zmagal še tretjič v karieri, prvič po letu 2013. Nadal je poleg Rogerja Federerja tisti, ki je še enkrat znova dokazal, da leta v vrhunskem športu niso nobena ovira.

"Ta sezona je zelo čustvena"

Eden najboljših igralcev vseh časov se je v preteklosti veliko ubadal s poškodbami in mnogi so ga že odpisali. Letos se je na teniška igrišča vrnil še močnejši. "Neverjetno, kaj se mi dogaja letos. Ta sezona je zelo čustvena ... Ta lovorika mi veliko pomeni in mi daje še dodatno energijo. Predvsem zaradi gledalcev, ki so tukaj zares neverjetni. Hvala moji ekipi in organizatorjem, da sem imel to priložnost."

Spomnil se je tudi na svojega strica in trenerja Tonija Nadala, ki prihodnje leto ne bo več potoval z njim. "Ne morem se mu dovolj zahvaliti za to, kar je naredil zame. Vseskozi me je motiviral in brez njega mi ne bi uspelo. Še enkrat bi se mu rad zahvalil, saj je zagotovo eden najpomembnejših ljudi v mojem življenju."

Finale:
Rafael Nadal (Špa, 1) : Kevin Aderson (JAR) 6:3, 6:3, 6:4

V sedmi igri ni več zdržal pritiska

Kevin Anderson je imel težave že v tretji igri prvega niza, potem ko je ubranil dve žogice za "break". Južnoafričan se je tudi v nadaljevanju mučil dobivati igre na svoj servis, v sedmi igri pa ni več zdržal pritiska Španca in izgubil svoj servis. Nadalu je uspel "break" še v deveti igri in prvi niz, ki je trajal 58 minut, dobil s 6:3.

Forhend Rafaela Nadala je bil tudi v finalu zelo prodoren. | Foto: Reuters Forhend Rafaela Nadala je bil tudi v finalu zelo prodoren. Foto: Reuters

V drugem nizu je bilo videti še lažje

Drugi niz, ta se je končal z istim izidom kot prvi, smo lahko gledali podoben potek dogodkov. Videli smo enosmerni promet Rafe, ki je v šesti igri povedel s 4:2. Tega vodstva prvi igralec sveta ni izpustil z rok in drugi niz brez večjih težav pripeljal do konca. Glavna akterja sta za drugi niz potrebovala vsega 40 minut.

V tretjem, odločilnem nizu je kralj peska udaril že v uvodni igri. Izkoristil je prvo žogo za odvzem servisa in takoj povedel z 1:0. Takrat je bilo bolj kot ne že jasno, da gledamo novega zmagovalca OP ZDA. Nadal je v deseti igri zadnjega niza izkoristil drugo žogico in se na koncu povsem zasluženo veselil zmage.

Že pred dvobojem je bilo jasno

Že pred dvobojem je bilo jasno, da bo petič zapored veliki turnir dobil igralec, ki je star 30 let ali več. Lani je na OP ZDA pri 31 letih zmagal Stan Wawrinka, nato je Roger Federer (35 let) zmagal na OP Avstralije in v Wimbledonu, OP Francije in OP ZDA pa je dobil Rafael Nadal (31 let).

Hingisovi še drugi naslov v New Yorku

Švicarska teniška zvezdnica Martina Hingis, nekoč najboljša posameznica na svetu, je na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku osvojila še drugi letošnji naslov. Turnirski zmagi med mešanimi dvojicami je dodala zmago v ženskih dvojicah, v finalu sta s Tajvanko Chan Yung Yan s 6:3 in 6:2 premagali češki par Lucie Hradecka/Katerina Siniakova.

Ne spreglejte