Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
2. 12. 2010,
13.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 2. 12. 2010, 13.57

7 let, 12 mesecev

Milan Krajnc: Šport vrniti športnikom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Štajerski poslovnež in predsednik Vaterpolske zveze Slovenije vztraja, da v predsedniški tekmi Olimpijskega komiteja Slovenije ne bo zgolj statist.

Kako bi opisali predvolilno kampanjo? Vam je uspelo v zadostni meri predstaviti svoje ideje? Po najboljših močeh se trudim vzpostaviti stik z vsemi panožnimi zvezami. Pri tem imam nekaj težav, saj vseh telefonskih številk nimam, nekateri pa ne odgovarjajo na elektronsko pošto. Zato imam malce manj možnosti, da se pred vsemi dovolj dobro predstavim. Žal je kampanja prekratka. Vseeno pa sem vesel, da so si nekateri vzeli čas in prisluhnili novim idejam. Verjamem, da se bom do volitev srečal z vsemi vodilnimi možmi.

So zveze dojemljive za nove ideje ali pa čutite ukoreninjeno razmišljanje o predsedniški kontinuiteti? Predstavniki zvez vidijo drugačen pristop in ponujene rešitve, zato prihaja do premikov v prepričanjih. Verjamem pa, da se bo končni premik zgodil 7. decembra.

Na katerih ravneh se vaša vizija najbolj očitno razlikuje od tekmečeve? Šport moramo vrniti športnikom. Hkrati pa je treba podjetjem prek športa ponuditi dodano vrednost.

Ste lahko bolj konkretni? S katerimi besedami bi ovrgli tezo, da gre zgolj za puhlico? Pozornost bi usmeril na sistem izobraževanja in razvoj kadrov v podjetjih. Le-ta je zgrajen tako, da kader na koncu izgori. Zakaj? Zaradi dobička! Žal se enako dogaja v športu. Poglejte vrhunskega športnika. Kmalu po tem, ko pride na vrhunec, čustveno in fizično izgori. Osebno zagovarjam drugačen razvoj. Podjetjem lahko prek športa ponudimo nove možnosti. Z izkušnjami iz športa bi lahko spreminjali tudi razvoj kadrov v podjetjih. Gre za prepletenost med delom športa in gospodarstva, hkrati pa se na ta način šport prenaša na preostale družbene strukture. V končni fazi to prinaša izboljšanje življenjske kakovosti.

Gre za povsem nov pristop ali pa ste posamezne dele zaznali tudi v obstoječem sistemu? Dejal bi, da so bile te ideje prisotne v preskromni meri. Ne govorim zgolj o Olimpijskem komiteju Slovenije. Potrebujemo celosten premik. Pri nas je takšen način viden le pri posameznih športnih otočkih. Svojo prednost vidim prav v tem, da lahko vse to združim in usmerim k novemu cilju.

In kakšno vlogo bi imel nato Olimpijski komite Slovenije? Potrebujemo ravnotežje med gospodarstvom, športom in družbenim življenjem.

Ob izvolitvi bi za izvajanje programa prav gotovo potrebovali tako širšo podporo kot tudi strokovno oporo. Imate v mislih skupino sodelavcev iz različnih področij? Ekipa v celoti še ni postavljena. A pomembno je, da je znana usmeritev. Pot bomo nato zgradili skupaj. Če bom izvoljen, bom k sodelovanju povabil številne strokovnjake.

Vidite tudi v dosedanjem delu podlago, na kateri je možno graditi? Pri sami organizaciji ter na področjih vrhunskega športa in športa za vse je bilo opravljeno veliko dela. Začutil pa sem, da je bil premajhen poudarek namenjen športu na lokalni ravni. Moti me tudi, da se je premalo pozornosti posvečalo samim športnikom. Vse se je vrtelo okrog rezultatov in uspehov, medtem ko pa se s stanjem športnika ni ukvarjal skorajda nihče.

V vašem programu ste med drugim omenili, da bi se dalo v Slovenijo pripeljati zimske olimpijske igre 2022. Mar ni prav iskanje bližnjic in konsenza ob boju za evropsko košarkarsko prvenstvo 2013 dovolj jasen signal o prevelikem organizacijskem zalogaju? Težava se pojavi pri napačnem razmišljanju. Če zimske olimpijske igre dojemamo kot nepremičninski projekt, potem se strinjam, da je zalogaj prevelik. Žal Slovenija pri tem ni izjema. Prevečkrat se je namreč zgodilo, da so za olimpijskimi igrami ostale zgolj ruševine. Če pa šport dojemamo kot nacionalno panogo in gospodarsko vejo, je slika drugačna. V tem primeru so olimpijske igre le logična posledica. V Sloveniji smo športne objekte že gradili brez dolgoročnih vsebin. Podobno je tudi s športniki. Gradili smo jih brez dolgoročnih vsebin. Rezultat? Ostale so ruševine

Ob vaši kandidaturi vas podpira Vaterpolska zveza Slovenije. Kako odgovarjate na očitke, da je vodenje slednje zgolj sredstvo za vstop v predsedniško tekmo OKS? Če bi bila vaterpolska zveza zame res le odskočna deska, potem se v zadnjih mesecih ne bi lotili korenitih sprememb. Postavljamo nove cilje zveze in se ukvarjamo z jadransko ligo. Z opravljenim delom sem povsem zadovoljen.

Ne spreglejte