Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2016,
20.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Jakov Fak Jakov Fak Benjamin Savšek Mina Markovič

Četrtek, 7. 1. 2016, 20.26

6 let, 7 mesecev

"Upam, da bodo Prevca podpirali tudi takrat, ko mu ne bo šlo vse po načrtih"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V sredo, ko je Peter Prevc veličastno osvojil novoletno turnejo, niso bili na trnih le ljubitelji skokov v Sloveniji, ampak tudi njegovi stanovski kolegi, ki se dokazujejo v drugih športih.

Svetovni biatlonski prvak Jakov Fak in drugi v lanskem izboru za športnika leta je sklepno dejanje novoletne skakalne turneje spremljal na Pokljuki. S kondicijskim trenerjem Janijem Grilom in fizioterapevtom Davidom Kukovcem so bili ne samo navijaško, pač pa tudi hazardersko razpoloženi. Stavili so, kdo se bo najbolj približal daljavi, ki jo bo v zadnjem skoku dosegel Peter Prevc. Doseženim 142,5 metra se je najbolj približal prav 28-letni Fak, ki dejstvo, da je lahko smučarske skoke spremljal v domovini trenutno najboljšega skakalca na svetu, sprejema kot velik privilegij.

"Ko si na krilih, letiš!"

"Vsi vemo, da ko ti enkrat gre, ti gre. Ko si na krilih, letiš, pot do tega pa je vse prej kot lahka. Gre za skupek izkušenj, psihične stabilnosti in uspešne fizične priprave," je dan potem, ko je Prevc dvignil prestižnega zlatega orla za skupno zmago na novoletni turneji, razmišljal Hrvat s slovenskim potnim listom.

Pri našem skakalnemu šampionu iz Dolenje vasi ga najbolj navdušuje to, da je lahko tako eksploziven in umirjen hkrati ter da se zna in zmore odmakniti od evforije in pričakovanj, ki so se v zadnjih dneh nakopičile na ramenih 23-letnega orla.

Uspeh je plod skupnega dela

"Petrov rezultat je plod dela celotne ekipe. Vsa reprezentanca je garala za njegov uspeh. Dejstvo je, da vrhunskih rezultatov brez tako osredotočenega stremljenja k popolnosti pač ne more biti. Ko smo že mislili, da je Severin Freund s 141 metri poletel najdlje, je Peter letel še poldrugi meter dlje. Ni šlo za povračilo, ampak za neskončen užitek," je prepričan najboljši slovenski biatlonec, ki pa bo prihodnjo tekmo v Rupholdingu zaradi viroze izpustil.

Jaaaaaaaaaaa, končna zmaga na novoletni turneji ! ;)Pero, v imenu celotne biatlonske reprezentance čestitam za ta...

Posted by Jakov Fak on Wednesday, January 6, 2016

Kot da bi v nogometu osvojil ligo prvakov

Na Primorskem je v sredo srce močno poskakovalo od sreče in ponosa Mateju Mavriču. Nekdanji slovenski nogometni reprezentant je vrhunec kariere doživel na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki (2010). Takrat je bila na sončni strani Alp prisotna podobna evforija, kot jo je čutiti v dneh, ko je na naslovnicah nesporni skakalni junak Prevc.

Nekdanji branilec, ki zdaj pomaga novogoriškemu klubu in se trudi, da bi vrtnice v spomladanski del prvenstva vstopile dobro pripravljene, je bil navdušen, ko je spremljal pojav Prevcmanije, ki je zajel celotno Slovenijo. "Skupaj smo močnejši. V tej družbi je pravilno, da navijamo eden za drugega. S tem športniki vlečemo zraven ljudi, ki se ukvarjajo s povsem drugimi težavami, in poskrbimo, da se jim vsaj za trenutek na licih pojavi nasmešek. To je zelo pomembno in dobro za vse v Sloveniji."

Čeprav je rojen v Piranu, živi pa v mestu vrtnic, so mu bili smučarski skoki že od nekdaj všeč. "Uspeh Prevca se mi zdi nekaj neprecenljivega. Ne samo za šport, ampak za ves slovenski duh. V Bischofshofnu smo videli ogromno število ljudi, ki je pelo slovensko himno in fanta, ki je demantiral vse. Vse je bilo pripravljeno tako, da mu ne bi uspelo, a je pokazal karakter. Po enkratnem skoku Freunda dodati še meter in pol pa pri tem ne čutiti nikakršnega pritiska … Kapo dol, res smo lahko ponosni nanj," je Primorca navdušila njegova psihološka trdnost v odločilnih trenutkih.

