Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
6. 7. 2009,
21.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 7. 2009, 21.52

8 let

Pedrosa pokvaril Yamahino zabavo

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hondin tovarniški dirkač Dani Pedrosa je na slovitem dirkališču Laguna Seca nepričakovano eksplodiral in popolnoma uničil Yamahine sanje o tretji zaporedni dvojni zmagi.

Pedrosa je optimalno tempiral formo na VN ZDA. Najprej je na kvalifikacijah postavil četrti čas in ponižno čakal na svojo priložnost. Vsi so mislili, da fant nima realnih možnosti za zmago, a ko se je začelo zares, je mali Španec v trenutku postal izjemno velik. Na štartu je eksplodiral in se kot kakšna raketa izstrelil iz svojega štartnega bloka naravnost v ospredje, kjer je ostal vse do prečkanja ciljne črte. Tekmeci so mu sicer skozi celotno dirko kot senca sledili, a več kot to niso zmogli. Yamahin Rossi je Danija skušal presenetiti v zadnjem ovinku zadnjega kroga, vendar je ostalo le pri poskusu prehitevanja. To je bila Pedrosina prva zmaga po več kot letu dni, nazadnje je slavil lani junija v domači Barceloni. Medijski pritisk na Hondinega dirkača v zadnjem času je bil enormen, saj se kljub svoji nesporni hitrosti ni uspel rešiti iz začaranega kroga padcev in poškodb. Tresti se mu je že začel sedež pri tovarniški Hondi za prihodnjo sezono. Laguna Seca mu je prinesla olajšanje in to na najlepši možni način, saj je kot pravi dominator ponižal trenutno najboljši motocikel v prvenstvu – Yamaho in trenutno najboljša dirkača – Rossija in Lorenza. Z Danijevim triumfom je seveda slavila tudi tovarniška Honda, ki je do zdaj capljala za Yamaho in Ducatijem. Na VN ZDA je prav ona postavila standard za moto elito in vse opozorila, da še zna skonstruirati ''mašino'' za zmage.

Drugi Rossi z ameriško avanturo ni bil pretirano razočaran, saj je v žep pobasal dragocenih 20 točk in svojo prednost v prvenstvu pred moštvenim kolegom Lorenzom s petih točk povečal na devet. Jorge, ki si je ob grdem padcu na kvalifikacijah poškodoval ključnico, je na dirki stisnil zobe. Mladenič je štartal s ''pole positiona'' in na dirki naredil vse, da bi dobil interni dvoboj z Rossijem, a se ni izšlo. V finišu je sicer za trenutek prehitel velikega rivala, a ker je zaviral prepozno, ga je odneslo na zunanjo stran steze. Razumljivo se je po notranji strani mimo odpeljal Valentino in igre je bilo konec.

Da bi bila za Lorenza katastrofa še hujša, je ob lovljenju svoje ponorele Yamahe z bolečo ključnico udaril ob rezervoar in v tistem trenutku videl ne le zvezde, temveč prav gotovo kar celotno rimsko cesto. Jorgeja po poškodbi čaka pet do šest tednov rehabilitacije, vmes pa bo odpeljal še tri dirke. Rossiju se je po dirki smejalo tudi zaradi tega, ker je zmagal Pedrosa, saj ga Španec za zdaj še ne ogroža v boju za naslov svetovnega prvaka. In postavlja se vprašanje, če ga letos sploh bo, saj ima po osmih odpeljanih dirkah za njim velikih 59 točk zaostanka, kar je več kot dve zmagi. Obstaja velika verjetnost, da je tovarniška Honda s Pedroso na čelu praktično že izgubila letošnje prerivanje za prvaka. A četudi Daniju na koncu ne bo uspel veliki met, da bi postal svetovni prvak, sta Yamahina dirkača dobila vsaj dostojnega tekmeca za posamične triumfe v drugem delu prvenstva.

V prvem delu je takšna vloga pripadala Ducatijevemu Caseyu Stonerju, ki pa je v zadnjem času zaradi zdaj že pregovorne utrujenosti povsem poniknil. V Laguni Seci ni zmogel niti stopničk. Avstralec je ostal v ZDA, kjer bosta dr. Arthur Ting in dr. Tuan opravila podrobne preiskave in skušala najti pravi vzrok za njegovo prehitro izčrpanost.

Medtem ko bo Stoner skušal čimprej pozabiti dirko v Laguni Seci, pa se je bo skušal domačin Nicky Hayden čimdlje spominjati. Ducatijev motociklist je namreč na VN ZDA s petim mestom pokazal očiten napredek in si pridirkal najboljši rezultat v sezoni. Upati je, da to ni bila le muha enodnevnica in da se bo svetovni prvak iz leta 2006 v nadaljevanju prvenstva vmešal v boj za stopničke. Morebiti celo za kakšno zmago. Ker je Stoner padel v globoko krizo, se mu ponuja tudi idealna priložnost, da postane prva violina Ducatija. Jo bo izkoristil?

Ne spreglejte