Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 8. 2012,
6.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 6.44

8 let

Na Floridi doma, v Sloveniji na počitnicah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska teniška igralka Petra Rampre se je čez veliko lužo odpravila pred 14 leti in nič ne kaže, da bi se v kratkem vrnila. V ZDA je ujela način življenja, ki ji ustreza. Življenje profesionalke.

Teniški lopar je prvič v roke prijela šele pri desetih letih, nato pa kmalu prišla do spoznanja, da bo srečo v življenju iskala le še v njegovi družbi. V Žireh, kjer je obiskovala osnovno šolo, je pridno tlakovala pot do vrha. Dejstvo, da je ritem treningov ujela nekaj let za vrstnicami, je ni motilo pri uresničitvi ciljev. Kmalu se je zasidrala med najboljšimi. Tudi zaradi ''športnega'' načina razmišljanja. ''Ko sem bila stara 11 let, sem rada vstajala zelo zgodaj. Že ob 6. uri zjutraj. Nato sem tekla po stopnicah, šla pod tuš in v šolo. To pa še ni bilo vse. Po končanih treningih so me starši ustavili 7 km pred domom, takšen je bil naš dogovor, nato pa sem tekla do konca. Je pa nekaj res. Takšen način življenja ti mora ustrezati. In meni zagotovo ustreza. Tenis smatram za ''the best job in the world'' (najboljšo službo na svetu),'' je dejala Petra Rampre, športnica od glave do peta. V Sloveniji je začela teniško pot, nadaljevala pa na drugem koncu sveta. ''V ZDA treniram že 14 let. Začela sem na Floridi v Tampi, kjer sem prebila tri leta, nato pa sem osem let preživela v Atlanti. Sedaj sem razpeta med Florido in Virginio,'' poudarja 32-letna Slovenka, ki največkrat trenira na igrišču Club Med Tennis Academy v očarljivem obmorskem mestu Port St. Lucie.

Ko napoči čas za trening, trenira dvakrat na dan, velik poudarek sloni tudi na delu z utežmi, sprošča pa se s pomočjo ene od najstarejših indijskih meditacijskih tehnik ''vipassana''. Ko ne trenira, obožuje kolesarstvo, še posebej vzpone, košarko, pa tudi plavanje. Ko je bila še v Sloveniji, jo je mikalo tudi alpsko smučanje, a je bila ljubezen do tenisa močnejša. V želji, da bi prerasla sovrstnice, se je že s 14 leti podala v Nemčijo in trenirala pod vodstvom legendarnega Borisa Breskvarja. Leto dni v Nemčiji ji je pomagalo do naslova evropske prvakinje v konkurenci do 16 let, postala je tudi svetovna prvakinja v paru.

S tira je ni pahnila niti zahrbtna bolezen

Čeprav je toliko let zdoma in velikokrat pomisli na domovino, je še vedno prepričana, da se je odločila za pravilen korak. ''Domotožja nimam. Na začetku je bilo težko, potem pa se kar navadiš. Zdaj je bilo lažje, saj sem ravno prišla iz Evrope, kjer sem igrala štiri mesece in bila tudi dvakrat doma na počitnicah. Drugače pa so mi ZDA zelo všeč. To je definitivno ''freedom country'', kar mi zelo ustreza. Ne moti me skoraj nič, tudi hitra prehrana ne (smeh),'' nam je povedala Rampretova, ki se ji med slovenske kaj radi prikradejo angleški izrazi. Le kako se ji tudi ne bi, če živi v ZDA že 14 let.

Ker trenira sama, ji je nekoliko težje, saj potuje po turnirjih brez trenerja. Na nekaterih turnirjih ji je vendarle lažje, saj se vsaj za nekaj dni druži z najbližjimi. ''Takrat zaživim 'normalno življenje'. Sem si pa sama izbrala tako pot. Način profesionalne igralke mi zelo ustreza, sploh treningi in potovanja. Slednja obožujem. Tudi menjave časovnih polj me ne motijo, v večini hitro privadim.'' Turnirji prinašajo določeno tveganje, saj je odvisna od prihodkov in turnirskih nagrad, s katerimi krije stroške treningov in nastanitve v ZDA, pred leti pa ji je izgubila še boj z zahrbtno in izjemno redko boleznijo ''alopecia univerzalis'', zaradi katere je izgubila lase in dlake po vsem telesu. Zato je postala rutka obvezen del njene športne opreme, lani pa ji je pomagala do ''druge pomladi'' in najvišje uvrstitve na svetovni jakostni lestvici (151. mesto), s pomočjo katere si je Petra zagotovila tudi mesto v izbrani vrsti Slovenije in nastopila v pokalu Fed. Čeprav je zakorakala v četrto desetletje, tenisu zagotovo še ni rekla zbogom. Želi še marsikaj povedati ...

Ne spreglejte