''Vidi se, da je Maribor velik klub''

Na dan Prevčevega nastopa v Bischofshofnu je imel Mavrič dogovorjen klubski sestanek ob 18. uri, a so ga nato hitro premaknili za eno uro in nazdravljali najboljšemu smučarskemu skakalcu na svetu. Na vprašanje, če bi lahko Prevčev podvig po pomembnosti dogodka povezali z nogometnim svetom, je nekdanji branilec dejal: "Potem bi morali ciljati na najvišjo raven tekmovanja. Kar na ligo prvakov. Na največ, kar se lahko osvoji. Ni preprosto osvojiti novoletne turneje, saj moraš na visoki ravni ostati štiri tekme zapored," se je strinjal, da je Prevc dosegel nekaj, o čemer lahko navadni smrtniki le sanjajo.

V dobro voljo ga je spravilo še nekaj. "Pozdravljam potezo, ki jo je naredil NK Maribor. Vidi se, da so velik klub. Šli so v Bischofshofen in navijali za Prevca. Tako je treba delovati. Vse je v povezovanju," je bil navdušen nad potezo mariborskega kluba, ki se je odpravil v Avstrijo in v vijoličnih dresih s priimkom Prevc bodril 23-letnega asa iz Dolenje vasi. V skupini je bil prisoten tudi športni direktor mariborskega kluba Zlatko Zahović.

Benjamin Savšek: Vsa čast Petru

Novoletno skakalno turnejo je redno spremljal tudi naš najboljši kanuist Benjamin Savšek, ki se trenutno pripravlja na olimpijsko sezono. Beni, ki je v lanski sezoni postal evropski prvak in svetovni podprvak, je o Petrovem zadnjem uspehu govoril z izbranimi besedami.

"Seveda sem spremljal Petra. Tudi če ga ne bi gledal, bi vse izvedel prek družbenih omrežij (smeh). Zares odlično. Takšni uspehi so nam lahko samo v ponos. Vsa čast Petru. Letos je dokazal, da je še bolj zrel, saj je na novoletni turneji zdržal vse pritiske. V zadnjem času je nanizal zares veliko zmag. Ob takšnem uspehu mu lahko samo iskreno čestitam," se je razgovoril ljubljanski kanuist, ki bo na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru napadal medaljo.

Uspehi slovenskih športnikov ga samo dodatno podžgejo. "Ob takšnih uspehih dobim tudi sam nekaj adrenalina. To me dvigne, lažje se odpravim na trening in na splošno imam še večjo motivacijo," nam je še zaupal Savšek.

Vse dela s srcem in veseljem

Za Pera Mišico so pesti stiskale tudi vrhunske slovenske športnice. Pri Markovičevih je bilo zelo glasno, saj se je zbrala skoraj vsaj družina in uživala ob predstavi Prevca, ki je mejila na popolnost. "Seveda sem spremljala tekmo. Ogledala sem si obe seriji. In to doma, kar je pri meni dokaj redek pojav," se je smejalo Mini Markovič, najboljši športni plezalki na svetu, ki dobro pozna Prevca. Z njim se je nazadnje družila na podelitvi Športnik leta v Ljubljani, kjer je bila zbrana smetana slovenskega športa.

"Petra spremljam in podpiram kot športnika. Živi za svoj šport. Vse dela s srcem in z veseljem. Ravno včeraj smo se pogovarjali o tem, da je v Bischofshofnu naredil tisto, kar je najtežje. Ostal je zbran in ni preračunaval, ampak je le pomislil na to, kaj mora narediti. Kot da bi vedno začel z ničle. Glede na to, da sem se že kdaj sama znašla v podobnem položaju, sem se prepričala, kako je to težko narediti. Najtežje je ostati zbran in narediti tako, kot je treba," je ocenila zgovorna Štajerka, ki dobro ve, kako težko je ostati osredotočen na tekmovanju, ko se odloča o najvišjih mestih.

Ga bodo podprli tudi takrat, ko mu ne bo šlo vse po načrtih?

Z veseljem je spremljala slavnostno podelitev. "Ko je prejel zlatega orla, se je videlo, da so bili prisotni občutki, ki jih ne doživiš vsak dan. Zaslužil si je zmago. Bilo je prelepo. Ogromno slovenskih zastav, glasni navijači … Delovalo je, kot da je tekma doma. Podpora je bila res velika. Upam, da ga bodo zdaj vsi ljudje, ki so bili tam, podpirali tudi takrat, ko mu ne bo šlo vse po načrtih in da to ni bil le delček evforije. Je pa zagotovo lepo, kako so ga podprli. Petru želim še veliko uspehov," je športnemu kolegu čestitala Mina.

Med tekmovanji podobno kot Prevc na občinstvo gleda "zviška". A le zato, ker se nahaja tako visoko. Ona pleza, Peter leti. Visoko sta med nastopom, kot tudi pozneje na zmagovalnem odru. Slovenija je lahko res ponosna na svoje športne junake.

Ne spreglejte