Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
15. 4. 2009,
9.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 15. 4. 2009, 9.00

7 let, 12 mesecev

Stoner in Ducati pokazala svoje mišice

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Casey Stoner in tovarniški Ducati sta z briljantno predstavo na otvoritveni dirki sezone v Katarju pometla s konkurenco in napovedala resen boj za naslov svetovnega prvaka v prvenstvu 2009.

Prva letošnja dirka se je kar nekajkrat vpisala v zgodovino svetovnega motociklističnega prvenstva: zaradi hudega dežja je bila dirka kraljevskega razreda MotoGP z nedelje prestavljena na ponedeljek, začelo se je obdobje ene same gume – Bridgestone, Stoner in Ducati pa sta na dirki zabeležila veliki "hat-trick", saj sta v puščavski državi zmagala tretjič zapored. Avstralec, ki je štartal s "pole positiona", si je že po prvem krogu nabral 2 sekundi prednosti. Po 22 krogih in prečkanju ciljne črte je ta znašala več kot 7 sekund. Stoner tokrat ni imel problemov s tekmeci, temveč se je moral boriti s svojim ducatijem. Na začetku dirke so se namreč pojavile težave s preveliko porabo goriva, zato ga je ekipa prosila, naj spremeni način vožnje. Casey je nato skušal povišati hitrosti v ovinkih in dirkati z višjimi prestavami, a od desetega kroga naprej tudi to ni več pomagalo. Spet je spremenil način vožnje in težave so čudežno izginile. Stoner je s suvereno zmago potrdil svojo dobro fizično pripravljenost in dokazal, da je poškodba zapestja pravzaprav preteklost. In da simulacija dirke, ki mu je manjkala na zimskih testiranjih, ni najpomembnejša pri doseganju vrhunskih rezultatov na dirkah.

Očitno je Ducati za letošnjo sezono skonstruiral odlično "mašino", ki ima tako velik potencial kot tista iz leta 2007, s katero je postal svetovni prvak. Za italijanskega proizvajalca motociklov pa je pomembno tudi to, da Casey spet uživa v dirkanju, kar za lansko sezono ne bi mogli reči. V prvenstvu 2008 se je namreč bolj kot ne mučil z desmosedicijem in ga krotil po dirkališčih sveta kot kakšnega podivjanega bizona. Letos se pelje z njim tako, kot sam hoče in ga več ne premetava v sedlu, kot da bi bil na rodeu. V takšnih razmerah pa je veliko lažje zmagovati.

Seveda se bo našel kdo, ki bo dejal, da je Stoner zmagal na odprtju v Katarju tudi lani, nato pa že na drugi dirki boleče strmoglavil v realnost (11. mesto). Od Katarja je sledilo neverjetnih šest dirk brez zmage, v finišu prvenstva pa je moral priznati premoč Yamahinemu Valentinu Rossiju. Letos bi znala biti zgodba povsem drugačna: fant je bil najhitrejši na vseh zimskih testiranjih in je po operaciji zapestja postavljal standarde za vse ostale, kjerkoli se je pojavil. Pa naj bo to Katar, Sepang ali Jerez.

Prav to mora skrbeti tekmece, še posebej Rossija, ki na prvi dirki sezone ni pustil nepozabnega vtisa. Aktualni svetovni prvak je kot ponavadi slabo štartal, se po treh krogih prebil nazaj na drugo mesto in se v 10. krogu Stonerju približal na vsega dve sekundi. In ko je Avstralčev ducati v Valentinovih očeh postajal vedno večji, je moral odnehati, saj ga je na cedilu pustila Bridgestonova guma, ki se je v lovu drastično izrabila. Odločil se je za varno opcijo: zmanjšal je tempo, se odpovedal morebitnemu padcu in v žep pobasal 20 točk. Rossi se je potolažil, da je bil boljši kot lani na začetku prvenstva, ko je bil peti, na koncu pa vseeno postal svetovni prvak. In zatrdil, da je potencial yamahe M1 zelo dober. Rossijev moštveni kolega Jorge Lorenzo je bil tretji na kvalifikacijah in tretji na dirki. V določenem trenutku dirke je bil slab šesti, a je nato našel tisti pravi ritem in do konca dirke »pojedel« Edwardsa, Capirossija in Doviziosa. Pristal je osem sekund za Rossijem in več kot šestnajst za Stonerjem, kar je lahko zanj vsekakor skrb vzbujajoče. Po dirki je tožil nad slabim oprijemom zadnje gume, a je bil kljub temu najboljši dirkač, ki je prvič dirkal z bridgestonkami. Odličen četrti je bil Yamahin zasebnik Colin Edwards.

Najboljši Hondin dirkač v Katarju je bil novinec v tovarniški ekipi Andrea Dovizioso, ki je zasedel peto mesto. Poškodovani Pedrosa je po vzponih in padcih na dirki zmogel 11. pozicijo. Zanj je bila velika zmaga, da je sploh prišel do cilja. Prav tako za njegovega lanskega moštvenega kolega Nickyja Haydna, ki je s tovarniškim ducatijem na kvalifikacijah tako hudo padel, da si je poškodoval hrbet in prsni koš, a vseeno štartal na dirki in se boril do zadnjega atoma moči. Najhitrejše kroge v celotnem vikendu je postavil prav v zadnjih krogih dirke, ko je lovil Danija. Tovarniški Suzuki, ki je velik napredek pokazal na zimskih testiranjih, ne more biti zadovoljen. Sedmo mesto Chrisa Vermeulena je zagotovo več, kot je sposoben. Pred naslednjo dirko, ki bo na sporedu čez štirinajst dni v japonskem Motegiju, bo moral Suzuki najti odgovor na vprašanje, zakaj se je po prvi tretjini dirki drastično zmanjšal oprijem Bridgestonove gume. Zanimivo, da sta imela identične probleme tudi tovarniški Honda in Yamaha.

Nekaj je torej hudo narobe z njihovimi nastavitvami motorjev, saj tovarniški Ducati ni imel podobnih problemov. Skrbi pa jih lahko predvsem dejstvo, da težav z gumami sploh niso imeli na treningih, pojavile pa so se na dirki. Najbolj kruto je kolaps Bridgestonove gume doživel Suzukijev Loris Capirossi, ki je v osmem krogu spektakularno padel, zato je lahko srečen, da je s prizorišča nesreče odkorakal nepoškodovan. Ista usoda bi kaj lahko doletela tudi Rossija in Doviziosa, ki sta se ob zli slutnji modro odločila za varno vožnjo do cilja in ne za lovljenje tekmecev.

Ne spreglejte