Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
13. 10. 2012,
9.04

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 13. 10. 2012, 9.04

3 leta, 5 mesecev

Samir Handanović: Da ti navijači stojijo ob strani, moraš najprej nekaj narediti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Samir Handanović je takrat, ko je bilo najbolj treba, odbil napade Ciprčanov in Sloveniji pomagal do zmage.

Prva tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 in prva zmaga. Res je, da je bil Ciper veliko lažji nasprotnik, kot sta bili Švica in Norveška, a ne moremo se znebiti občutka, da bi bil točkovni izkupiček ekipe Slaviše Stojanovića, če bi bil kapetan zraven na prvih dveh tekmah, večji. Ne le zaradi nespornih vratarskih sposobnosti, tudi zaradi obnašanja in nalezljive zmagovalne miselnosti.

Prve točke so tu. Ste zadovoljni? Led je prebit. To je najbolj pomembno. Bilo je nekaj dobrih stvari, pa tudi nekaj slabih. Edino, kar šteje, je zmaga. Imeli smo kar nekaj priložnosti, ko smo vodili z 2:0. Tekmo bi lahko do konca pripeljali tudi na drugačen način, ampak dobro. Šteje, da smo osvojili točke. Mora pa biti to, kar se nam je dogajalo v zadnjih minutah, alarm za prihodnost. Opozorilo, da moramo v določenih trenutkih igrati bolj preprosto. Ne sme se nam dogajati, da trepetamo za zmago, ki smo jo praktično že imeli v rokah.

V prvem polčasu, ko je bil izid še 0:0, ste pritekli do stranskega avta in ga izvajali. Za vratarja nenavadno. Sporočilo soigralcem, naj se zdramijo? Ni bilo sporočilo, bila je le želja po tem, da se igra čim hitreje. Vedeli smo, kaj je naš cilj. Čim prej priti do zadetka. Poskušal sem pospešiti igro, saj smo morali zmagati.

Spet so se ponovile naivne napake v obrambi. Zakaj? Verjetno zato, ker nimamo dovolj izkušenj. Večjim ekipam in izkušenejšim nogometašem se kaj takega ne more dogajati.

Veliko napak je delal predvsem Marko Šuler. Kako ste branilcu, s katerim vseskozi veliko sodelujete, poskušali pomagati? Spodbujal sem ga, ker razumem njegove težave. Res je, da je naredil nekaj napak. To je normalno. To je posledica tega, da v klubu ne igra. Ko ne igraš, nimaš občutka za prostor, imaš težke noge in razmišljaš o drugem dotiku z žogo. Ko je tako, pa delaš napake. To so stvari, ki se jih ne da nadoknaditi. Pridejo s tekmami. A njegovo znanje ni sporno, videli smo ga že v veliko boljših izvedbah. Verjamem vanj in upam, da bo že na naslednji tekmi boljši.

Kako ste med vratnicama spremljali zadnje minute tekme? Ste se bali, da boste ostali brez zmage? Ne, nisem se bal. Verjel sem, da bomo prišli do točk. Je pa res, da sem bil malce živčen. Nogomet je taka igra, v kateri se lahko v sekundi marsikaj spremeni. Če ne izkoristiš svojih priložnosti, si lahko hitro kaznovan. Lahko bi se končalo tudi drugače, kot se je. Potem bi jokali, a spremenili ne bi ničesar. Sami bi bili krivi, če bi Ciprčani izenačili. K sreči niso.

Dva nogometaša, ki sta vstopila s klopi – Kevin Kampl in Goran Cvijanović –, sta sploh prvič oblekla državni dres. Ste z debitanti zadovoljni? Vsi trije so dobri nogometaši, vsi nekaj prinesejo naši ekipi. Verjamem, da bodo tudi oni v kratkem času nosili glavna bremena v tej reprezentanci.

V Ljudskem vrtu se je zbralo nekaj manj kot 8000 navijačev. Ste zadovoljni s podporo? Nekaj takšnega sem pričakoval. Ni bilo najbolje, a tudi slabo ni bilo. Ne moreš pričakovati ne vem kakšnega vzdušja, ko si v takšnem položaju, kot smo mi. Če navijačem ne daješ nič, potem od njih ničesar niti ne moreš pričakovati. Najprej moraš nekaj narediti, šele po tem pa lahko upaš, da ti bodo navijači stali ob strani. Zdaj je treba pozabiti na to tekmo in se osredotočiti na naslednji izziv, ki je pred nami.

Torek in tekma proti Albaniji. Po novo zmago? V Tirani bo veliko težje, kot je bilo tokrat. Naš cilj mora biti vedno zmaga. Ne glede na to, kje in proti komu igramo. Bomo pa videli, kako bo potekala tekma. Razmišljamo o zmagi, seveda, a če bo potek tekme drugačen od načrtovanega, bomo morda ob koncu lahko zadovoljni tudi s točko. Zavedati se moramo, da je naša kvalifikacijska skupina zelo izenačena. Pred nami je še veliko število tekem, kvalifikacij še zdaleč ni konec. Pomembna je vsaka točka.

Na tekmi proti Albaniji ne bo Boštjana Cesarja. Ga bo težko nadomestiti? Seveda bo, ampak v reprezentanci so tudi drugi igralci, ki ga bodo nadomestili. Brez tistih, ki jih ni, pač moraš igrati. Kvalifikacije so tako dolge, da so takšne stvari pričakovane. Zato je vsak, ki je v reprezentanci, pomemben. Verjamem, da ga bo tisti, ki bo igral namesto njega, uspešno nadomestil. Škoda, da ga ne bo zraven, a s tem se moramo sprijazniti.

Ne spreglejte