Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
10. 3. 2008,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 3. 2008, 13.39

8 let

Še petič zapored upravičili pričakovanja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Atletska zveza Slovenije je pred odhodom na dvoransko svetovno prvenstvo, ki je bilo konec tedna v Valencii, postavila dokaj visoke cilje: medalja in finale ali dva.

Slovenska odprava se je v domovino vrnila z bronom in dvema finaloma. Res je, da je bila medalja Marije Šestak najmanj žlahtnega sijaja od možnih treh in da je Sonja Roman v finalu odstopila, a vseeno lahko z veseljem ugotovimo, da si reprezentanca zasluži pohvale.

Tretjič zapored brez finala

Od petih posameznikov, ki so branili slovenske barve v Španiji, je razočaral le Miran Vodovnik. Še tretjič zapored je na dvoranskih SP obstal v kvalifikacijah. Čeprav je tokrat napovedoval celo medaljo, je spet razočaral. Kvalifikacije je začel s skromnim metom 19,26, nato pa je sledil še slabši poizkus (18,94). V zadnjem metu se je skušal rešiti in vrgel dlje, a je bilo 19,94 premalo za finale. Za uvrstitev med najboljših osem je zmanjkalo 29 centimetrov. Glede na to, da državni rekord 30-letnega Oplotničana znaša 20,68, bi v finale moral priti. Toda pri priljubljenemu "Jetiju" je problem očitno v glavi. Dejstvo je tudi, da mu zgodnje dopoldanske kvalifikacije ne ustrezajo najbolj, toda s takšnim terminom se bo moral sprijazniti in narediti vse, da se nanj čim bolje pripravi. Najprej želi shujšati in pridobiti na hitrosti, nekaj pa bo skušal pridobiti tudi z boljšo tehniko meta. V prihodnosti ima visoke cilje in če bo napredoval toliko, kot si želi, preboj iz kvalifikacij ne bi smel predstavljati problema.

Pridobitev za slovensko atletiko

Največ čestitk si za nastop v Valencii zasluži Marija Šestak, ki je osvojila bron. Pred tekmovanjem je imela najboljši izid sezone na svetu (15,08) in bila po mnenju mnogih favoritinja tekmovanja. Toda ob zelo izkušenih Yargelis Savigne in Hrysopiyi Devetzi je bilo jasno, da bo borba za najvišja mesta zelo zanimiva. Ko je v prvem skoku kvalifikacij pristala pri zgolj 13,75, smo se mnogi ustrašili, da utegne imeti težave s prebojem med najboljših osem. Toda že v drugem poizkusu je pristala pri 14,46 in se zlahka uvrstila naprej. Finalno serijo je začela s 14,60 in takoj napovedala boj za medalje. Ko sta Grkinja in Kubanka že v prvem poizkusu skočili 14,93 in 14,89, pa je bilo jasno, da se bo najverjetneje morala zadovoljiti z bronom. V drugem poizkusu je naturalizirana Slovenka pristala pri 14,68, a kasneje dlje ni mogla. Trikrat je prestopila, enkrat pa pristala pri 14,65. Na vrhu sta Devetzijeva in Savigne bili boj za zlato, slednja pa je prav v zadnjem skoku pristala pri 15,05 in osvojila naslov svetovne prvakinje. Šestakova je drugič branila slovenske barve na velikem tekmovanju in še drugič zapored povsem upravičila pričakovanja. Po petem mestu na SP na prostem lani v Osaki, kjer je dosegla največ, kar je lahko, saj so bile najboljše tri takrat premočne, sta bili tokrat za razred bolje pripravljeni najboljši dve. Toda 28-letna atletinja napreduje iz meseca v mesec in morda bo za najvišje dosežke pripravljena že na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu. Vselej nasmejana športnica je vsekakor velika pridobitev slovenske atletike.

Finale in polfinala preostalih treh

Tudi preostali trije posamezniki, ki so branili slovenske barve, niso razočarali. Sonja Roman se je brez težav uvrstila v finale teka na 1500 metrov, v katerem pa je morala zaradi poškodbe odstopiti. Izkušena Prekmurka, ki je že od nekdaj kazala veliko nadarjenost v teku na srednje proge, bi lahko, če bi tekla osebni rekord, v finalu končala zelo visoko. V zadnjem času je 29-letna atletinja dokončno dozorela in v prihodnjih letih bo, če bo še naprej napredovala, vse bližje svetovnemu vrhu. Pričakovanja je z uvrstitvijo v polfinale šprinta na 60 metrov ovire upravičil tudi Damjan Zlatnar, ki bi moral za finale teči državni rekord, a ga tokrat ni bil zmožen doseči. Zadovoljila je tudi najmlajša predstavnica Slovenije Nina Kovačič, katere polfinale v šprintu na 60 metrov je bil celo manjše presenečenje. Za finale ni imela niti najmanjših možnosti.

Nič se ni spremenilo

Globalno se v svetovni atletiki v Valencii ni spremenilo veliko. Največja velesila še naprej ostaja ZDA, sledi ji Rusija, tretje mesto po številu osvojenih medalj pa je zavoljo odličnih predstavnikov v tekih na daljše proge zasedla Etiopija. V Španiji smo lahko spremljali nekatere zanimive in dramatične razplete, zadnji dan prvenstva pa je postregel tudi s svetovnim rekordom, ki ga je v teku na 1500 metrov dosegla Rusinja Jelena Soboleva (3:57,71). Na letošnjem dvoranskem SP je manjkalo veliko število najboljših atletov in atletinj, saj je letošnja sezona specifična. Poleti bodo na sporedu OI, ki so največji izziv za vsakega športnika, zato se je veliko posameznikov odločilo, da se povsem osredotoči na sezono na prostem in v dvorani niso nastopali. Takšno odločitev je, denimo, sprejel tudi slovenski državni rekorder v teku na 100 metrov Matic Osovnikar.

Ne spreglejte