Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
10.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 10.01

8 let

Pravilno prehranjevanje izboljšuje dosežke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Telo vrhunskega športnika je ob številnih treningih in tekmovanjih na hudi preizkušnji, zato je pomembno, kako se prehranjuje. In prav prehrana športnikov bo tema tokratnega Sportalovega Fokusa.

Vrhunskega športnika oblikujejo številne prvine, med drugim primerna fizična in psihološka priprava, pomemben element pa je tudi prehrana. Različni športi potrebujejo drugačne prehranjevalne navade, s pravo mero zaužitja različnih hranil (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe, vitamini) človeški organizem dobi prepotrebno energijo, hkrati pa pravilno prehranjevanje pripomore k boljšim dosežkom in varstvu zdravja.

Dve skupini hranil

Jedilnik mora biti tako sestavljen optimalno, uravnoteženo, pomembno je biti tudi pozoren pri številu dnevnih obrokov kot tudi pri prehranjevanju pred treningi in tekmovanji. Hranila zato ločimo na dve skupini, makrohranila, kamor spadajo ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe, ter mikrohranila, kamor spadajo vitamini in minerali. Makrohranila so v hrani prisotna v sorazmerno velikih količinah in dajejo telesu potrebno energijo, zato delujejo kot gorivo, obenem pa prispevajo k razvoju in vzdrževanju organizma. Druga skupina, mikrohranila, so navzoča v zelo majhnih količinah in pomagajo pri bioloških funkcijah in presnovi.

Pred obremenitvijo veliko ogljikovih hidratov

Kar se tiče samih obrokov pred obremenitvijo telesa, je pomembno, da športnik zaužije hrano, saj so raziskave dokazale, da ob primerni hrani pride do izboljšanja športnikove zmogljivosti. Izbor pa mora biti primeren še posebej na dan tekme, ko je priporočljivo vnesti v telo predvsem veliko ogljikovih hidratov, manjše količine maščob in ustrezno količino beljakovin (na primer testenine). Ogljikovi hidrati namreč izboljšajo sintezo glikogena v jetrih, medtem ko maščobe podaljšajo čas prebave in presnove. Obenem je tudi pomembno, da obrok ni preobilen.

Izgubo tekočine je treba nadomestiti

Vsekakor pa ne smemo pozabiti niti na vodo oziroma tekočino, ki jo je treba zaužiti med obremenitvijo. Voda namreč sestavlja med 69 in 75 odstotkov človekovega telesa. Med naporom športnik namreč izgubi veliko količine, s tem pa se zmanjša njegova efektivnost. Izgubo tekočine, do katere pride s potenjem, je treba obvezno nadomestiti, saj so raziskave pokazale, da lahko pride zaradi izgube tekočine do spremembe telesne teže med štirimi in sedmimi kilogrami. Z vnosom vode uravnavamo telesno temperaturo, ki se med naporom zviša. Če med obremenitvijo ne nadomeščamo izgube tekočine, lahko pride do dehidracije, mišičnih krčev in tudi poškodb.

Ne spreglejte