Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 17.00

8 let

Belgijski derbi za sladokusce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljubitelji ženskega tenisa bodo prišli na svoj račun ob dvoboju belgijskih šampionk Justine Henin in Kim Clijsters, ki se bosta pomerili v polfinalu velikega turnirja v Miamiju.

Da je to poseben obračun, ve veliko poznavalcev pa tudi ljubiteljev ženskega tenisa, ki so z razočaranjem sprejeli njuno upokojitev pred nekaj leti. Belgijki sta krojili teniški vrh vseskozi v novem tisočletju in sta se nekaj časa edini uspešno upirali dominantnosti sester Williams v tem športu. Maja leta 2007 se je sprva upokojila danes 26-letna Clijstersova, leto dni kasneje pa je teniški lopar postavila v kot še Heninova. Predvsem slovo slednje je osupnilo mnogo navijačev in tudi bližjih spremljevalcev ženskega tenisa, kajti Heninova je takrat na poti, da že tretje leto zapored konča kot številka ena na lestvici poklicnih teniških igralk.

Po vrnitvi takoj med najboljšimi

Belgijki sta očitno potrebovali nekaj časa, da si odpočijeta od tenisa in nabereta novih moči. Sodeč po rezultatih, doseženih po vrnitvi v teniške arene, jima je to uspelo zelo dobro, kajti obe sta se takoj povzpeli med najboljše in dokazali, da mlajša generacija še ne zmore igrati na tako visokem nivoju, kakršnega sta poleg sester Williams sposobni prikazati le oni. Clijstersova se je vrnila lani poleti in kar takoj osvojila odprto prvenstvo ZDA – in na poti do zmage izločila obe sestri Williams –, pa čeprav je bil to šele njen tretji turnir, na katerem je nastopila po vrnitvi. Po njeni poti je šla tudi leto dni starejša Justine, ki je ponovno začela nastopati na začetku letošnjega leta, in se na odprtem prvenstvu Avstralije prebila vse do velikega finala, kjer ji pot do zmagoslavja preprečila Serena Williams.

Statistika na strani Heninove

Začetek njunega rivalstva sega v oddaljeno leto 1998, ko sta se takrat komaj 14 oziroma 15-letni deklici pomerili na manjšem turnirju v Ramat Hasharonu. Takrat je zmagala Heninova, ki pa je bila na začetku njunih karier manj uspešna nasprotnica. Kasneje se je vse skupaj obrnilo in večino zmag se je končalo v korist Justine, ki je dobila tudi vsa tri finala turnirjev za grand slam, v katerih sta se tekmici srečali. Na največjih štirih turnirjih na svetu ima tudi sicer več uspeha Heninova, ki se lahko pohvali s sedmimi veliki trofejami, medtem ko je Clijstersova dobila "le" dva "US Opena". Njun zadnji medsebojni dvoboj je bil na začetku letošnjega leta v Brisbanu v Avstraliji, kjer je bila boljša Kim. To je bil tudi prvi turnir, na katerem je Heninova nastopila po vrnitvi v teniške arene. Skupni izid njunih dvobojev je 12:11 v korist slednje.

Belgijki tudi tokrat v Miamiju nastopata izvrstno, pa čeprav se (še) ne moreta pohvaliti z vrhunskimi uvrstitvami na lestvici WTA. Heninova, ki sploh ni postavljena za nosilko, je med drugim že izločila drugo in peto nosilko turnirja Danko Caroline Wozniacki oziroma Rusinjo Jeleno Dementjevo, Clijstersova (14. nosilka v Miamiju) pa je prepustila vsega šest iger četrti nosilki Azarenki.

Polfinalni belgijski obračun v Miamiju, kjer ima doslej več uspeha Clijstersova, kateri je leta 2005 uspelo celo osvojiti turnir, se bo začel ob treh ponoči po srednjeevropskem času.

Ne spreglejte